ناظر اقتصاد: محصولات باغی جایگاه ویژهای در اقتصاد کشاورزی دارند. ایران صاحب یک اقلیم چهار فصل است و محصولات باغی از هر دو نوع گرمسیری و سردسیری در مناطق مختلف آن تولید میشود. در واقع، استانهای ایران که هر کدام اقلیم خاص خود را دارند، در یک یا چند محصول باغی متخصص شدهاند.
در این بخش به بررسی تولید انواع محصولات باغی در استانهای ایران پرداخته شده. برای این کار از آخرین سالنامه آماری وزارت کشاورزی که در سال ۱۳۹۶ با اطلاعات آماری سال ۱۳۹۵ منتشر شده است، استفاده میشود. در جدول شماره یک استانهای حائز رتبه اول تا سوم در انواع محصولات باغی ارائه شده است. در شکل یک نیز همین اطلاعات به صورت نقشه به نمایش درآمده است. با توجه به شکل، برخی از استانها در هیچ محصولی رتبه ندارند، البته نه به این معنی که در این استانها محصولات باغی تولید نمیشوند، بلکه ممکن است در بسیاری از موارد حائز رتبههای چهارم به پایینتر باشد. به هر حال، برای ارائه یک تصویر مشخصتر نسبت به وضعیت تولید محصولات باغی در استانهای مختلف کشور، صرفاً به نمایش رتبههای اول تا سوم بسنده شده است.
برخی از استانها تولید کننده عمده برخی از محصولات هستند، از جمله کردستان که ۶۶ درصد از توت فرنگی کشور را تولید میکند. استان مازندران ۶۲ درصد از پرتقال و ۶۷ درصد از نارنگی کشور را تولید میکند. در برخی از محصولات نیز توزیع تولید متوازنتر است به طوری که در تولید انگور استان فارس با ۱۵ درصد سهم از تولید کشور رتبه اول را کسب کرده است. استانهای خراسان رضوی و آذربایجان شرقی با سهم بیش از ۱۰ درصدی از تولید انگور کشور صاحب رتبههای چهارم و پنجم بودند و در این شکل نمایش داده نشدهاند.
شایان ذکر از است در این اینفوگراف صرفاً محصولات باغی مورد بررسی قرار گرفته و محصولات زراعی و جالیزی مانند هندوانه در این بررسیها دخیل نشدهاند.
جدول ۱. جدول کامل محصولات باغی و استانهای حائز رتبه برتر تولید