ناظر اقتصاد: در این گزارش به تحلیل بازار طلا در هفته چهارم اردیبهشت ۹۸ به همراه تغییرات مهم در بازار جهانی و بازار ایران پرداخته میشود و پیش بینی مختصری از روند بازار طلا ارائه شده است.
بازار جهانی طلا در هفته چهارم اردیبهشت ۹۸
روز دوشنبه هر اونس طلا در بازگشایی بازار جهانی ۰.۲ درصد افت کرد و به بهای ۱۳۰۱.۸ دلار به فروش رفت. کاهش قیمت فلز زرد در حالی رخ داد که تمامی مقدمات برای صعود این دارایی ارزشمند فراهم بود. افت ارزش اوراق قرضه، ریزش بازارهای سهام و کاهش شاخص دلار انتظار رویه افزایشی را برای طلا بالا برده بود.
روز سهشنبه هر اونس طلا به بهای ۱۲۹۶.۳ دلار به فروش رفت. دوشنبه شب وزارت اقتصاد چین اعلام کرد که به تلافی اقدامات اخیر ترامپ، روی بیش از ۶۰ میلیارد دلار کالای وارداتی آمریکایی تعرفه ۲۵ درصدی اعمال خواهد کرد. از سمت دیگر چین در خرید اوراق قرضه ایالات متحده تجدید نظر خواهد کرد.
روز چهارشنبه هر اونس طلای جهانی طی معاملات روز قبل یک دلار افزایش یافت و به بهای ۱۲۹۷.۸ دلار به فروش رفت. طلا معاملات دیروز را منفی آغاز کرد و دلیل آن کاهش ریسکها با صحبتهای خوشبینانه ترامپ در مورد دیدار با رئیسجمهور چین در حاشیه نشست گروه ۲۰ بود. با این حال گزارش تولید صنعتی چین در ماه آوریل طلا را به مدار صعود بازگرداند.
بهای هر اونس طلای جهانی روز جمعه به قیمت ۱۲۷۵.۷ دلار تنزل یافت. فلز زرد که تا میانه هفته گذشته تحت تاثیر مناقشات تجاری چین و آمریکا تا مرز روانی ۱۳۰۰ دلار صعود کرده بود، در ادامه روزهای هفته با صعود شاخص دلار به سقف دو هفته، در مسیر نزولی افتاد.
آمار مثبت از اقتصاد آمریکا شامل افزایش سودآوری شرکتهای بزرگ، دریافت سیگنالهای مثبت از بازار مسکن و بهبود شاخص تولیدات صنعتی این کشور سبب بزرگترین افت روزانه بهای طلا در یک ماه اخیر شد. ضمن اینکه بروز نشانههایی از لحن تساهلجویانه مذاکرهکنندگان چینی و آمریکایی از دمای ریسک در بازار جهانی کاست و در ترکیب با دادههای مثبت از اقتصاد آمریکا سرمایهها را به سمت سهام سوق داد. در چنین فضایی برخی تحلیلگران به این باور رسیدند که بهای طلا میتواند تا کانال ۱۲۶۰ دلار هم تنزل کند.
بازار داخلی طلا در هفته چهارم اردیبهشت ۹۸
گارد کاهشی دو روز ابتدای هفته سکه طی معاملات دوشنبه شکسته شد و این دارایی ارزشمند نتوانست به زیر مقاومت ۵ میلیون تومانی تنزل کند. دیروز هر سکه طرح جدید ۵ هزار تومان گران شد و ساعت ۱۶ به قیمت ۵ میلیون و ۵ هزار تومان به فروش رفت.
روز سهشنبه هر سکه طرح جدید به بهای ۵ میلیون و ۵۰ هزار تومان به فروش رفت که این رقم ۴۵ هزار تومان بیش از بهای بستهشده دوشنبه است. دیروز سکه نوسان بیشتری را نسبت به نرخ ارز تجربه کرد و دلیل آن همگرایی دلار و طلای جهانی برای افزایش قیمت این دارایی ارزشمند بود.
هر سکه طرح جدید طی معاملات روز چهارشنبه ۵۰ هزار تومان کاهش یافت و راس ساعت ۱۶ به بهای ۵ میلیون تومان به فروش رفت. افت یک درصدی بهای سکه در حالی رخ داد که اونس طلا در نوسان کم دامنه خود در نهایت یک دلار افزایش یافت، با این حال ریزش ۲/۲ درصدی شاخص ارزی کشور و تنزل دلار به کانال ۱۴ هزار تومانی همچون روزهای اخیر سکه را با خود همراه کرد.
هر سکه طرح جدید با افت ۴۰ هزار تومانی در آخرین روز هفته گذشته تا ۴ میلیون و ۹۶۰ هزار تومان عقب نشست. بهای سکه که برای ۱۳روز پیدرپی در فراسوی مرز ۵ میلیون نوسان داشت، طی این هفته همراه با عقبنشینی ۵/۵ درصدی دلار، حدود ۲۲۰ هزار تومان کاهش یافت و با افت ۴ درصدی به زیر مرز ۵ میلیون تومان تنزل کرد.
در سه هفته ماقبل، در حالی که دلار جهش ۱۴ درصدی را تجربه کرده بود، سکه به رشد ۹ درصدی بسنده کرد و در مسیر برعکس نیز، چنان که اشاره شد، سکه با سرعت کمتری برگشت. باوجود فشار دوگانه اهرم دلار و عقبگرد طلای جهانی از سقف یکماهه میزان حباب سکه (با احتساب مالیات ارزش افزوده) در مقیاس هفتگی ۲۵هزار تومان افزایش یافت.
پیشبینی
به دنبال انتشار آماری قوی از اقتصاد آمریکا که موجب تقویت ارزش دلار و افزایش اشتهای سرمایه گذاران برای حضور در بازارهای پرریسک شد، قیمت طلا روز جمعه کاهش داشت. دیروز نیز قیمت فلز زرد بیشترین افت یک ماه اخیر را تجربه کرده بود.
سرمایه گذاران تمایل بیشتری برای سرمایه گذاری در بازارهای پرریسک پیدا کرده اند. لحن آشتی جویان مقامات آمریکایی و چینی در مورد ادامه مذاکرات تجاری آنها را خوش بین کرده است. همچنین انتشار آمارهای قوی از میزان سوددهی شرکت ها موجب تقویت شاخص های بورس و ارزش دلار شده است.
تقویت ارزش دلار موجب گرانتر شدن طلا برای خریدارانی می شود که با ارزهای غیردلاری خرید می کنند. اوایل هفته جاری و پس از آنکه چین اقدامات تلافی جویانه ای را علیه برخی کالاهای وارداتی از آمریکا اعلام کرد، قیمت فلز زرد ۱.۱ درصد افزایش داشت و بیشترین رشد یک روزه در طی حدود ۳ ماه گذشته را به ثبت رساند. هرچند نگرانی ها از تشدید جنگ تجاری تا حدودی فروکش کرده، اما سرمایه گذاران همچنان نگران تبعات احتمالی قرار گرفتن شرکت چینی هوآوی در فهرست سیاه دولت آمریکا هستند.