ارز دولتی
روند قیمت گذاری یوروی دولتی در بازار ارز در هفته اول آبان ۹۸ نزولی بود. قیمت یورو در روز یکشنبه با ۳۹۶ ریال افزایش نسبت به انتهای هفته پیش برابر ۴۶۹۱۸ ریال بود. در روز پنجشنبه قیمت یورو نسبت به ابتدای هفته ۱۴۳ ریال کاهش داشته و برابر ۴۶۷۷۵ ریال بود. قیمت دلار دولتی در این هفته ثابت بوده و برابر ۴۲۰۰۰ ریال بود.
نسبت قیمت جهانی دلار به یورو در این هفته تا روز چهارشنبه برابر ۰.۸۹ و در روز پنجشنبه برابر ۰.۹۰ بود. در قیمتگذاری بانک مرکزی این نسبت برابر ۰.۸۹ در ابتدا و انتهای هفته بود. در بازار آزاد این نسبت برابر ۰.۸۹ در تمام ایام هفته بود.
ارز در هفته اول آبان ۹۸ در بازار آزاد
روند قیمتی دلار در بازار آزاد در این هفته نزولی بود. قیمت دلار در ابتدای هفته نسبت به انتهای هفته پیش تغییری نداشته و در روز یکشنبه برابر ۱۱۴۵۰۰ ریال بود. در روز پنجشنبه قیمت دلار ۳۰۰۰ ریال کاهش نسبت به ابتدای هفته داشته و برابر ۱۱۱۵۰۰ ریال بود. قیمت دلار در این هفته به طور متوسط برابر ۱۱۳۳۳۳ ریال بود. تفاوت نرخ فروش و خرید دلار در این هفته برابر ۴۷۵ ریال بود.
اخیراً شاخصهای خردهفروشی و اطمینان مصرفکنندگان آمریکا ضعیف بوده و به همین دلیل سرمایهگذاران نسبت به شاخصهای مربوط به بخش مصرفکنندگان حساس شدهاند. اخیراً مخارج مصرفکنندگان نگران کننده بوده و میتواند از شروع رکود اقتصادی در آینده نزدیک حکایت داشته باشد.
در حال حاضر USDJPY موقعیت خود را در بالای ۱۰۸٫۵۰ حفظ کرده، اما اگر شاخصهای اقتصادی آمریکا به خصوص بخش مصرفکنندگان ضعیف باشد، شاهد سقوط جفت ارز خواهیم بود. باید توجه داشت که تا وقتی USDJPY زیر ۱۰۹٫۵۰ قرار دارد، حرکات قیمتی جفت ارز هم متمایل به نزولی خواهند بود.
شک و تردیدها نسبت به قدرت رشد اقتصاد جهانی هم افزایش یافته است. در نظرسنجی رویترز اقتصاددانان صاحبنظر دنیا اعلام کردهاند که رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۰ کمتر از پیشبینی صندوق بینالمللی پول (IMF) خواهد بود. همچنین موسسه رتبهبندی Fitch برآورد رشد اقتصادی هند در سال ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ را به پایینترین سطح در شش سال اخیر (۵٫۵ درصد) رسانده است. با این حال بازار فارکس واکنش جدی نشان نداده و جریانات ریسکی در بازار دیده نمیشود.
از دید انتظارات نرخ بهرهای، قیمتگذاریها در بازار وجوه آتی فدرال رزرو نشان میدهد که از نظر بازار شانس کاهش نرخ بهره در نشست ۳۰ اکتبر بیش از ۸۰ درصد است. این در حالی است که فدرال رزرو برنامهای برای کاهش نرخ بهره تا پایان سال ۲۰۱۹ ندارد. به همین دلیل اگر گزارشهای اقتصادی این چند روز هم ضعیف باشند، فدرال رزرو راهی به جز کاهش نرخ بهره نخواهد داشت و این به معنی سقوط ارزش دلار آمریکا خواهد بود.
در داخل کشور عرضه ارزکم نبوده و تقاضای ارز نیز کنترل شده است لذا نرخ ارز کنترل شده است. برای روزهای آتی جز نوسانات محدود چشم اندازی صعودی برای ارز دیده نمیشود.
روند قیمتی یورو در بازار آزاد در این هفته نزولی بود. در روز یکشنبه قیمت یورو نسبت به انتهای هفته پیش ۵۰۰ ریال افزایش قیمت داشته و برابر ۱۲۸۰۰۰ ریال بود. در روز پنجشنبه قیمت یورو نسبت به ابتدای هفته ۳۰۰۰ ریال کاهش داشته و برابر ۱۲۵۰۰۰ ریال بود. متوسط قیمت یورو در این هفته ۱۲۶۷۵۰ ریال بود. تفاوت نرخ فروش و خرید یورو در این هفته برابر ۹۵ ریال بود.
گزارش مهم اقتصادی شاخصهای IFO آلمان بودند که تقریباً با پیشبینیهای بازار همخوانی داشتند. دادههای اقتصادی ناحیه یورو در کل خوب نیستند، اما با این حال به نظر میرسد که دیگر شرایط روز به روز بدتر نمیشود و همین مسئله باعث شده خریداران از یورو حمایت کنند. با این حال حرکات قیمتی یورو چندان قابل توجه نبوده است.
یورو در واکنش به گزارش نهایی PMI ناحیه یورو نوسانات مختصری را به نمایش گذاشت. EURUSD در واکنش به گزارشهای خوب PMI فرانسه رشد کرد، اما در ادامه با انتشار شاخصهای اقتصادی آلمان و ناحیه یورو شاهد بازگشت نزولی جفت ارز بودیم.
بر اساس دیدگاههای سایر مقامات بانک مرکزی اروپا انتظار نمیرود که در ماههای آینده سیاستهای انبساطی پولی جدیدی معرفی شوند، هر چند که به احتمال زیاد بانک مرکزی اروپا برآوردهای اقتصادی خود در نشست ماه دسامبر را کاهش خواهد داد. نشست ماه دسامبر اولین نشست بانک مرکزی اروپا به ریاست کریستین لگارد خواهد بود.
در انگلستان بحران BREXIT ادامه دارد و هنوز اتحادیه اروپا تمدید BREXIT را تائید نکرده است. در همین حال دولت انگلستان هم از پارلمان خواسته تا انتخابات زودهنگام برگزار شود. از سویی دیگر اکثریت اعضای پارلمان میخواهند مطمئن شوند که پیش از تائید برگزاری انتخابات جدید، اتحادیه اروپا BREXIT را به تعویق خواهد انداخت. هنوز هم آینده BREXIT مبهم است و به همین دلیل پوند تحت فشار قرار دارد. اگر پیشرفتی در روند BREXIT روی ندهد، پوند میتواند دوباره به زیر ۱٫۲۸ دلار بازگردد.