ناظر اقتصاد: نظرسنجی رویترز نشان داد اوپک که متشکل از ۱۴ عضو است، در ماه میلادی جاری ۲۹.۵۹ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرده که ۶۹۰ هزار بشکه در روز بالاتر از آمار بازبینی شده سپتامبر بوده است. تولید این گروه در سپتامبر به پایین ترین حد از سال ۲۰۱۱ سقوط کرده بود.
بزرگترین کاهش تولید اوپک مربوط به اکوادور بود که فروش نفتش را در نهم اکتبر به دلیل توقف فعالیت ۲۰ میدان نفتی در بحبوحه ناآرامیهای داخلی علیه تدابیر ریاضت اقتصادی دولت متوقف کرده بود. شرکت دولتی پترواکوادور صادرات نفت خود را در ۲۰ اکتبر ازسرگرفت.
بر اساس نظرسنجی رویترز، عربستان سعودی در اکتبر ۹.۹۰ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرد که ۸۵۰ هزار بشکه در روز بالاتر از سپتامبر بود. پیش از حملات ماه سپتامبر نیز این کشور با هدف تقویت قیمتها، تولید خود را بیش از حد مقرر محدود کرده بود.
ونزوئلا که با تحریمهای آمریکا علیه شرکت نفتی دولتی PDVSA مواجه است، موفق شد تولیدش را اندکی افزایش دهد. یک مجتمع پالایش داخلی تولیدش را ازسرگرفت و صادرات این کشور در اکتبر افزایش پیدا کرد. تولید لیبی و ایران نیز تغییر چندانی نداشت.
به گفته معامله گران، صادرات نفت امارات متحده عربی افزایش پیدا کرد اما تولید این کشور در اکتبر تنها اندکی رشد داشت.
بر اساس گزارش رویترز، نیجریه که همواره بالاتر در سقف تولید اوپک، نفت تولید کرده است در اکتبر نیز به همین روند ادامه داد با این حال نرخ پایبندی این کشور به دلیل دریافت سقف تولید بالاتراز سوی اوپک، اندکی بهبود پیدا کرد.
اهم تغییرات روزانه طی هفته دوم آبان ۹۸
روز سه شنبه هر بشکه نفت خام آمریکا دومین افت قیمت متوالی را تجربه کرد و به ۵۵.۵ دلار رسید. اگرچه خبر امکان نهایی شدن زودتر از موعد توافق تجاری آمریکا و چین بازار جهانی را به شدت تحت تاثیر قرار داد، این اتفاق نتوانست مانع از عقبنشینی قیمت طلای سیاه شود. میتوان افت قیمت نفت را نتیجه سه اتفاق دانست. یکی آنکه روند مذاکرات تجاری واشنگتن و پکن در ماههای اخیر بارها فعالان بازار جهانی را امیدوار و سپس ناامید کرده است؛ از این رو میتوان گمان کرد واکنشها به اخبار مذاکرات تجاری محدودتر شده است. دومین عامل برآورد کارشناسان بازار نفت از افزایشی شدن موجودی تجاری نفت خام آمریکا طی هفته جاری است. سومین عامل نیز خبر در نظر گرفتن کند شدن رشد تولید نفت آمریکا در جلسه دسامبر اوپک پلاس بود.
بهای هر بشکه نفت خام آمریکا چهارشنبه به ۵۵.۱ دلار رسید. نفت وست تگزاس که سهشنبه شب به نزدیکی سطح ۵۶ دلار صعود کرده بود، پس از انتشار آمار موجودی تجاری آمریکا توسط موسسه API تا حدی عقبنشینی کرد. طبق این آمار موجودی تجاری نفت خام ایالات متحده رشد ۰.۶ میلیون بشکهای را طی هفته اخیر تجربه کرده است. آمار رسمی موجودی تجاریها شامگاه چهارشنبه توسط اداره اطلاعات انرژی آمریکا منتشر میشود. از سوی دیگر، سهشنبه آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی خود از رشد تقاضای نفت در ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ را کاهش داد. کاهش ۱۰۰ هزار بشکهای پیشبینی IEA از تقاضای نفت در سال جاری و آینده میلادی فشاری مضاعف بر قیمت نفت وارد کرد. به گفته این آژانس بازار نفت ممکن است در ۲۰۲۰ با مازاد عرضه مواجه شود.
چشم انداز نفت در هفته دوم آبان ۹۸
بانک جهانی گزارش خود از چشمانداز پنج بازار تا ۲۰۲۰ را منتشر کرد. مطابق این گزارش، تنشهای تجاری و ضعف رشد اقتصادی جهان بر تقاضای بازارهای کالا سایه انداخته است. این نهاد برای عمده بازارهای محصول، بازبینی کاهشی از پیشبینی قیمت داشته است. قیمت نفت خام در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ بهطور میانگین به ترتیب روی بشکهای ۶۰ و ۵۸ دلار قرار خواهد گرفت. قیمت کالاهای غیرانرژی نیز پیش از اینکه در ۲۰۲۰ به ثبات برسد، در ۲۰۱۹ روندی نزولی را تجربه میکند. این پیشبینی کاهشی در حالی است که با تشدید فراتر از انتظار ریسکهای مربوط به کسادی اقتصاد جهان، احتمال سرکوب بیشتر تقاضای نفت و به دنبال آن کاهش قیمتهای طلای سیاه نیز وجود دارد.