ناظر اقتصاد: در این گزارش به تحلیل بازار نفت در هفته آخر خرداد ۹۸ به همراه تغییرات مهم در این بازار و چشم انداز آن پرداخته میشود.
مقدمه تحلیل بازار نفت در هفته آخر خرداد ۹۸
همزمان با افزایش تنش میان ایران و آمریکا در آبهای نزدیک به تنگه هرمز در پنجشنبه گذشته قیمت دو نفت شاخص بازار بیشترین رشد روزانه را از ابتدای سالجاری میلادی به ثبت رساندند. بامداد روز پنجشنبه یک فروند پهپاد آمریکایی پس از نقض حریم هوایی ایران، توسط نیروی هوافضای سپاهپاسداران مورد اصابت قرار گرفت. با انهدام این پهپاد بهعنوان نشانهای از بالاگرفتن تنشها در منطقه، شاخص نفت خام برنت ۴.۳ درصد و شاخص نفت خام آمریکا نیز ۵.۳ رشد روزانه را به ثبت رساندند.
رشد قیمت طلای سیاه در معاملات روز جمعه و تحتتاثیر افزایش ریسکهای ژئوپلیتیک ادامه داشت. انفجار این پهپاد پس از حمله به دو نفتکش در آبهای دریای عمان (که منشأ آنها مشخص نشده)، دومین تنش جدی بازار نفت در هفته آخر خرداد ۹۸ گذشته در نزدیکی تنگه هرمز بوده است.
روزانه حدود ۱۷ میلیون بشکه نفت خام از مسیر تنگه هرمز راهی بازارهای جهانی میشود. کارشناسان انتظار دارند با جدی شدن تنشهای ژئوپلیتیک در اطراف این شاهراه نفتی، قیمتها به راحتی به محدوده ۱۰۰ دلار بر بشکه صعود کنند. معاملهگران بازار آتی نفت خام حدود یک ماه پیش از این، زیر سایه تحریم نفتی آمریکا علیه ایران و افزایش ریسکهای ژئوپلیتیک منطقه با محوریت ایران و آمریکا، شرطبندی بر سر نفت ۱۰۰ دلاری را در معاملات آغاز کرده بودند.
اهم تغییرات روزانه بازار نفت در هفته آخر خرداد ۹۸
هر بشکه نفت خام وست تگزاس آمریکا در نخستین روز کاری بازار جهانی در هفته جاری ۱.۱ درصد افت کرد و به بهای ۵۱.۹ دلا به فروش رفت. پس از سپری شدن موج اخبار تنش آفرین مربوط به انفجار دو تانکر در دریای عمان طلای سیاه به مدار نزولی بازگشت. به گزارش ساکسو بانک پیش از وقوع حادثه تانکرها میزان شرطبندی معاملهگران روی افزایش قیمت نفت «WTI» و برنت در بلند مدت ۴۱ درصد کاهش یافته بود.
هر بشکه نفت خام آمریکا در معاملات چهارشنبه بیش از ۳.۸ درصد افزایش قیمت یافت و به بهای ۵۴ دلار به فروش رسید. مشخص شدن تاریخ جلسه بعدی اوپک از ابهام در تصمیمگیری این نهاد کاست و نفت را صعودی کرد. بنا بر گفته وزیر نفت ونزوئلا روزهای اول و دوم جولای نشست کشورهای عضو و همپیمان اوپک در وین برگزار خواهد شد تا در مورد تمدید طرح کاهشی ۱.۲ میلیون بشکهای تا انتهای ۲۰۱۹ تصمیمگیری شود. سیگنالهای مثبت در خصوص از سرگیری مذاکرات تجاری نیز چشمانداز تقاضای نفت را بهبود بخشید.
چشم انداز نفت
افزایش پیشبینیها از قیمت نفت از دیگر واکنشهایی است که میتوان این روزها از سوی کارشناسان و موسسات بینالمللی مشاهده کرد. از جمله موسسه سیتیگروپ در تازهترین گزارش خود به احتمال افزایش قیمت شاخص نفت خام برنت به ۷۵ دلار بر بشکه در پی تقویت عوامل بنیادین و افزایش تنشها در خاورمیانه اشاره کرده است.
در این میان تحلیلگر TD Securities علاوه بر تاکید بر افزایش قیمتها در نیمه دوم سال جاری میلادی، عقیده دارد چنانچه افزایش تنشها موجب قطع جریان نفت از تنگه هرمز «حتی برای یک دوره کوتاهمدت» شود، این اتفاق هراس بازار و جهش قیمتها به ۱۰۰ دلار بر بشکه را در پی خواهد داشت.
به این ترتیب به نظر نمیرسد حتی «رضایت بسیار بالای آمریکا» از عربستان سعودی در زمینه حفظ تعادل در عرضه، بتواند نگرانیهای عمیق بازار نفت از بروز اختلالهای احتمالی جدیتر را کاهش دهد. به گزارش رویترز، برایانهوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران که روز گذشته در عربستان سعودی مشغول دیدار با وزیر دفاع عربستان و گفتوگو با او درباره ایران بود، از همکاری سازنده سعودیها با آمریکا در زمینه تامین نفت موردنیاز بازار ابراز رضایت کرد. با این حال نه تنها این ابراز رضایت نمیتواند به دلهره بازار پایان دهد، بلکه بررسی عملکرد تولید نفت عربستان سعودی نشان میدهد این بار آنها پاسخی درخور به درخواست آمریکا برای افزایش تولید ندادهاند.
آمار تولید اوپک در ماه مه نشان میدهد عربستان در این ماه روزانه ۹ میلیون و ۶۹۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کرده است که ۷۶ هزار بشکه نسبت به ماه آوریل کاهش داشته است. بر اساس گزارشهای موجود، کارشناسان انتظار دارند تنشهای میان آمریکا و ایران در کوتاهمدت قابل حل و فصل نباشد. این موضوع نبود اطمینانها در بازار نفت را افزایش داده است.
هدف قرار گرفتن یک فروند پهپاد آمریکایی، تازهترین و جدیترین تنش میان ایران و آمریکا است. مقامات ایران در حالی عقیده دارند این پهپاد وارد حریم هوایی ایران شده بود که مقامات آمریکایی مدعیاند این پرنده ۳۴ کیلومتر دورتر از ساحل ایران در حال پرواز بوده است.