ارز دولتی در هفته آخر مهر ۹۸
ناظر اقتصاد: روند قیمتی یوروی دولتی در این هفته صعودی بود. قیمت یورو در ابتدای هفته با ۲۳۶ ریال افزایش نسبت به انتهای هفته پیش برابر ۴۶۳۷۸ ریال بود. در روز پنجشنبه قیمت یورو نسبت به ابتدای هفته ۱۴۴ ریال افزایش داشته و برابر ۴۶۵۲۲ ریال بود. قیمت دلار دولتی در این هفته ثابت و برابر ۴۲۰۰۰ ریال بود.
نسبت قیمت جهانی دلار به یورو در این هفته تا روز چهارشنبه برابر ۰.۹۰ و در روز پنجشنبه برابر ۰.۸۹ بود. در قیمتگذاری بانک مرکزی این نسبت در ابتدا و انتهای هفته برابر ۰.۹۰ بود. در بازار آزاد این نسبت برابر ۰.۹۰ از ابتدای هفته تا روز چهارشنبه و ۰.۸۹ در روز پنجشنبه بود.
ارز بازار آزاد
روند قیمتی دلار در بازار آزاد در این هفته نزولی بود. قیمت دلار در ابتدای هفته بدون تغییر نسبت به انتهای هفته پیش برابر ۱۱۵۰۰۰ ریال بود. در روز پنجشنبه قیمت دلار نسبت به ابتدای هفته ۵۰۰ ریال کاهش داشته و برابر ۱۱۴۵۰۰ ریال بود. متوسط قیمت دلار در این هفته برابر ۱۱۴۵۰۰ ریال بود. تفاوت نرخ فروش و خرید دلار در این هفته برابر ۴۶۴ ریال بود.
دلار در حالی تقریبا در یک ماه اخیر ثبات نسبی در داخل کشور داشته است که بنا به برخی اخبار از پرتقاضا ترین دورههای تقاضای خود را پشت سر گذاشته است. همچنین با وجود انواع وقایع منطقهای که میتوانستند شوک قیمتی برای دلار باشند اما قیمت این ارز در کشور کنترل شده است.
برخی کارشناسان به خروج دلالان از بازار، کندی آهنگ رشد تورم و آرامش در دیگر بازارها به عنوان دلایل مهم مهار ارز استناد کردند اما سیگنال های اعلامی از سوی رییس کل بانک مرکزی نشان می دهد داستان کاهش قیمت ها در بازار ارز ادامه دار خواهد بود.
پیش بینی می شود تداوم ماندگاری در کانال کنونی، عرضه ارز از سوی سرمایه گذاران غیر حرفه ای به بازار را افزایش دهد چرا که بسیاری از افراد با تداوم این روند ترجیح می دهند سرمایه های ارزی شان را مجددا به ریال تبدیل کنند و همین اتفاق ریزش بیشتر قیمت ها را سبب خواهد شد. دریافت مالیات از خریداران ارز از سوی دیگر دلیل محکمی برای امتناع افراد تازه وارد از ورود به این بازار اعلام شده است.
شاخص خردهفروشی آمریکا که نشانگر تغییرات در بخش مخارج مصرفکنندگان است، برای اولین بار در هفت ماه گذشته سقوط کرده است. میزان کاهش شاخص خردهفروشی آمریکا از ماه فوریه تا به امروز بیسابقه بوده است. شاخص خالص خردهفروشی هم هر چند افت جدی نکرده، اما با این حال رشد منفی داشته است. این گزارش تأثیر قوی بر انتظارات نرخ بهرهای گذاشته و شانس کاهش نرخ بهره در نشست ماه فدرال رزرو از محدوده ۷۲ درصد به بالای ۸۵ درصد رسیده است.
اقتصاد آمریکا متکی به بخش مصرفکنندگان است و به همین دلیل کاهش مخارج مصرفکنندگان میتواند نشانهای از افت رشد اقتصادی آمریکا باشد. در واقع افت شاخص خردهفروشی میتواند بهانهای برای مقامات فدرال رزرو باشد تا نرخ بهره را برای سومین بار در سال ۲۰۱۹ پایین بیاورند.
حتی گزارش Beige Book فدرال رزرو هم نشان میدهد که از نظر کسبوکارها رشد اقتصادی آمریکا ادامه دارد، اما کسبوکارهای آمریکایی برآوردهای اقتصادی خود را کاهش دادهاند. به همین دلیل ارزیابی فدرال رزرو نشان میدهد که رشد اقتصادی آمریکا ضعیف تا ملایم است.
روند قیمتی یورو در بازار آزاد در این هفته خنثی بود. قیمت یورو در ابتدای هفته نسبت به انتهای هفته پیش ۵۰۰ ریال افزایش داشته و برابر ۱۲۷۵۰۰ ریال تعیین شد. در روز پنجشنبه نیر قیمت یورو بعد از نوسانات عمدتا نزولی طی هفته به همین قیمت بازگشت. متوسط قیمت یورو در این هفته برابر ۱۲۶۸۳۳ ریال بود. تفاوت نرخ فروش و خرید یورو در این هفته برابر ۵۴۴ ریال بود.
با این حال سرمایهگذاران باید احتیاط کنند، زیرا به نظر میرسد تمامی اخبار خوب BREXIT در قیمتها تأثیر داده شدهاند. یکی از فرضیات غلطی که در رابطه با BREXIT وجود دارد این است که خروج همراه با توافق انگلستان از اتحادیه اروپا میتواند رشد اقتصادی انگلستان را تقویت کند و شرکتها در کسبوکار خود سرمایهگذاری کنند.
با توجه به موانع جدیدی که برای شهروندان انگلستان ایجاد خواهد شد و همچنین افت رشد اقتصادی در قاره اروپا، چنین فرضی کمی غیرمنطقی به نظر میرسد. علاوه بر این اگر مسئله BREXIT حل شود، بانک مرکزی انگلستان به دنبال کاهش نرخ بهره خواهد بود، نه افزایش آن. به خصوص که بعد ازBREXIT، سیستم بانکی انگلستان به نقدینگی بیشتری نیاز خواهد داشت تا سیستم مالی این کشور را به حالت تعادل برساند.
انگلستان یکی از بدهکارترین اقتصادهای عضو گروه بیست است و با خروج از اتحادیه اروپا، انگلستان بایستی بیش از گذشته به حساب جاری خود توجه کند. علاوه بر این خروج از اتحادیه اروپا باعث میشود که مؤسسات رتبهبندی اعتباری با دقت بیشتری وضعیت اعتبارات این کشور را بررسی کنند.
در هر صورت این یک نگرانی برای آینده است و در حال حاضر ریسک جدی پیش روی پوند رأیگیری در پارلمان انگلستان است. باید توجه داشت که اگر توافق جدید BREXIT تصویب نشود، دولت مجبور خواهد بود تا زمان خروج از اتحادیه اروپا را تمدید کند. کاری که نخست وزیر انگلستان بارها تأکید کرده انجام نخواهد داد.