نفت در هفته آخر آبان ۹۸ در معاملات روز گذشته در بالاترین سطح در دو ماه گذشته قرار گرفت. گذشتن نفت از قله ۶۴ دلار بر بشکه در پی افزایش انتظارها برای تداوم توافق کاهش تولید اوپک پلاس رقم خورد. با وجود خوشبینی به نتایج نشست پیش روی اوپک پلاس، تردیدها نسبت به مذاکرات تجاری چین و آمریکا بر جو خوشبینانه معاملات روز گذشته نفتخام سایه انداخت و تا حدودی باعث بازگشت قیمتها شد.
به گزارش رویترز، پس از انتشار گزارشی به نقل از منابع آگاه که احتمال تمدید توافق کاهش تولید تا سه ماه پس از مارس ۲۰۲۰ را مطرح میکردند و همچنین حمایت روسیه از کاهش تولید، قیمتها روز گذشته بالاترین سطح از اواخر سپتامبر به این سو را لمس کردند. نشست رسمی وزرای نفت اوپک و دیدار آنها با وزرای نفتی کشورهای غیرعضو این سازمان، در تاریخهای ۵ و ۶ دسامبر در وین برگزار میشود. این رویداد و نتایج حاصل از آن میتواند در تعیین مسیر قیمتها در سال آینده میلادی تاثیر چشمگیری داشته باشد. با این حال جنگ تجاری آمریکا با چین و عواقب اقتصادی آن میتواند تصمیمات اوپک را تحتتاثیر قرار دهد.
اهم تغییرات روزانه بازار نفت در هفته آخر آبان ۹۸
بهای هر بشکه نفتخام آمریکا چهارشنبه به ۵۷.۱ دلار رسید. چهارشنبه موسسه API از افزایش ۶ میلیون بشکهای موجودی تجاری هفتگی نفتخام آمریکا خبر داد. این مساله در کنار کمرنگ شدن امید فعالان بازار جهانی به توافق تجاری واشنگتن و پکن، سومین افت متوالی نفت را رقم زد. از سوی دیگر نگرانیها از مازاد عرضه جهانی نفت همچنان ادامه دارد. رویترز از بعید بودن موافقت روسیه با کاهش بیشتر تولید اوپک و غیراوپک در نشست ماه دسامبر خبر داد. اوپک، روسیه و شماری دیگر از تولیدکنندگان غیراوپک بر سر محدودیت عرضه ۱.۲ میلیون بشکه در روز از ابتدای سال میلادی جاری تا مارس ۲۰۲۰ توافق کردهاند. این گروه در نشست ۱۴ و ۱۵ آذر درخصوص آینده این توافق تصمیم خواهند گرفت.
چشم انداز بازار نفت
کشوری که اکنون روی بازار قدرت تاثیرگذاری بالایی دارد ایران یا آمریکا نیست بلکه چین است. تاثیر تدریجی رونق نفت شیل اوضاع را تغییر داد. پس از بحران قیمت نفت که ناشی از موج جدید تولید نفت شیل آمریکا بود، بازار به آمار هفتگی ذخایر نفت آمریکا که از سوی موسسه امریکن پترولیوم و اداره اطلاعات انرژی آمریکا منتشر می شود، واکنش نشان میداد. اما اکنون اوضاع بازار تحت تاثیر ادامه جنگ تجاری آمریکا و چین، آمار اقتصادی جهانی و سیگنالهای تقاضا از سوی چین قرار دارد.
بر اساس گزارش اویل پرایس، اوپک هرچه به محدودیت عرضه ادامه دهد، نمیتواند به مازاد عرضه پایان دهد و حتی جنگ داخلی لیبی و تحریمهای آمریکا علیه ونزوئلا و ایران و حمله به بزرگترین تولیدکننده نفت جهان به این گروه کمک نکرده است. با این حال اوپک همچنان به محدودیت عرضه ادامه میدهد حتی اگر به قیمت از دست رفتن سهم بازارش به نفت شیل آمریکا تمام شود.