ناظر اقتصاد: عناصر خاکی کمیاب شامل ۱۷ عنصر فلزی در جدول تناوبی هستند که ۱۵ مورد از آنها در گروه لانتانیدها قرار میگیرند و ۲ عنصر دیگر اسکاندیم و ایتریم هستند. اسکاندیم و ایتریم به این دلیل، شناخته شدهاند که بیشتر در همان سنگ معدنهایی پیدا میشوند که لانتانیدها پیدا میشوند و ویژگیهای شیمیایی همانندی را از خود نشان میدهند اما دارای خواص الکتریکی و مغناطیسی متفاوتی هستند. به ندرت، یک تعریف وسیع تر که شامل آکتینیدها هم میشود، استفاده میشود، به این دلیل که آکتینیدها دارای ویژگیهای معدنی، شیمیایی و فیزیکی (به ویژه پیکربندی لایههای الکترونیکی) مشترکی هستند.
بر اساس گزارش USGS کل منابع اکسیدهای عناصر خاکی کمیاب جهان ۸۸ میلیون تن برآورد شده که بیشترین آنها یعنی حدود ۳۱درصد به چین اختصاص دارد و سایر کشورهای مطرح شامل ایالت متحده امریکا، استرالیا، هند و مالزی هستند. در این میان سهم سایر کشورها از کل ذخیره به حدود ۲۵ درصد میرسد.
کاربردهای اصلی این عناصر به یکی از هستههای مهم فناوریها یعنی ژاپن بر میگردد. REEها بخش وسیعی از مواد پیشرفته به ویژه در بخش انرژیهای سبز را به خود اختصاص دادهاند. در باتریهای هیبریدی نیکلی با قابلیت شارژ دوباره استفاده میشوند و همچنین در خودروهای الکتریکی و هیبریدی، لپتاپهای کامپیوتری، دوربینهای دیجیتالی، فیبرهای نوری به منظور افزایش سرعت عبور نور لنزهای دوربین، تلسکوپ و دوربینهای صحرایی، شفافیت را افزایش میدهند. در شیشههای جاذب پرتوهای فروسرخ و عینکهای ویژه دید شب نیز استفاده میشوند.
همچنین، عناصر خاکی کمیاب به عنوان ترکیب سایا در صنعت شیشه، سنگهای قیمتی و فلزات تراشههای کامپیوتری، ترانزیستورها یا سایر اجزای الکترونیکی استفاده میشوند. در مبدلهای کاتالیزوری خودکار که کاهنده آلایندگی هوا هستند نیز به کار میروند. افزودن آن به مذاب شیشه سبب رنگبری آن میشود و در حبابهای فلورسنت قسمت سبز نور را ایجاد میکند. در لامپهای کم مصرف در آلیاژهای فلزی با مقاومت بالا و همچنین در آلیاژ با زیرکونیا در پوششهای مقاوم به حرارت و دمای بالا استفاده میشود. کاربرد اصلی و اولیه آن در ساخت آهنرباهای دائمی بوده است. در لیزرهای پرتوx، جنگافزارهای موشکی و ادوات نظامی قابل اختفا نیز استفاده میشود. موارد یادشده تنها بخشی از کاربردهای عناصر خاکی کمیاب است.
با توجه به اینفوگراف فوق، چین بیشترین میزان استخراج عناصر خاکی کمیاب را در اختیار دارد. به طوری که سالانه بالغ بر ۱۲۰ هزار تن از این عناصر استخراج میکند. چیز در حدود ۸۰ درصد از کل جهان، با این حال روند نشان دهنده کاهش انحصار تولید این عناصر برای چین است. به طوری که تولید استرالیا در سالهای اخیر افزایش چشمگیر داشته است. آمریکا هم دوباره پس از دو دهه به دنبال تولید عناصر خاکی کمیاب بوده است. ذخایر شناخته شده عناصر کمیاب خاکی نشان میدهد که چین با ۴۴ میلیون تن در رتبه اول جهان قرار دارد. برزیل و ویتنام در مجموع ذخایر معادل چین در اختیار دارند با این حال سهم تولید آنها بسیار ناچیز است. حتی به طوری که ویتنام تولید نداشته است.