مقدمه
• قیمت نفت در معاملات پایان هفته در سایه احتمال تمدید توافق اوپک در خرداد سال آینده تقویت شد اما با این وجود معاملات در این هفته با کاهش قیمت نسبت به هفته قبل بسته شد.
• قیمت جهانی نفت در آخرین روز معاملات هفته گذشته روندی صعودی را طی کرد و هر بشکه نفت برنت دریای شمال در این روز با ۲۹ سنت افزایش قیمت به ۵۵ دلار و ۸۱ سنت رسید. قیمت نفت سبک آمریکا نیز ۴ سنت افزایش یافت و به ۵۳ دلار و ۴۰ سنت رسید.
• در کل، در هفته گذشته قیمت نفت نسبت به هفته قبل از آن یک درصد کاهش یافت که علت اصلی آن کاهش روز دوشنبه قیمت نفت به خاطر انتشار گزارشات افزایش تولید نفت آمریکا بود.
تغییرات روزانه طی هفته
• بهای نفت خام در معاملات بینالمللی اولین روز کاری هفته جاری تحت تأثیر پیشبینی رشد تولید نفت شیل آمریکا کاهش قابل ملاحظهای را تجربه نمود گرچه فضای روانی مثبت نسبت به اجرای تعهدات تولیدکنندگان بزرگ از افت بیشتر قیمت در روز دوشنبه ممانعت نمود. در این روز نفت برنت با ۱۱/۱ دلار (۲ درصد) کاهش، در سطح بشکهای ۵۹/۵۵ دلار به تثبیت رسید. نفت WTI نیز با ۹۳ سنت (۷/۱ درصد) افت، در سطح بشکهای ۹۳/۵۲ دلار قرار گرفت.
انتشار برخی از گزارشات مبنی بر افزایش تولید نفت شیل آمریکا در ماه مارس موجب شد تا فضای روانی بازار شدیداً متأثر گردیده به طوری که اثرات فزاینده طرح کاهش حجم تولید نفت اعضای اوپک را بر روی قیمت خنثی نموده و در نتیجه قیمت نفت را در روز دوشنبه کاهش داد. در مقابل، گزارش ماهانه اوپک حاکی از اجرای فراتر از حد انتظار تعهدات اعضای این سازمان برای کاهش حجم تولید نفت (حدود ۹۳درصد) در ماه ژانویه بود که این امر سبب شد تا حدودی تردیدها نسبت به برقراری توازن میان عرضه و تقاضای نفت در این روزتعدیل گردیده و از افت بیشتر قیمت در معاملات این روز جلوگیری کرد.
• بهای نفت خام در معاملات بینالمللی روز سهشنبه همچنان متأثر از خوشبینی سرمایهگذاران نسبت به اجرای تعهدات تولیدکنندگان بزرگ نفت برای کاهش حجم تولید نفت، با افزایش روبرو بود اگرچه تقویت ارزش دلار از رشد بیشتر قیمت در این روز ممانعت به عمل آورد. بدین ترتیب، قیمت نفت خام برنت در دادوستدهای روز سه شنبه با ۳۸ سنت (۷/۰ درصد) افزایش، در سطح بشکه ای ۹۷/۵۵ دلار به تثبیت رسید. همچنین، قیمت نفت خام WTI با ۲۷ سنت (۵/۰ درصد) رشد، در سطح بشکهای ۲۰/۵۳ دلار قرار گرفت.
گمانهزنیها و انتظارات بازار در طی هفتههای قبل در زمینه اجرای تعهدات تولیدکنندگان بزرگ برای کاهش حجم تولید و وضعیت تولید نفت آمریکا باعث ایجاد نوسان قیمتی در این بازه زمانی گردید به طوری که انتشار گزارش ماهانه اوپک در روز دوشنبه مبنی بر اجرای ۹۳ درصد از تعهدات کشورهای تولیدکننده عضو این سازمان در خصوص کاهش حجم تولید نفت آنها موجی از خوشبینی و انتظارات مثبت را در بازار به همراه داشت و به تبع آن قیمت را در معاملات روز سهشنبه افزایش داد. در این راستا، وزیر نفت کویت (مسئول پیگیری اجرای تعهدات تولیدکنندگان برای کاهش حجم تولید نفت) از کشورهای تولیدکننده نفت غیرعضو اوپک درخواست نمود تا به منظور ایجاد ثبات در بازار با سرعت بیشتری به تعهدات خود عمل نمایند. این در حالی است که تولید نفت کشورهای لیبی و نیجریه با توجه به معافیت آنها از طرح کاهش عرضه نفت در حال افزایش میباشد که این امر سبب تشدید نگرانیها در مورد مازاد عرضه نفت در بازار شده و از رشد بیشتر قیمت در این روز جلوگیری کرد.
از طرفی، به دنبال اظهارنظر ژانت یلن، رئیس فدرال رزرو آمریکا در روز سهشنبه مبنی بر افزایش نرخ بهره این کشور طی سه مرحله در سال جاری، ارزش دلار در مقابل سایر ارزها تقویت گردید و در نتیجه از رشد بیشتر قیمت نفت در این روز ممانعت نمود. انجمن نفت آمریکا (API) نیز گزارش هفتگی خود در مورد وضعیت موجودی نفت این کشور را در روز سه شنبه منتشر نمود که در آن نشان می¬داد، میزان ذخیره سازی نفت خام آن در هفته منتهی به دهم فوریه حدود ۹/۹ میلیون بشکه بیشتر شده است.
• قیمت نفت خام در معاملات بینالمللی روز چهارشنبه تحت تأثیر گزارش هفتگی EIA در مورد موجودی نفت آمریکا کاهش یافت گرچه تضعیف ارزش دلار از افت بیشتر قیمت در این روز ممانعت نمود. بدین ترتیب، قیمت نفت خام برنت در بازار ICE لندن برای تحویل در ماه آوریل در دادوستدهای روز چهارشنبه با ۲۲ سنت (۴/۰ درصد) کاهش، در سطح بشکهای ۷۵/۵۵ دلار به تثبیت رسید. همچنین، قیمت نفت خام WTI در بازار نایمکس نیویورک برای تحویل در ماه مارس با ۹ سنت (۲/۰ درصد) افت، در سطح بشکهای ۱۱/۵۳ دلار قرار گرفت.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) در روز چهارشنبه گزارش هفتگی خود در مورد وضعیت موجودی نفت این کشور را منتشر نمود که نشان میداد، میزان ذخیرهسازی نفت خام آن در هفته منتهی به دهم فوریه ۵/۹ میلیون بشکه بیشتر شده (برای ششمین هفته متوالی) و به ۱/۵۱۸ میلیون بشکه رسیده است. البته انجمن نفت آمریکا این میزان افزایش را در روز سهشنبه ۹/۹ میلیون بشکه اعلام نموده بود که این امر انتظار رشد سطح ذخیرهسازی نفت خام آن را ایجاد کرده و در نتیجه از افت بیشتر قیمت نفت در معاملات روز چهارشنبه جلوگیری کرد. این در حالی است که میزان موجودی نفت خام منطقه کوشینگ اوکلاهما در هفته مورد بررسی ۷۰۰ هزاربشکه تقلیل یافته و به ۶/۶۴ میلیون بشکه رسیده است. همچنین، میزان روزانه تولید و واردات آن به ترتیب با یک و ۸۸۱ هزار بشکه کاهش در سطح ۹ و ۵/۸ میلیون بشکه در روز قرار گرفته است.
انتشار اخباری مبنی بر احتمال عدم اجرای باقیمانده تعهدات کشورهای تولیدکننده عضو اوپک در بازار موجب شد تا فضای روانی بازار متأثر شده و در نتیجه قیمت نفت در معاملات روز چهارشنبه کاهش یابد. در مجموع گزارشهای اداره اطلاعات انرژی و انجمن نفت باعث شد تا بازار در وضعیت Bearish قرار گرفته و به تبع آن قیمت نفت نیز در این روز کاهش یافت.
• در معاملات روز پنجشنبه، قیمت نفت برنت به علت نگرانی در مورد اینکه تولیدکنندگان نفت قادر نخواهند بود به تعهد خود پایبند بمانند، کاهش اندکی یافت. هر بشکه نفت برنت دریای شمال با ۱۰ سنت کاهش ۵۵.۶۵ دلار فروخته شد. اما قیمت نفت آمریکا رشد ۲۵ سنتی داشت و بشکهای ۵۳ دلار و ۳۶ سنت معامله شد.
• در روز جمعه، انتشار گزارشی مبنی بر اینکه اوپک ممکن است توافق کاهش تولید را تمدید نماید، موجب شد تا قیمت نفت در معاملات آخرین روز هفته افزایش یابد. بر این اساس، قیمت هر بشکه نفت برنت با ۱۶ سنت افزایش به ۵۵ دلار و ۸۱ سنت رسید. قیمت نفت خام آمریکا نیز ۴ سنت افزایش داشت و به ۵۳ دلار و ۴۰ سنت رسید.
قیمت نفت خام در روز جمعه، تحت تاثیر ۲ خبر مختلف؛ با نوساناتی اندک و آرام مواجه شد. یکی از این ۲ خبر، مساله رشد ذخایر نفت خام ایالات متحده و دیگری امکان گسترش تعهد کشورهای عضو اوپک برای کاهش تولید در ماههای پس از نیمه دوم ۲۰۱۷بود. اخباری که هر کدام قیمت را به جهتی مختلف هدایت میکردند و در نتیجه عملا باعث خنثی شدن اثرگذاری هر یک شدند.
چشم انداز نفت
• آمارهای موسسه تامسون رویترز نشان میدهد، در آسیا، عرضه نفت به بازار همچنان به اندازه زمان قبل از اجرای توافق کاهش تولید است، زیرا صادرکنندگان برای حفظ سهم خود از بازار، عرضه نفت به مشتریان کلیدیشان را همچنان بالا نگه داشتهاند.
• موسسه بیزینس مانیتور اعلام کرد: بر اساس میزان تعهد اجرا شده برای کاهش تولید برابر با ۹۲.۸ درصد، اوپک به تنهایی ۱.۰۸ میلیون بشکه نفت از بازار خارج کرده است. اما این موسسه هشدار داد که نرخ اجرای تعهد توسط عراق، دومین تولیدکننده اوپک، تنها ۴۰ درصد بوده است. «که میتواند برای همبستگی گروه مشکلساز باشد» چراکه دیگر اعضا باید بیش از اهداف خود برای رسیدن به هدف نهایی در نیمه نخست ۲۰۱۷ کاهش تولید انجام دهند.
• برخی تحلیلگران مانند وینا لی، تحلیلگر بانک ملی استرالیا رشدی سریعتر را برای تولید نفت خام امریکا تخمین زده و پیشبینی میکنند که تولید ایالات متحده امسال بین ۹ میلیون و ۳۰۰ تا ۹ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز باشد. لی در این باره میگوید: «تولیدکنندگان نفت شیل در زمینه واکنش سریع نسبت به دورههای ثبات در قیمت نفت خام دارند.»
تغییرات قیمت نفت خام در طی هفته منتهی به ۱۷ فوریه ۲۰۱۷
قیمت روزانه نفت خام در هفته منتهی به جمعه ۱۷ فوریه ۲۰۱۷