ارز دولتی در هفته سوم آبان ۹۸
• ارز در هفته سوم آبان ۹۸ : روند قیمتی یوروی دولتی در این هفته نزولی بود. قیمت یورو در ابتدای هفته با ۶۲۳ ریال کاهش نسبت به انتهای هفته پیش برابر ۴۶۲۸۱ ریال بود. در روز پنجشنبه قیمت یورو نسبت به ابتدای هفته ۶۵ ریال دیگر نیز کاهش یافت و برابر ۴۶۲۱۶ ریال شد. قیمت دلار دولتی در این هفته ثابت بوده و برابر ۴۲۰۰۰ ریال بود.
• نسبت قیمت جهانی دلار به یورو در این هفته برابر ۰.۹۰ بود. در قیمتگذاری بانک مرکزی این نسبت برابر ۰.۹۰ در ابتدا و انتهای هفته بود. در بازار آزاد این نسبت در تمام ایام هفته برابر ۰.۹۰ بود.
ارز در بازار آزاد
• روند قیمتی دلار در بازار آزاد در این هفته صعودی بود. قیمت دلار در ابتدای هفته با ۵۰۰ ریال کاهش نسبت به انتهای هفته پیش برابر ۱۱۴۰۰۰ ریال بود. در طی هفته قیمت دلار افزایش یافته و در روز پنجشنبه قیمت دلار نسبت به ابتدای هفته ۴۵۰۰ ریال افزایش داشته و برابر ۱۱۸۵۰۰ ریال بود. متوسط قیمت دلار در این هفته برابر ۱۱۵۹۱۶ریال بود. تفاوت نرخ فروش و خرید دلار در این هفته برابر ۷۲۸ ریال بود.
• در آمریکای شمالی تمرکز اصلی معامله گران به شاخصهای خرده فروشی آمریکا خواهد بود. انتظار میرود که بعد از رشد منفی ۰.۱ درصدی، شاهد رشد ۰.۳ درصدی شاخص خرده فروشی باشیم. از آنجایی که وضعیت اشتغال آمریکا باثبات بوده، انتظار میرود که مخارج مصرفکنندگان افزایش یافته باشد. دادههای تورمی آمریکا انحراف زیادی با پیشبینیهای بازار نداشتند و به همین دلیل تأثیری بر سیاستهای پولی فدرال رزرو ندارند. به همین دلیل بازار واکنش خاصی نشان نداده است.
• اگر دادههای اقتصادی آمریکا بهتر از انتظارات بازار باشند، USDJPY میتواند به سمت ۱۰۹ بازگردد و از بازار سهام آمریکا هم حمایت کند. اما اگر دادههای خرده فروشی ضعیف باشند، جریانات ریسک گریزی قوی را در بازارهای مالی شاهد خواهیم بود که به ضرر دلار تمام خواهد شد. با توجه به پایین بودن مخارج سرمایهگذاری کسبوکارها، مخارج مصرفکنندگان تنها امید اقتصاد آمریکا هستند.
• از روابط تجاری آمریکا و چین خبر میرسد که بخش خصوصی چین در حال خرید سویا از آمریکاست، اما حجم خریدها تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد انتظارات بازار بوده است. همچنین وزیر امور خارجه چین هم گفته که جنگ تجاری با افزایش تعرفهها شروع شده و باید با حذف تعرفهها هم خاتمه یابد. این یعنی هنوز آمریکا و چین بر سر فاز اول توافق تجاری آمریکا و چین با یکدیگر اختلافنظر دارند.
• درحالیکه فعالیتهای اقتصادی در بخش تولیدی آمریکا افت کرده (بیشتر به خاطر جنگ تجاری با چین)، اما فعالیتها در بخشهای خدماتی خوب بوده و حتی مخارج مصرفکنندگان هم سیر صعودی دارد. با این حال باید توجه داشت که افت فعالیتها در بخش تولیدی تنها محدود به آمریکا نیست و اکثر کشورهای عضو OECD هم چنین وضعیتی دارند. در حال حاضر به نظر میرسد که رشد قوی بازار کار آمریکا مانع از سرایت رکود در بخش تولیدی به سایر بخشهای اقتصادی آمریکا شود.
• در همین حال به نظر میرسد که فشارهای تورمی در آمریکا همزمان با کاهش قیمتها در سرتاسر دنیا تضعیف شدهاند. رشد تورم آمریکا پایینتر از هدف دو درصدی فدرال رزرو است و این موضوع میتواند نیاز به کاهش بیشتر نرخ بهره را توجیه کند.
• ریسک بزرگ پیش روی دلار علاوه بر موارد ذکر شده بحث استیضاح ترامپ است که جلسات علنی آن شروع شده است و اگر این مساله پیش برود میتواند اقتصاد ایالات متحده را تحت تاثیر خود قرار دهد.
• روند قیمتی یورو در بازار آزاد در این هفته صعودی بود. قیمت یورو در ابتدای هفته با ۵۰۰ ریال کاهش نسبت به انتهای هفته گذشته برابر ۱۲۶۵۰۰ ریال بود. در روز پنجشنبه قیمت یورو نسبت به ابتدای هفته ۴۵۰۰ ریال افزایش داشته و برابر ۱۳۱۰۰۰ ریال بود. متوسط قیمت یورو در این هفته برابر ۱۲۸۲۵۰ ریال بود. تفاوت نرخ فروش و خرید یورو در این هفته برابر ۸۹۱ ریال بود.
• یورو از ۱.۱۰ دلار جهش کرده و از سوی خریداران حمایت شده است. اقتصاد ضعیف آلمان فعلاً توانسته از رکود فرار کند. عدم رکود اقتصادی در آلمان خبر خوبی برای یورو است، اما درعینحال میتواند به ضرر آن تمام شود. اقتصاد ناحیه یورو به سیاستهای انبساطی مالی دولتها نیاز دارد و اگر سیاستمداران آلمان به گزارشهای اخیر GDP نگاه کنند، شاید از گسترش سیاستهای انبساطی مالی خودداری کنند. به هر حال به نظر میرسد که ۱.۱۰ دلار سطح تعادلی برای EURUSD است.
• سرمایهگذاران درباره انتخابات سرتاسری اسپانیا کمی نسبت به آینده بدبین شدهاند. با این حال بدبینی بازار به حدی نیست که سرمایهگذاران انتظار بحران سیاسی شدید در اسپانیا را داشته باشند.
• از آنجایی که بانک مرکزی اروپا در وضعیت ارزیابی و عدم تغییر سیاستهای پولی فعلی قرار دارد، انتظار نمیرود که دادههای اقتصادی ناحیه یورو بتوانند تأثیر قوی بر انتظارات نرخ بهرهای داشته باشند. اخیراً شاخصهای تورمی پنجساله ناحیه یورو به تعادل رسیدهاند و به همین دلیل به نظر نمیرسد که فعلاً تشدید سیاستهای انبساطی پولی برنامه بانک مرکزی اروپا باشد.
• یورو از اوایل ماه اوت در برابر ارزهای اصلی تضعیف شده است. محرک اصلی کاهش ارزش یورو، انتظارات نرخ بهرهای سرمایهگذاران دلار آمریکاست. با بهبود وضعیت بازارهای مالی جهانی و توقف کاهش نرخهای بهره در آمریکا، فشارهای خرید در دلار آمریکا تقویت شده و این موضوع بر ارزهایی مثل یورو فشار آورده است.