ناظر اقتصاد: در این گزارش به تحلیل بازار طلا در هفته سوم تیر ۹۸ به همراه تغییرات مهم در بازار جهانی و بازار ایران پرداخته میشود و پیش بینی مختصری از روند بازار طلا ارائه شده است.
بازار جهانی طلا در هفته سوم تیر ۹۸
هر اونس طلای جهانی روز چهارشنبه به قیمت ۱۳۹۶ دلار معامله شد. صعود شاخص دلار به سقف سه هفته سبب افت طلای جهانی طی روزهای اخیر شده است. پیش از این، ترس از رکود در بازار جهانی و همچنین تداوم ریسکهای ژئوپلیتیک موجب شد تا طلا به بالای مرز ۱۴۰۰ دلار برود. اما توجه سرمایهگذاران بازار جهانی از ابتدای این هفته به سخنرانی رئیس بانک مرکزی آمریکا و شفافسازی درخصوص تعیین نرخ بهره است.
انتظار عموم فعالان جهانی بازارها بر این است که فدرال رزرو در نشست دو روزه خود (در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه) نرخ بهره دلار را ۰.۲۵ واحد درصد کاهش دهد. پایینتر بودن تورم آمریکا از نرخ هدف و همچنین نگرانی از رکود اقتصاد جهانی در مسیر فرسایشی جنگ تجاری از دلایل عمده چنین رویکردی در بازار جهانی به شمار میرود.
قیمت فلز زرد با رشد ۲ رصدی روز چهارشنبه توانست به بالای سطح روانی ۱۴۰۰ دلاری بازگردد. سیگنال چهارشنبه فدرالرزرو، سرمایهگذاران را متقاعد کرد که نرخ بهره در آمریکا کاهش خواهد یافت. روز پنجشنبه، تحتتاثیر سخنرانی پاول و چشمانداز کاهشی نرخ بهره در ایالاتمتحده، سهام آسیایی نیز رشد کرد. البته پس از این رشد، روز جمعه بازار تغییرمسیر داد و قیمت طلا راه کاهشی را در پیش گرفت.
بازار داخلی طلا در هفته سوم تیر ۹۸
هر سکه طرح جدید روز دوشنبه ضمن کاهش ۲۵ هزار تومانی به قیمت ۴ میلیون و ۵۵۵ هزار تومان معامله شد. روز گذشته در حالی که دلار طی دومین افت متوالی خود حدود ۰.۸ درصد عقب نشسته بود، بهای سکه با سرعت کمتر به اصلاح ۰.۵ درصدی بسنده کرد.
سکه اما بر خلاف دلار، در معاملات روز سه شنبه با کاهش ۴۰ هزار تومانی مواجه شد؛ امری که سابقه کمتری داشته است. به بیان دقیقتر، قیمت سکه که عموما با نرخ دلار نوسان میکرد روز گذشته با کاهش مواجه شد. فعالان بازار طلا معتقدند افت قیمتها در بازار اونس طلای جهانی و همزمان ناامید شدن از جهش نرخ دلار عوامل اصلی عقبنشینی قیمتها در بازار سکه هستند.
هر سکه طرح جدید روز چهارشنبه ۱۰ هزار تومان دیگر از ارزش خود را از دست داد و به قیمت ۴ میلیون و ۵۳۰ هزار تومان معامله شد. روند نزولی بازار سکه با چهارمین افت متوالی ادامه یافت و عقبنشینی ۲.۶ درصدی را از ابتدای سال به ثبت رساند. جالب است که سکه در دو روز گذشته در مسیری معکوس با دلار حرکت کرده است.
پیش از این، ورود طلای جهانی به بالای مرز ۱۴۰۰ دلار به حمایت از بهای سکه در بازار داخلی آمده بود. اما طی دو، سه روز اخیر با فشار شاخص دلار بر طلای جهانی و واگذاری مرز روانی مزبور، سکه نیز مجبور به عقبنشینی شده و به کمترین مقدار طی یک ماه گذشته رسیده است. البته آرامش سکهبازان در چند روز گذشته بیشتر مرهون عمق بیشتر فضای ارزی کشور ارزیابی میشود.
هر سکه طرح جدید روز پنجشنبه ۱۰ هزار تومان دیگر از ارزش خود را از دست داد و به قیمت ۴ میلیون و ۵۲۰ هزار تومان معامله شد. به این ترتیب، سکه در مقیاس هفتگی ۸۰ هزار تومان-معادل ۷/ ۱ درصد- افت کرد و به کمترین مقدار در یک ماه اخیر رسید. نکته جالب توجه این است که سکه با وجود حمایت طلای جهانی عمدتا تحت فشار دلار در بازار داخل قرار داشته است. هر چند طلای جهانی در پی افت شاخص دلار توانست بیش از ۷ درصد رشد کند، اما سکه با تمرکز روی تمایلات نزولی دلار با سرعت بیشتری برگشت و ضمنا ۳ درصد زیر نقطه ابتدایی سال قرار گرفت. همین روند سبب شد تا حباب منفی سکه در آخرین معاملات هفته قبل به اوج خود طی ۹ ماه گذشته برسد.
پیشبینی
بر اساس گزارش واحد اطلاعات بلومبرگ قیمت طلا می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله افزایش نوسانات در بازار سهام، گمانه زنی های مربوط به کاهش نرخ بهره آمریکا و تنش های تجاری در عرصه بین المللی با افزایش چشمگیری روبرو شود. شکسته شدن سطح مقاومتی ۱۴۰۰ دلاری برای هر اونس طلا می تواند سرآغاز مهمی برای این روند صعودی باشد. اگر طلا بتواند بالاتر از سطح ۱۴۰۰ دلاری خود را تثبیت کند، می توان امیدوار بود که طی ماه های آینده به هدف ۱۷۰۰ دلاری دست یابد.