ناظر اقتصاد: در این گزارش به تحلیل بازار طلا در هفته آخر خرداد ۹۸ به همراه تغییرات مهم در بازار جهانی و بازار ایران پرداخته میشود و پیش بینی مختصری از روند بازار طلا ارائه شده است.
بازار جهانی طلا در هفته آخر خرداد ۹۸
فلز زرد در بازگشایی بازار جهانی وضعیت مناسبی را تجربه نکرد و فاصله خود از اوج ۱۴ ماهه روز جمعه را بیشتر کرد. دوشنبه هر اونس طلا طی معاملات بازار جهانی ۰.۵ درصد افت کرد و به قیمت ۱۳۴۲.۲ دلار به فروش رسید. رشد انتهای هفته قبل طلا باعث شد تا بسیاری از معاملهگران با شناسایی سود سمت عرضه را تقویت کنند و مقدمه افت این دارایی ارزشمند را فراهم آورند.
هر اونس طلا در بازار جهانی طی معاملات روز چهارشنبه ۰.۲ درصد افت کرد و به بهای ۱۳۴۸.۸ دلار به فروش رسید. فلز زرد که سهشنبه تا مرز ۱۳۵۰.۷ دلاری پیش رفته بود به دلیل روشن شدن چشمانداز رشد اقتصاد جهانی کاهشی شد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در پیامی توییتری اعلام کرد که گفتوگوی مناسبی با همتای چینی خود داشته است و در حاشیه نشست گروه ۲۰ با وی دیدار خواهد کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه چین نیز در همین راستا گفت که بر اساس تجربه تاریخی حصول نتایج مثبت از مذاکرات امکانپذیر خواهد بود.
بازار داخلی طلا در هفته آخر خرداد ۹۸
در معاملات روز دوشنبه هر سکه طرح جدید بهار آزادی ۸۰ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و ساعت ۴ بعدازظهر به بهای ۴ میلیون و ۶۹۰ هزار تومان به فروش رسید. دیروز هم بهای اونس طلا در بازار جهانی کاهشی شد و هم نرخ ارز در مسیر نزولی قرار گرفت تا سکه چارهای جز اصلاح قیمت نداشته باشد.
هر سکه طرح جدید در معاملات روز چهارشنبه ضمن ثبت رشد روزانه ۲۵ هزار تومانی، به بهای ۴ میلیون و ۶۵۵ هزار تومان به فروش رسید. افزایش قیمت سکه در حالی رخ داد که اونس طلا در بازار جهانی به دلیل خبرهای مطلوب از سمت جنگ تجاری چین و آمریکا نزولی شد و ۶ دلار از ارزش خود را از دست داد. با این حال رشد ۰.۴ درصدی شاخص ارزی کشور منجر به افزایش ۰.۵ درصدی قیمت سکه شد.
هر سکه طرح جدید در معاملات پنجشنبه ۵۵ هزار تومان به ارزش خود افزود و به قیمت ۴ میلیون و ۷۱۰ هزار تومان به فروش رسید. به این ترتیب بازدهی سکه از ابتدای سال مثبت ۱.۳ درصد شد. این نوسان فصلی محدود از بهار سال ۹۶ که بازده منفی ۰.۳ درصد برای سکه به ثبت رسید، بیسابقه بود. در آن زمان دلار در محدوده ۳ هزار و ۷۰۰ تومان قرار داشت و تغییر چشمگیری در نرخ ارز به عنوان پارامتر اصلی موثر بر قیمت سکه ایجاد نمیشد.
در سال جدید محدود شدن نوسان دلار (۱.۹ درصد) و افزایش تنها ۵.۸ درصدی اونس طلا ترمز شتاب رشد سکه را کشید. رشد اندک سکه در حالی شکل گرفت که این دارایی ارزشمند در سال گذشته ۱۸۷ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده بود.
پیشبینی
بانک مرکزی آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد آماده است با ریسکهای رو به رشد برای اقتصاد داخلی مقابله کند و با توجه به رشد تنشهای تجاری و نگرانیهای فزاینده نسبت به پایین ماندن فشارهای تورمی، کاهش نرخهای بهره را از ماه آینده آغاز میکند.
کاهش نرخهای بهره هزینه نگهداری طلا که سوددهی ندارد را کاهش میدهد و جذابیت سرمایه گذاری در این فلز ارزشمند را تقویت میکند و همزمان با ضعیف کردن ارزش دلار، خرید این فلز ارزشمند برای خریداران غیرآمریکایی ارزانتر میشود. قیمت کنونی در مقایسه با متوسط قیمت یک ماه گذشته آن ۱۲۴.۳ دلار و در مقایسه با متوسط قیمت یک سال گذشته آن ۱۳۰.۳ دلار بالاتر بوده است.
عامل دیگری که از افزایش قیمت طلا حمایت کرد تشدید تنشها در خاورمیانه پس از سرنگونی یک پهپاد متجاوز آمریکایی از سوی ایران بود. بهای معاملات طلا از ابتدای هفته جاری تاکنون حدود ۵ درصد و از ابتدای سال ۲۰۱۹ تاکنون حدود ۱۰ درصد رشد کرده است.