ناظر اقتصاد: در این گزارش به تحلیل بازار طلا در هفته سوم شهریور ۹۸ به همراه تغییرات مهم در بازار جهانی و بازار ایران پرداخته شده و پیش بینی مختصری از روند بازار طلا ارائه میشود.
بازار جهانی طلا در هفته سوم شهریور ۹۸
طلا روز چهارشنبه تحت فشار دو سیگنال قرار داشت. چین ۱۶ قلم از کالاهای آمریکا را از شمول تعرفههای وارداتی جدید معاف کرد و با کاهش ریسک حاکم بر بازار جهانی، زمینه را برای انتقال سرمایهها از طلا به بازارهای ریسکی فراهم کرد. هر چند خریدهای تکنیکی و آمار ضعیف اقتصادی از طلا در کف یکماهه حمایت کرد. اونس با افت اخیر ۴ درصد از اوج خود در هفته قبل عقب نشسته است.
پس از کاهش نرخهای بهره در اقتصادهایی نظیر آمریکا و چین، حالا نوبت به اروپا رسیده تا درخصوص تغییر نرخ بهره تصمیم بگیرد. اگرچه کاهش احتمالی نرخ بهره به معنای تحریک تقاضای کامودیتیها از جانب متقاضیان اروپایی است اما روی دیگر اعمال سیاستهای انبساط پولی حوزه یورو، تقویت دلار و در نتیجه، فشار بر طلاست. ضمن اینکه نشست هفته آتی فدرال رزرو نیز مورد توجه فعالان طلاست.
بازار ایران در هفته منتهی به ۲۲ شهریور ۹۸
سکهبازان روز چهارشنبه نگاه خود را به روند دلار در بازار داخل معطوف ساختند و در نتیجه با کاهش نرخ دلار هماهنگ شدند. بهای هر سکه طرح جدید روز چهارشنبه همراه با اصلاح شاخص ارزی کشور ۴۰ هزار تومان افت کرد و به سطح ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان بازگشت.
کاهش حدود یک درصدی ارزش فلز گرانبهای داخلی علاوه بر اصلاح دلار از عقبگرد اونس جهانی طلا نیز تاثیر پذیرفت. طلای جهانی با فروکش نسبی ریسکها بیش از ۴ درصد از اوج خود در یک هفته اخیر عقب نشسته است. همین تاثیر دوسویه سبب شد تا سکه که با سوخت اونس تا حدودی از فشار دلار معاف شده بود افت خود از ابتدای سال را همانند دلار به ۱۲ درصد نزدیک کند. چشمانداز صعودی برای اونس و احتمال رشد دلار از محل افزایش تقاضای تجاری در پاییز عوامل حمایتی برای سکه هستند.
بازار سکه در هفته قبل با وجود اثرپذیری از دلار، بخش عمده نوسان خود را متاثر از اونس بود. سکه معاملات هفته گذشته را از سطح ۴ میلیون و ۱۳۰ هزار شروع و روز پنجشنبه به سطح ۴ میلیون و ۷۰ هزار تومان تنزل کرد. در واقع، طی این هفته بهای این فلز گرانبها ۱.۴۵ درصد کاهش یافت.
این در حالی بود که دلار به افت ۰.۲ درصدی بسنده کرد. به نظر میرسد حرکت اونس به زیر مرز ۱۵۰۰ دلار فشار شدیدی بر سکه آورده است. البته اونس روز پنجشنبه مجددا به بالای این سطح جهش کرد. تحریک تقاضا و جهش اونس با اعلام سیاستهای انبساط پولی اروپا (خرید اوراق قرضه و کاهش ۰.۵ واحد درصدی نرخ بهره) میتواند حامی سکه در روز شنبه باشد.
پیشبینی طلا در هفته سوم شهریور ۹۸
طلا توجه سرمایهگذاران را بهشدت به خود جلب کرده است. در هفته گذشته تحلیلگران پیشبینی کردند قیمت اونس توان عبور از سقف قیمت ۲ هزار دلاری در طول دو سال آینده را خواهد داشت. در پژوهشی که «سیتیگروپ» انجام داده، مواردی همچون افت رشد اقتصادی جهان و ظرفیت کاهش نرخهای بهره در آمریکا و سایر اقتصادهای توسعهیافته دنیا، اهرمهای بالابرنده قیمت طلا محسوب میشوند.
از طرفی سرمایهگذاران بهطور فزایندهای از ذخایر امن در شرایط نااطمینانی کنونی استقبال میکنند. افزایش قابلتوجه قیمت اونس باعث شد برخی شرکتها از جمله «رویالمینت» اظهار تمایل خود را برای راهاندازی صندوق قابلمعاوضه کالایی (ETC) با پشتوانه طلا اعلام کنند. این نوع صندوقها به سرمایهگذارانی که خواستار ذخیره سرمایه خود در فلز زرد، بدون نیاز به خرید طلای فیزیکی هستند، امکان ورود به این بازار پر سود رافراهم کرده است.
قیمت طلا ظرف یک سال گذشته بالغ بر ۱۸ درصد رشد کرده و توانسته تا سقف ۱۵۵۰ دلاری به ازای هر اونس اوج بگیرد؛ که از ماه آوریل سال ۲۰۱۳ میلادی بیسابقه محسوب میشود.