ناظر اقتصاد: در این گزارش به بررسی تحلیلی تحولات بازار بورس در هفته آخر خرداد ۹۸ پرداخته شده است. جدول زیر نمای کلی بازار بورس در هفته سوم خرداد ۹۸ را نشان میدهد.
در پایان معاملات بازار بورس در هفته آخر خرداد ۹۸ ، شاخص کل با ۱۵۲۷ واحد افزایش نسبت به هفته قبل، به رقم ۲۳۴۸۷۹ واحد رسید. شاخص بازار اول با ۱۵۷۹ واحد افزایش به رقم ۱۷۴۵۱۹ واحد بالغ گردید و شاخص بازار دوم با ۹۹۱ واحد افزایش عدد ۴۶۰۶۶۲ واحد را تجربه کرد و به این ترتیب شاخص بازار اول ۰.۹۱ و شاخص بازار دوم هر دو با ۰.۲۲ درصد افزایش نسبت به هفته قبل همراه شدند.
در ۵ روز کاری بازار بورس در هفته آخر خرداد ۹۸، ارزش کل معاملات اوراق بهادار به ۸۴۷۲۹ میلیارد ریال بالغ شد که نسبت به هفته قبل ۱ درصد کاهش یافته است. در ضمن تعداد ۲۲۷۱۶ میلیون انواع اوراق بهادار در بیش از ۲ میلیون و ۲۲ هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب ۱۴ درصد کاهش و ۱۸ درصد افزایش را نسبت به هفته گذشته تجربه کردند.
این درحالی است که تعداد ۲۹۸ میلیون واحد از صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس تهران به ارزش کل بیش از ۳۱۲۹ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب با ۲۱ درصد و ۲۵ درصد کاهش نسبت به هفته گذشته همراه شدند.
شاخص کل بازار بورس در هفته آخر خرداد ۹۸
شاخص کل بورس تهران طی سه ماه نخست سال ۹۸ حدود ۳۱.۵ درصد رشد کرد و در ارتفاع ۲۳۴ هزار و ۸۷۹ واحد قرار گرفت. دماسنج بورس که در رالی صعودی سال ۹۷ از سایر بازارهای مالی عقب مانده بود، در شروع سال نو توانست شروعی رویایی داشته باشد و در فروردین برای نخستین بار از مرز ۲۰۰ هزار واحدی عبور کند. این رویه افزایشی در کنار دورههای کوتاهمدت اصلاحی ادامه یافت تا قله تاریخی ۲۳۸ هزار واحدی در تاریخ ۲۶ خرداد فتح شود. با این حال افزایش ریسکهای سیستماتیک از جمله اوضاع نامناسب کامودیتیها در بازار جهانی به واسطه جنگ تجاری، افزایش تنشهای منطقهای و تحریم فلزات و صنعت پتروشیمی مانع از اوجگیری بیشتر شاخص کل شد.
بازدهی بورس نسبت به سایر بازارها در بهار ۹۸
بازدهی ۱.۹ درصدی دلار و ۱.۳ درصدی سکه در فصل بهار از جاماندگی قابل توجه بازارهای رقیب از بورس تهران حکایت دارد. برای بازار پول و بدون ریسک نیز میتوان سود حدود ۵ درصدی را در نظر گرفت. بر این اساس بورس با جهش ۳۱.۵ درصدی صدرنشین بلامنازع بازارها و بازار طلای داخلی کمترین بازدهی را به ثبت رسانده است.
این در حالی است که طلای جهانی به دنبال افزایش تنشهای سیاسی و ریسک اقتصادی جهانی بهعنوان دارایی امن رشد قابلتوجهی را طی روزهای اخیر تجربه کرده است و احتمال انعکاس اثر آن در بازار طلای داخل نیز وجود دارد. بورس تهران در فصل بهار رشدهای رویایی را پشتسر گذاشت. عمده دلیل رشد سهام را میتوان در جاماندگی بورس از بازارهای اثرگذار در سال گذشته مشاهده کرد. در این میان جهش دلار در ۹۷ و رشد ناهمتراز بورس با این متغیر اثرگذار باعث شد که انتظار برای جهش قیمت سهام در ۹۸ پررنگ شود.
در این میان رشد بورس تنها به بزرگان بازار (با شدت اثرگذاری بیشتر در شاخص کل بورس) محدود نشد و حتی کوچکترهای بازار رشدهای بیش از انتظاری را تجربه کردند. شاخص کل هموزن با اثرگذاری یکسان نمادها رشد نزدیک به ۷۱ درصدی را در فصل بهار به ثبت رساند؛ این نماگر نیز در روزهای پایانی خرداد مسیر اصلاحی حتی با شدت بیشتری نسبت به شاخص کل در پیش گرفت.
نگرانی از تشکیل حباب در بورس
در این میان نگرانی از تشکیل حباب قیمتی برای برخی از نمادهای کوچک که در سیل نقدینگی بورس جهشهای چند برابری را تجربه کردهاند نیز اوج گرفته است. گرچه در شرایط کنونی بسیاری از اهالی بازار به این موضوع اعتنایی نمیکنند و به هر طریقی به دنبال توجیه رشد حبابی برخی از نمادها هستند، اگر زمانی جو عمومی بازار تغییر کند قطعا بسیاری از این افراد خود در مقام منتقد سهام حبابی برخواهند آمد.
احتمال حذف دلار ۴۲۰۰ تومان از دیگر مواردی بود که از ابتدای سال رشدهای خیرهکنندهای را برای سهام شرکتها با تولیدات نیازهای اساسی داخلی رقم زد. این موضوع همان رشد قیمت سهام به واسطه جهش نرخ تورم و انتظار برای انعکاس این موارد در صورتهای مالی شرکتهای مزبور است.
تحلیل هفتگی بورس جهانی
شاخصهای سهام آسیایی عملکرد مبهمی دارند و همبستگی در نوسانات آنها دیده نمیشود. با این حال بازارهای سهام در حال ثبت بزرگترین رشد یک هفتهای از ماه ژانویه تا به امروز هستند. سرمایهگذاران سهام از تغییر سیاستهای انقباضی به سیاستهای انبساطی پولی استقبال کردهاند. در همین حال شاخص سهام S&P 500 آمریکا هم دیروز به بالاترین سطح تاریخی خود رسید.
این هفته بانکهای مرکزی آمریکا، اروپا و استرالیا از آمادگی خود برای اجرای سیاستهای انبساطی پولی جهت حمایت از رشد اقتصادی حرف زدند و این تغییر در سیاستهای پولی بانکها کمک کرده تا بازارهای سهام جهانی رشد کنند.