ناظر اقتصاد: در پایان معاملات بازار بورس در هفته دوم اردیبهشت ۹۸، شاخص کل با ۱۶۳۳۲ واحد افزایش نسبت به هفته قبل، به رقم ۲۲۰۱۰۹ واحد رسید. شاخص بازار اول با ۱۲۴۳۳ واحد افزایش به رقم ۱۶۵۳۴۰ واحد بالغ گردید و شاخص بازار دوم با ۳۰۶۱۴ واحد افزایش عدد ۴۲۳۲۵۵ واحد را تجربه کرد و به این ترتیب شاخص بازار اول ۸.۱۳ و شاخص بازار دوم هر دو با ۷.۸۰ درصد افزایش نسبت به هفته قبل همراه شدند.
در ۵ روز کاری بازار بورس در هفته دوم اردیبهشت ۹۸، ارزش کل معاملات اوراق بهادار به ۷۶۸۲۹ میلیارد ریال بالغ شد که نسبت به هفته قبل ۵۵ درصد افزایش یافته است. در ضمن تعداد ۲۷۳۱۴ میلیون انواع اوراق بهادار در بیش از ۲ میلیون و ۹۱ هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب ۲۳ درصد و ۷۸ درصد افزایش را نسبت به هفته گذشته تجربه کردند. این درحالی است که تعداد ۲۸۸ میلیون واحد از صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس تهران به ارزش کل بیش از ۳۱۵۲ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب با ۵۲ درصد و ۵۲ درصد افزایش نسبت به هفته گذشته همراه شدند.
شاخص کل بازار بورس در هفته دوم اردیبهشت ۹۸
طی هفته گذشته شاخص کل بورس تهران ۸ درصد رشد کرد و در ارتفاع ۲۲۰ هزار و ۱۰۹ واحد قرار گرفت. تعدادهای هفتههای متوالی صعود دماسنج بورس به عدد ۸ رسید و هفته گذشته نیز دماسنج بازار ۱۷ کانال دیگر صعود کرد. از هفته ابتدایی مهر ۹۷ که به واسطه نوسانات شدید ارزی نماگر بورس ۱۴.۸ درصد ارتفاع گرفته بود، دیگر شاهد چنین رشد خیره کنندهای نبودیم.
انتظارات از راهاندازی بازار متشکل ارزی و نزدیک شدن دلار نیمایی به نرخ بازار آزاد، جریان انتشار عملکرد مناسب ماهانه و گزارش مالی مطلوب شرکتها و نزدیک شدن به فصل مجامع سالانه بورسی ضمن تشدید جریان پولهای تازه پیوسته به بازار سهام به رشد یکدست و فراگیر تمامی گروهها بورسی ختم شد. طی هفته قبل ۲۹۷ میلیارد تومان از پرتفوی فعالان حقوقی به سبد معاملهگران حقیقی انتقال یافت.
بازار سهام در هفته دوم اردیبهشت ۹۸ گذشته شاهد تشدید موج تقاضا و ورود نقدینگی جدید به ویژه از سوی سرمایهگذاران حقیقی بود که به جهش ۸درصدی شاخص کل و عبور ارزش معاملات از مرز تاریخی ۲هزار میلیارد تومانی در روز منجر شد.
به این ترتیب، ارتفاع موج رونق اخیر که از دو ماه گذشته آغاز شده به سطح ۳۵درصد رسید که طبق تعریفهای مرسوم در بازارهای مالی مصادف ورود به دوران رونق (بازار گاوی) است. موج مزبور هر چند واجد پشتوانه بنیادی و منطقی به ویژه از منظر تطبیق با نرخ ارز بوده اما در شرایط کنونی نشانههای هیجان و شتابزدگی در سمت تقاضا دیده میشود. این رفتار که البته در بورس تهران مسبوق بهسابقه است معمولا با برخورد بازار به یک سقف جدی عرضهها متوقف و سپس با یک روند اصلاحی فرسایشی توام میشود.
در حال حاضر هم رشد دسته جمعی قیمتهای سهام از یکسو و حضور سرمایهگذاران حقیقی و افراد تازه وارد از سوی دیگر این احتمال را ایجاد کرده که در صورت تداوم رالی پرشتاب کنونی، بازار سهام با سد عرضههای بیشتر و سطوح مقاومتی برخورد کند؛ وضعیتی که هر چند برای سرمایهگذاران بلندمدت و تحلیلگران واجد پیامد جدی نیست اما ریسک فعالیت معاملهگران کوتاهمدت را افزایش داده است.
تحلیل هفتگی بورس جهانی در هفته دوم اردیبهشت ۹۸
اکثر بازارهای سهام بینالمللی پس از عبور از دوران پر وحشت دسامبر گذشته در سال جدید روزهای پر رونق و با ثبات را سپری کردهاند که در نتیجه آن مجموع ارزش بازارهای سهام بار دیگر به سقف تاریخی خود که در اوایل سال گذشته تجربه شده بود، بسیار نزدیک شده است. این رالی پردامنه به رهبری بازارهای آمریکا صورت پذیرفته است؛ جایی که شاخصهای اصلی بهطور متوسط بیش از ۱۵ درصد جهش را به ثبت رساندهاند.
در این شرایط، مطالعه دقیق تر نشان میدهد که بازارهای آمریکا از لحاظ متوسط بسیاری از نسبتهای مهم ارزشگذاری نظیر قیمت به ارزش دفتری یا قیمت به سود تورم زدایی شده در محدوده «صدک» اول قرار گرفتهاند یعنی در کل تاریخ فعالیت این بازارها، ۹۹ درصد مواقع ارزش نسبی سهام کمتر از حال حاضر بوده است. دیگر نسبتها نظیر ارزش کل بازار به تولید ناخالص داخلی یا نسبت فروش به ارزش بازار هم در محدوده هشدارانگیز صدک دوم هستند.
علاوه بر اینها، معکوس شدن منحنی بهره در بیش از نیمی از حجم بازار بدهی دولتی نیز یک سیگنال مهم از در پیش بودن رکود بر اساس تجربه تاریخی عملکرد اقتصاد آمریکا نشان میدهد. در سایر کشورها در بلوک غرب وچین نیز نسبتهای تاریخی به ویژه در بخش نرخ بازدهی اوراق قرضه از قرار داشتن در فاز پایانی رونق و افزایش احتمال رکود حکایت دارند.
مجموع این اطلاعات باعث میشود تا بهرغم آرامش ظاهری، زمینه تلاطم در هر دو حوزه بازارهای مالی و عملکرد اقتصادی در افق کوتاه مدت وجود داشته باشد؛ تلاطمی که بنا بر الگوهای تاریخی، آغاز آن در نیمه دوم سال میلادی جاری (در زودرس ترین برآوردها) تا نیمه دوم سال ۲۰۲۰ (در تحلیلهای مبتنی حداکثر فاصله تاریخی از اوضاع مشابه در گذشته) محتمل است.