ناظر اقتصاد: در پایان معاملات بازار بورس در هفته اول خرداد ۹۸ ، شاخص کل با ۹۳۰۸ واحد افزایش نسبت به هفته قبل، به رقم ۲۲۴۴۷۷ واحد رسید. شاخص بازار اول با ۶۵۴۳ واحد افزایش به رقم ۱۶۷۶۸۶ واحد بالغ گردید و شاخص بازار دوم با ۲۰۰۰۰ واحد افزایش عدد ۴۳۶۰۶۴ واحد را تجربه کرد و به این ترتیب شاخص بازار اول ۴.۰۶ و شاخص بازار دوم با ۴.۸۱ درصد افزایش نسبت به هفته قبل همراه شدند.
در ۵ روز کاری بازار بورس در هفته اول خرداد ۹۸، ارزش کل معاملات اوراق بهادار به ۴۹۸۰۶ میلیارد ریال بالغ شد که نسبت به هفته قبل ۶ درصد کاهش یافته است. در ضمن تعداد ۱۵۷۱۸ میلیون انواع اوراق بهادار در بیش از ۱ میلیون و ۱۷۷ هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب ۹ درصد و ۱۴ درصد کاهش را نسبت به هفته گذشته تجربه کردند.
این درحالی است که تعداد ۲۰۴ میلیون واحد از صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس تهران به ارزش کل بیش از ۲۳۲۰ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب حجم معاملات صندوق ها ثابت ماند اما ارزش کل معاملات آن با ۳ درصد کاهش نسبت به هفته گذشته همراه شد.
شاخص کل بازار بورس در هفته اول خرداد ۹۸
شاخص کل بورس تهران طی معاملات هفته گذشته بیش از ۴.۳ درصد رشد کرد و در نهایت در ارتفاع ۲۲۴ هزار و ۴۷۷ واحد قرار گرفت. دماسنج بورس تنها روز شنبه نزولی بود و در ادامه با ثبت دومین هفته صعودی یک گام دیگر به اوج ۱۴ اردیبهشت ماه نزدیکتر شد و فاصله خود تا قله تاریخی را به ۱۳۳ واحد رساند.
آرامش نسبی قیمت کامودیتیها طی هفته قبل در بازار جهانی و چرخش مواضع تند مقامات آمریکایی در مورد ایران از سطح نگرانی معاملهگران بورسی کاست. تقویت سمت تقاضا با همراهی سیگنالهای حذف ارز دستوری ۴۲۰۰ تومانی در برخی صنایع منجر به فعالیت بیشتر معاملهگران در نمادهای وابسته شد و همین امر به رشد بیشتر شاخص هموزن انجامید.
تنش سیاسی ایران و آمریکا
پس از یک دوره اوجگیری تنشهای سیاسی بین ایالاتمتحده آمریکا و ایران در نیمه دوم اردیبهشت ماه، تحولات روزهای اخیر از دید ناظران بهصورت خویشتنداری طرفین و کاستن از التهابات تعبیر شده است. تاکید طرفین بر عدم تشدید مناقشه تا سطح درگیری نظامی در کنار برخی میانجیگریها و ارسال واسطهها موجب شده تا موج انتظارات منفی و نااطمینانی فزاینده قبلی حداقل جای خود را به فضایی از انتظار بدهد.
در بازارهای اقتصادی نیز از یکسو قیمت جهانی نفت با کاهش تنشهای ژئوپولیتیک رو به افول گذارده و از سوی دیگر، بورس تهران بهعنوان ویترین اقتصاد کشور سیگنالهای مثبتی را ارسال کرده است. بر این اساس آنچه از واکنش سرمایهگذاران میتوان دریافت اینکه در مقطع کنونی، برداشت فعالان اقتصادی از مسیر تحولات جاری به سمت بهبود اوضاع یا حداقل نوعی از تنش زدایی میان طرفین سوق یافته است.
با این حال باید توجه داشت که با عنایت به نوسان سریع فضای سیاسی در شرایط کنونی و ارسال خبرهای متناقض در بازههای زمانی کوتاه، بورس تهران در کوتاهمدت بهطور کلی مستعد نوسانات غیرمترقبه ناشی از مواجهه با سرخط خبرها در حوزه سیاست خارجی خواهد بود. وضعیتی که تا زمان رسیدن طرفین به یک راه حل پایدار جهت رفع مسائل موجود کمابیش ادامه خواهد یافت.
تحلیل هفتگی بورس جهانی
شاخصهای آتی سهام آمریکا افت کردهاند و از بازگشایی منفی بورس سهام آمریکا حکایت دارند. تشدید تنشهای تجاری آمریکا و چین موجب نگرانی سرمایهگذاران شده و در بازارهای مالی شاهد جریانات ریسک گریزی قوی هستیم. شاخص سهام Stoxx Europe 600 هم پایین آمده و تمامی بخشهای صنعتی این شاخص در محدوده منفی قرار دارند.
با این حال سهام شرکتهای خودرویی بیشترین کاهش را ثبت کردهاند. در آسیا هم اکثر شاخصهای سهام در محدوده منفی به کار خود پایان دادند، با این حال بخشی از افتهای اولیه جبران شده است.
دوشنبه بازار سهام اروپا در واکنش به انتخابات پارلمانی اتحادیه اروپا رشد کرد. با این حال پوند انگلستان سقوط کرد و به زیر ۱٫۲۷ دلار رسید. قیمت اوراق قرضه ایتالیا هم کاهش یافته است.
گفته میشود که ایتالیا به خاطر عدم بازپرداخت بدهیهای خود با جریمه ۴ میلیارد دلاری مواجه است. سرمایهگذاران منتظر محرکهای جدیدی هستند. در ماه مه بازارهای سهام جهانی به خاطر نگرانیها از جنگ تجاری و افت فعالیتهای اقتصاد جهانی برای اولین بار در سال ۲۰۱۹ به محدوده منفی سقوط کردهاند.