ناظر اقتصاد: در پایان معاملات بازار بورس در هفته سوم اردیبهشت ۹۸، شاخص کل با ۸۷۶۵ واحد کاهش نسبت به هفته قبل، به رقم ۲۱۱۳۴۴ واحد رسید. شاخص بازار اول با ۵۷۲۹ واحد کاهش به رقم ۱۵۹۶۱۱ واحد بالغ گردید و شاخص بازار دوم با ۲۰۸۲۶ واحد کاهش عدد ۴۰۲۴۳۱ واحد را تجربه کرد و به این ترتیب شاخص بازار اول ۳.۴۷ و شاخص بازار دوم هر دو با ۴.۹۲ درصد کاهش نسبت به هفته قبل همراه شدند.
در ۵ روز کاری بازار بورس در هفته سوم اردیبهشت ۹۸، ارزش کل معاملات اوراق بهادار به ۷۷۹۵۱ میلیارد ریال بالغ شد که نسبت به هفته قبل ۱ درصد افزایش یافته است. در ضمن تعداد ۳۰۴۴۱ میلیون انواع اوراق بهادار در بیش از ۱ میلیون و ۸۶۴ هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب ۱۱ درصد افزایش و ۱۱ درصد کاهش را نسبت به هفته گذشته تجربه کردند. این درحالی است که تعداد ۳۱۴ میلیون واحد از صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس تهران به ارزش کل بیش از ۳۴۱۱ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب با ۹ درصد و ۸ درصد افزایش نسبت به هفته گذشته همراه شدند.
سقوط شاخص بازار بورس در هفته سوم اردیبهشت ۹۸
هفته گذشته تحولات عمدتا سیاسی بر رکوردشکنیهای پیاپی بورس از ابتدای سال ۹۸ خط بطلان کشید. شاخص کل بورس تهران طی معاملات هفته قبل ۴ درصد افت کرد و در ارتفاع ۲۱۱ هزار و ۳۴۴ واحد به کار خود پایان داد. شنبه دماسنج بورس توانست قله تاریخی ۲۲۴ هزار واحدی را فتح کند؛ اما بالا گرفتن نگرانیها با افزایش تنشهای سیاسی خصوصا حول برجام و اعزام ناو آمریکایی به خلیجفارس، هیجان معاملهگران را معکوس کرد تا نخستین هفته منفی بازار سهام در سال جدید به ثبت برسد. بزرگان کالایی بورس نیز با چشمانداز مکدر بازار جهانی از گسترش جنگ تجاری توسط ترامپ، نتوانستند آنچنان که باید از نماگر بازار حمایت کنند.
شاخص کل بازار بورس در هفته سوم اردیبهشت ۹۸ در حالی افت نزدیک به ۴ درصدی را تجربه کرد که نرخ دلار در بازار ارز تهران با رشد حدود ۷ درصدی مواجه شد. در شرایط معمول افت ارزش ریال و به تبع آن افزایش اسمی درآمدهای شرکتهای صادراتی سیگنالی برای افزایش سود خالص و به تبع آن حمایت بنیادی از سهام محسوب میشود. علت رویه معکوس بازارها برای معاملهگران بورس تهران چندان غریب نیست و رویه معکوس نرخ دلار در بازار آزاد و قیمت سهام را میتوان در نتیجه افزایش ریسکهای غیراقتصادی دانست.
بازار فرابورس در هفته سوم اردیبهشت ۹۸
روند هفتگی قیمتها در فرابورس ایران از تلاطم سهام و حکمفرمایی ثبات در بازار بدهی حکایت داشت. شاخص سهام فرابورسی پس از رکوردشکنی در اولین روز هفته قبل، در ادامه با دو افت شدید در روزهای میانی هفته مواجه شد و سرانجام در مقیاس هفتگی ضمن بازگشت از قله تاریخی، کاهش ۴/ ۱ درصدی را به ثبت رساند. رکورد تازه ارزش معاملات و رشدهای متوالی شاخص، استعداد شناسایی سود و اصلاح قیمتها را در سهام فرابورسی پرورش داد.
در ادامه، بروز شوکهای بیرونی نظیر افت شدید قیمتهای جهانی و همچنین سیل اخبار منفی از فضای سیاسی نقش پررنگی در ایجاد نگرانی در بین سهامداران و شدتبخشیدن به خروج پولهای تازهوارد و افت قیمتها ایفا کرد. اما فروشندگانی که در تب عرضه سهام خود را نقد کرده و سرمایههای خود را از جریان معاملات بیرون بردند، طی آخرین روز کاری هفته با بازگشت آرامش به بازار، در حسرت رشد دوباره قیمتها ماندند.
بر خلاف، فراز و نشیب پردامنه بهای سهام، در تابلوی موازی وضع به گونهای متفاوت رقم خورد. قیمت اوراق خزانه در بازار بدهی تغییر چندان ملموسی پیدا نکرد تا میانگین نرخ بازده حول عدد ۲۳ درصد نوسان کند و در روز پایانی هفته روی مرز ۹/ ۲۲ درصد آرام بگیرد.
تحلیل هفتگی بورس جهانی در هفته سوم اردیبهشت ۹۸
بعد از بازگشایی منفی بازارهای سهام آسیایی، شاخصهای سهام منطقهای به همراه شاخصهای آتی سهام آمریکا سقوط کردند. در این میان دادههای ضعیف اقتصادی چین هم نگرانیها از چشمانداز اقتصاد جهانی را تشدید کرده است. شاخصهای سهام ژاپن و چین بیش از یک درصد افت کردهاند و شاخصهای سهام هنگکنگ و کره جنوبی هم به ترتیب بیش از ۲ و ۳ درصد پایین آمدهاند. جریانات ریسک گریزی بر قیمت نفت خام هم تأثیر منفی گذاشته است.