مقدمه
• وقوع توفان در آمریکا یکی از عوامل اثرگذار بر بازار نفت در ماههای اخیر بود. در هفته آخر ماه آگوست توفان عظیمی خلیج مکزیک واقع در ایالات متحده آمریکا را درنوردید و اثرات بزرگی بر صنعت نفت آمریکا از خود به جای گذاشت. این توفان حدود ۵/۴ میلیون بشکه از ظرفیت پالایشگاهی آمریکا را از دور خارج کرد و موجب کاهش تقاضا برای نفت خام از سوی پالایشگاههای این کشور شد. این در حالی است که تاثیر توفان بر تاسیسات تولید نفتخام به مراتب کمتر بود و حجم محدودی از تولید نفت این کشور را کاهش داد. از این رو وقوع توفان کاهش قیمت نفت به خصوص در آمریکا را به دنبال داشت.
• به دنبال این وقایع موجودی انبارهای نفتی آمریکا که از ابتدای ماه جولای و به دنبال افزایش تقاضای فصلی برای بنزین در مسیر کاهشی قرار گرفته بود، رو به افزایش گذاشت. بر اساس آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا، موجودی انبارهای نفتی این کشور در چهار هفته پس از توفان بهطور مداوم افزایش یافته و در مجموع رشد ۱/۱۵ میلیون بشکهای را به ثبت رسانده است. بر اساس آخرین آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا بالاخره در هفته منتهی به ۲۲ سپتامبر این روند افزایشی متوقف شده است. در این هفته حدود ۸/۱ میلیون بشکه از موجودی انبارهای نفتی این کشور کم شده است. با این حال به دلیل پایان فصل تابستان که مصادف با افزایش مسافرتهای جادهای و رشد تقاضا در آمریکاست، پیشبینی میشود کاهش موجودی انبارهای نفتی این کشور ادامه نیابد.
• اما یکی از عواملی که در هفته اخیر بسیار بر قیمت نفت اثرگذار بود، افزایش ریسکهای ژئوپلیتیک به دنبال برگزاری همهپرسی برای جدایی اقلیم کردستان از عراق بود. این رفراندوم که با نتیجه آری به جدایی اقلیم کردستان از عراق به پایان رسید، مخالفتهای گسترده بینالمللی را به همراه داشت. اقلیم کردستان به علاوه منطقه مورد مناقشه کرکوک در مجموع روزانه بیش از ۹۰۰ هزار بشکه از تولید نفت عراق را به خود اختصاص داده است. بخش مهمی از این میزان از طریق خط لوله کرکوک-جیحان به بندر جیحان در سواحل مدیترانه ترکیه صادر میشود. این در حالی است که ترکیه یکی از بزرگترین مخالفان جدایی اقلیم کردستان بوده و در این مدت بارها اعلام کرده که با بستن خط لوله کرکوک-جیحان مانع از صادرات نفت اقلیم کردستان خواهد شد. این موضوع در کنار اینکه جدایی اقلیم کردستان از عراق موجب افزایش ریسکهای ژئوپلیتیک خواهد شد، موجب شد به دنبال برگزاری رفراندوم قیمت نفت در بازارهای جهانی به شدت افزایش یابد.
اهم تغییرات روزانه طی هفته
• روز دوشنبه هر بشکه نفت خام آمریکا به قیمت ۱/۵۲ دلار معامله شد. خوشبینیها به رشد تقاضای نفت و افزایش فعالیت پالایشگاههای آمریکا از نفت حمایت کرد. اعلام محمد بارکیندو، دبیر کل اوپک از تعهد بیش از ۱۰۰ درصدی اعضای اوپک و غیراوپک به توافق در کنار کاهش موجودی نفت تجاری از ابتدای سال نیز خوشبینیها به بازار نفت را تقویت کرد. این عوامل در کنار افت (۵ موردی) تعداد دکلهای نفتی شیل برای سومین هفته متوالی برنت را به سقف ۷ماهه (۵۸.۵ دلار) رساند.
• روز سه شنبه هر بشکه نفت خام آمریکا به قیمت ۹/۵۱ دلار معامله شد. چشمانداز کمبود عرضه در سالهای آینده از سوی موسسه ترافیگورا و سیتیگروپ در کنار نگرانیها از اختلالات عرضه در خاورمیانه عامل حمایت از قیمت نفت شد.
• روز چهارشنبه هر بشکه نفت خام آمریکا به قیمت ۱/۵۲ دلار معامله شد. گزارش موسسه نفت آمریکا (API) از کاهش ۷۶۱ هزار بشکه موجودی نفت تجاری در مقابل پیشبینی کارشناسان از افزایش موجودی نفت (به میزان ۱/۳ میلیون بشکه) برای چهارمین هفته متوالی پیش از انتشار گزارش رسمی اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) از قیمت نفت حمایت کرد.
• هر بشکه نفت خام آمریکا با رشد هفتگی ۲ درصدی برای چهارمین هفته متوالی صعودی شد. WTI با رشد ۱۲ درصدی در سهماه سوم سال ۲۰۱۷، بیشترین رشد در فصل سوم ۱۰ سال اخیر را ثبت کرد. برنت نیز با ثبت رشد ۲۰ درصدی، با بیشترین رشد سهماهه از ۲۰۰۴ همراه شد. گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) از کاهش موجودی نفت تجاری به میزان ۸۴/۱ میلیون بشکه در کنار نگرانیها از اختلالات عرضه با تهدید ترکیه به بستن خط لوله کردستان (عرضه بیش از ۵۰۰ هزار بشکه در روز) و خوشبینیها به افزایش تقاضای نفت عوامل حمایت از نفت هستند. اما افزایش (۶ موردی) تعداد دکلهای نفتی پس از ۷ هفته چشمانداز بازگشت تولیدات شیل با رشد قیمت نفت را بر بازار نفت حفظ کرده است.
چشم انداز نفت
• از نقطه نظر تکنیکال، بازار نفت خام آمریکا در معاملات جمعه ابتدا با کاهش روبرو شد اما نزدیک سطح ۴۶.۵۰ دلار حمایت کافی یافت تا روند حرکتش را تغییر دهد. تحلیلگران فنی می گویند آنچه که مشاهده می شود، واکنش به توفان هاروی و اختلالات احتمالی است. اگر بالای سطح ۴۷.۵۰ دلار شکسته شود، بازار می تواند به سطح بالاتری صعود کرد. اما از نظر بلندمدت، بازار احتمالا دوباره با فروش گسترده روبرو می شود اما در حال حاضر، فعلا روند افزایشی دارد. بازار برنت نیز همچنان حمایت قابل توجهی به خصوص نزدیک سطح ۵۲.۲۵ دلار دریافت می کند. تحلیلگران فنی معتقدند این بازار آماده است به سطح بالاتری صعود کند. نمودارهای فنی هر دو بازار همر تشکیل داده اند که نشانه مثبتی محسوب می شود.
تغییرات قیمت نفت خام در طی هفته منتهی به ۲۹ سپتامبر ۲۰۱۷