ناظر اقتصاد: در پایان معاملات بازار بورس در هفته اول اردیبهشت ۹۸ ، شاخص کل با ۳۸۶۶ واحد افزایش نسبت به هفته قبل، به رقم ۲۰۳۷۷۷ واحد رسید. شاخص بازار اول با ۲۸۳۱ واحد افزایش به رقم ۱۵۲۹۰۷ واحد بالغ گردید و شاخص بازار دوم با ۷۷۷۶ واحد افزایش عدد ۳۹۲۶۴۱ واحد را تجربه کرد و به این ترتیب شاخص بازار اول ۱.۸۹ و شاخص بازار دوم هر دو با ۲.۰۲ درصد افزایش نسبت به هفته قبل همراه شدند.
در ۴ روز کاری بازار بورس در هفته اول اردیبهشت ۹۸، ارزش کل معاملات اوراق بهادار به ۴۹۷۰۷ میلیارد ریال بالغ شد که نسبت به هفته قبل ۳۱ درصد کاهش یافته است. در ضمن تعداد ۲۲۲۵۶ میلیون انواع اوراق بهادار در بیش از ۱ میلیون و ۱۷۵ هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب ۳۶ درصد و ۲۷ درصد کاهش را نسبت به هفته گذشته تجربه کردند. این درحالی است که تعداد ۱۹۰ میلیون واحد از صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس تهران به ارزش کل بیش از ۲۰۷۰ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب با ۲۱ درصد و ۱۹ درصد کاهش نسبت به هفته گذشته همراه شدند.
هفته قبل شاخص کل بورس تهران ۳ هزار و ۸۵۸ واحد افزایش یافت و در انتها در ارتفاع ۲۰۳ هزار و ۷۷۷ واحد ایستاد. به این ترتیب دماسنج بورس در هفتمین هفته متوالی افزایشی خود بیش از ۱.۹ درصد رشد کرد. شاخص کل بازار سهام توانست به لطف جریان پولهای تازه پیوسته به بورس در نخستین روز هفته به اوج تاریخی خود صعود کند.
با این حال شناسایی سود حاصل از رشد اخیر بورس باعث شد تا برخی از معاملهگران موقعیت فروش به خود بگیرند تا در روزهای دوشنبه و سهشنبه شاهد افت شاخص کل باشیم. از طرفی سیگنال مساعد از بازار جهانی، گشایش بیشتر در بازار ارزی کشور و از همه مهمتر نزدیک شدن به فصل مجامع بورسی کماکان مشوق سرمایهداران برای حضور در جریان معاملات است. هفته قبل ۲۷۵ میلیارد تومان از پرتفوی فعالان حقوقی به سبد سهامداران حقیقی انتقال یافت.
اوجگیری ارزش معاملات در کنار رکوردشکنی شاخصهای بورسی از رونق دوباره سهام طی هفتههای اخیر خبر میدهد. در این میان یکی از دغدغههای اصلی سرمایهگذاران برای حضور در بورس یافتن بهترین استراتژی در معاملات است. روشهای مختلف براساس ابزارهای تحلیلی تکنیکال یا بنیادی و همچنین موجسواری بهدنبال محرکهای رفتاری در معاملات سهام اثرگذار هستند. در این میان بهنظر میرسد لازمه استراتژی بهینه مبنایی عقلایی از ارزشگذاری سهام است که با آگاهی کافی از محرکهای رفتاری عرضه و تقاضای سهام تقویت میشود.
شاخص کل بازار بورس در هفته اول اردیبهشت ۹۸
شاخص کل بازار بورس در هفته اول اردیبهشت ۹۸ نیز با وجود مسیر پرتلاطم بازدهی حدود ۲ درصدی را تجربه کرد. میانگین ارزش معاملات روزانه سهام در دو هفته اخیر نسبت به زمستان جهش بیش از دو برابری را تجربه کرده است. از ماههای گذشته به انتظار برای رونق سهام اشاره شده بود. طی هفتههای اخیر تقاضای سهام شدت گرفت و در جدال با عرضهها رشد چشمگیر ارزش معاملات رقم خورده است.
همچنان این انتظار وجود دارد که رونق سهام ادامهدار باشد. گرچه سهام در این ماهها بخشی از عقبماندگی خود از دلار (مقایسه بازدهی در رویه میانمدت) را جبران کرده است اما همچنان انگیزههای بنیادی در حمایت از سهام خودنمایی میکنند. یکی از مواردی که شاید برای سالیان دراز ذهن معاملهگر را به خود مشغول میکند انتخاب بهترین استراتژی معاملاتی است.
در این اساس رویههای متفاوتی بهعنوان روش مبنای سرمایهگذاری در بورس تهران یا سایر بازارهای مالی در نظر گرفته میشود. تحلیلهای تکنیکال و بنیادی از جمله ابزاری است که معاملهگر از آن برای معاملات خود استفاده میکند. علاوه بر دو استراتژی توجه به عوامل بنیادی یا تصمیمگیری بر اساس قیمت و تحلیلهای نموداری، برخی از معاملهگران نیز وجود دارند که تنها به دنبال موجسواری در سهام هستند.
تحلیل هفتگی بورس جهانی
در روز جمعه شاخصهای سهام اروپا همراه با آتی آمریکا افت کردهاند. بازارهای سهام آسیایی هم عملکرد ضعیفی داشتند. در چند روز معاملاتی اخیر شاهد جریانات ریسک گریزی در بازارهای مالی بودیم. اما شدت جریانات ریسک گریزی در همهجا یکسان نبوده است. در بازار فارکس نگرانیها از رشد اقتصاد جهانی باعث هجوم سرمایه گذاران به سمت دلار آمریکا شد و تمام ارزهای اصلی بهجز ین ژاپن (دارایی امن) در برابر دلار آمریکا سقوط کردند.
کاهش غیر منتظره در شاخص تولیدات صنعتی ژاپن، افت روز پنجشنبه GDP کره جنوبی و شاخصهای ضعیف اقتصادی از چین و سایر اقتصادهای بزرگ نگرانیها از چشمانداز رشد اقتصادی را تشدید کرده است. تا به این جای کار گزارش خوب درآمدی شرکتهای سهامی هم نتوانسته از بازار سهام آسیا حمایت کند.
در اروپا قیمت سهام شرکتهای بانکی و معدنی افت کردهاند و در نتیجه شاخص Stoxx Europe 600 در محدوده منفی قرار دارد. دویچه بانک هدف درآمدی خود را کاهش داده است. در همین حال شاخص آتی نزدک (Nasdaq) وضعیت باثباتی دارد و شاخصهای آتی S&P 500 و داوجونز (Dow Jones) افت کردهاند. تقاضا برای اوراق قرضه هم باعث شده تا قیمت اوراق خزانهداری آمریکا و اوراق قرضه اروپایی افزایش یابد.