ناظر اقتصاد: در این گزارش به تحلیل بازار نفت در هفته سوم اردیبهشت ۹۸ به همراه تغییرات مهم در این بازار و چشم انداز آن پرداخته میشود.
مقدمه تحلیل بازار نفت در هفته سوم اردیبهشت ۹۸
اوجگیری مجدد تنشهای تجاری بین چین و آمریکا و نگرانی از کمبود عرضه، دو عامل ایجاد نوسانات شدید قیمت نفت در هفته گذشته بودهاند. در شرایطی که بالا گرفتن جنگ تجاری افت قیمتها در این هفته کاری را بهدنبال داشت، ظهور نشانههایی از کاهش صادرات نفت ایران تحتتاثیر لغو معافیتهای نفتی، نگرانی از سمت عرضه را تشدید کرد. این نگرانی با افزایش ریسکهای ژئوپلیتیک در منطقه بهدنبال فشار آمریکا بر ایران، دوچندان شد به گونهای که هراس از یک اختلال جدی در عرضه نفت مانع اثرگذاری کاهنده جنگ تجاری بر قیمت نفت شد.
با وجود افزایش تنشهای تجاری واشنگتن و پکن قیمت نفت روز گذشته در مسیر افزایشی قرار گرفت. کارشناسان اعلام کردند که نگرانی از کاهش عرضه نفت با افزایش فشارها بر ایران عامل رشد قیمتها بوده است. در واقع در روزهای اخیر بازار نفت تحت تاثیر دو عامل نوسانات شدیدی را تجربه کرد.
از سویی معاملهگران چشم به روند مذاکرات تجاری چین و آمریکا دوخته بودند، مذاکراتی که میتواند سمت تقاضای بازار نفت را دستخوش تحولات عمیقی کند و از سوی دیگر به دنبال افزایش تحریمها علیه ایران نگرانیها از افزایش ریسکهای ژئوپلیتیک و کاهش عرضه نفت را بیشتر کرد.
اهم تغییرات روزانه بازار نفت در هفته سوم اردیبهشت ۹۸
روز دوشنبه دیروز هر بشکه نفت خام وست تگزاس آمریکا «WTI» ضمن ثبت افت روزانه ۰.۶ درصدی به بهای ۶۲.۲ دلار معامله شد. ظهور دو جبهه جدید از ریسکها بازار نفت را تحت تاثیر قرار داد و سکان حرکت قیمت طلای سیاه را به دست گرفت. یکشنبه شب دونالد ترامپ در یک توییت اعلام کرد که قصد دارد تعرفه کالاهای چینی را تا ۲۵ درصد افزایش داده و دامنه کالاهای مشمول تعرفه را به تمامی اجناس وارداتی از چین گسترش دهد.
روز چهارشنبه هر بشکه نفت خام وست تگزاس آمریکا «WTI» طی معاملات ضمن ثبت افت ۰.۶ درصدی به بهای ۶۲.۱ دلار به فروش رفت. برنت نیز با کاهش قیمت در سطح ۷۰.۴ دلار قرار گرفت. تشدید جنگ تجاری بین واشنگتن و پکن چشمانداز تقاضای نفت را تیره کرده است. چین بزرگترین واردکننده نفت جهان به شمار میرود و در صورت تداوم جنگ تعرفهای رشد اقتصادی این کشور محدود شده و واردات نفت این کشور کاهش خواهد یافت.
چشم انداز نفت
نفت شیل آمریکا دومین منبع نفتی ارزان جهان است و پس از میادین نفتی ساحلی خاورمیانه قرار دارد. به گزارش اویل پرایس، نفت شیل آمریکا که دو سال پیش دومین نفت گران جهان بود، حالا دومین منبع نفتی ارزان جهان است و پس از میادین نفتی ساحلی خاورمیانه قرار دارد. طبق تحقیقات ریستاد انرژی، نفت شیل آمریکای شمالی هزینهها را طی چهار تا پنج سال گذشته کاهش داده و حتی زمانی که قیمت نفت چندان بالا نبود، یک منبع رقابتی برای عرضه نفت بوده است. ریستاد انرژی تخمین میزند که قیمت نفت سر به سر نفت شیل در حال حاضر ۴۶ دلار در هر بشکه باشد.
در ۲۰۱۵، نفت شیل آمریکا با قیمت سربه سر ۶۸ دلار در هر بشکه، دومین منبع گران جهان در منحنی قیمت نفت ریستاد انرژی بود. در ۲۰۱۹، نفت ساحلی خاورمیانه ارزانترین منبع عرضه نفت جهان بود و پس از آن شیل آمریکای شمالی با ۴۹ دلار در هر بشکه قرار داشت. گران ترین منبع عرضه نفت «نفتهای ماسهای» است؛ جایی که میانگین قیمت سربهسر نفت ۸۳ دلار در هر بشکه است.
استفان ارلینکس، رئیس تحقیقات ریستاد انرژی گفت: «در فضای تغییر دائمی قیمت نفت، سرمایهگذاری در نفت شیل در مقایسه با نفت دریایی ثبات کمتری دارد.» میانگین قیمت نفت برای حفاری سودده یک چاه جدید در آمریکا بین ۴۸ تا ۵۴ دلار در هر بشکه است که بستگی به منطقه حفاری دارد. حفاران نیاز به نفت ۵۰ دلاری دارند تا حفاری برایشان سود داشته باشد. میانگین هزینه نفت در میدلند در حوزه پرمین ۴۸ دلار در هر بشکه است که کمترین قیمت در آمریکا و پایینترین قیمت طی سه سال گذشته است.