ناظر اقتصاد: در این گزارش به تحلیل روند نرخ ارز در هفته دوم مرداد ۹۸ پرداخته شده است.
ارز دولتی در هفته دوم مرداد ۹۸
روند قیمتی یوروی دولتی در این هفته نزولی بود. قیمت یورو در روز شنبه با یک ریال کاهش نسبت به انتهای هفته گذشته برابر ۴۶۷۶۸ ریال بود. در روز پنجشنبه قیمت یورو نسبت به ابتدای هفته ۳۶۵ ریال کاهش داشته و برابر ۴۶۴۰۳ ریال بود. قیمت دلار دولتی در این هفته ثابت بوده و برابر ۴۲۰۰۰ ریال بود.
نسبت قیمت جهانی دلار به یورو در این هفته برابر ۰.۸۹ از ابتدای هفته تا سه شنبه و ۰.۹۰ در دو روز انتهای هفته بود. این نسبت در قیمتگذاری بانک مرکزی برابر ۰.۸۹ در روز شنبه و ۰.۹۰ در انتهای هفته بود. در بازار آزاد این نسبت برابر ۰.۸۸ در کل هفته بود.
ارز در بازار آزاد
روند قیمتی دلار در این هفته نزولی بود. قیمت دلار در ابتدای هفته با ۳۰۰۰ ریال افزایش نسبت به انتهای هفته پیش برابر ۱۲۲۵۰۰ ریال بود. در انتهای هفته دلار نسبت به شنبه ۲۵۰۰ ریال کاهش قیمت داشته و برابر ۱۲۰۰۰۰ ریال بود. قیمت دلار در این هفته به طور متوسط برابر ۱۲۰۵۸۳ ریال بود. تفاوت نرخ فروش و خرید دلار در این هفته برابر ۹۴۴ ریال بود.
بازار ارز بر خلاف سهام طی هفته قبل روند رفتوبرگشتی را تجربه کرد. دلار که شنبه گذشته توانسته بود با جهش ۳۰۰ تومانی، بار دیگر وارد کانال ۱۲ هزار تومانی شود، در ادامه با فشار عرضه و عدم تقاضای موثر، روند نزولی را در پیش گرفت و روز چهارشنبه به کف ۱۱ هزار و ۹۰۰ تومان برخورد کرد. حرکت نزولی نرخهای ارز تا روز چهارشنبه در شرایطی رقم خورد که بورس تهران با رشدهای ملایم خود رکورد جدیدی را ثبت کرد. اما نکته جالب توجه این بود که دلار بار دیگر طی روز پنجشنبه به کف هفتگی واکنش نشان داد و با مقاومت در مجاورت سطوح نیمایی نرخ دلار، ۷۰ تومان بالاتر نشست و خود را به مرز روانی ۱۲ هزار تومان نزدیک کرد.
فدرال رزرو آمریکا نرخ بهره را برای اولین بار از سال ۲۰۰۸ کاهش داد و از ۲٫۵۰ درصد به ۲٫۲۵ درصد رساند. دلار آمریکا به جای اینکه تضعیف شود، تقویت شد. معمولاً کاهش نرخ بهره فدرال رزرو موجب تضعیف ارزش دلار آمریکا میشود، اما روز جمعه دلار به سه دلیل زیر تقویت شد:
- دو عضو کمیته بازار آزاد فدرال رزرو (FOMC) با کاهش نرخ بهره مخالف بودند.
- رئیس فدرال رزرو آمریکا گفته که کاهش نرخ بهره جمعه شروعی برای کاهش ادامهدار و مرحلهای نرخهای بهره نیست.
- رئیس فدرال رزرو آمریکا به قدرت بازار کار، رشد خوب خرده فروشی و ثبات اقتصاد آمریکا باوجود ریسکهای خارجی اشاره کرده است.
باید توجه داشت که شعلهورتر شدن جنگ تجاری تنها باعث میشود تا بانکهای مرکزی دنیا به فکر کاهش نرخ بهره باشند. چین مجبور خواهد شد برای مقابله با افت فعالیتهای اقتصادی رو به سیاستهای انبساطی پولی بیاورد. در این صورت دلار در برابر یوان میتواند تا بالای ۷ واحد هم صعود کند.
این مسئله بر سایر ارزهای آسیایی و رشد اقتصادی آنها هم آسیب وارد خواهد کرد. همه به این نتیجه رسیدهاند که با ادامه جنگ تجاری، کاهش نرخهای بهره در سرتاسر جهان به خصوص آمریکا ادامه خواهد یافت. به همین دلیل دلار آمریکا در رالیهای صعودی تحت فشار فروش قرار خواهد گرفت.
روند قیمتی یورو در این هفته نزولی بود. در ابتدای هفته قیمت یورو با ۱۵۰۰ ریال افزایش نسبت به انتهای هفته پیش برابر ۱۳۸۵۰۰ ریال بود. در روز پنجشنبه قیمت یورو نسبت به ابتدای هفته ۳۰۰۰ ریال کاهش داشته و برابر ۱۳۵۵۰۰ ریال بود. متوسط قیمت یورو در این هفته برابر ۱۳۶۴۱۶ ریال بود. تفاوت نرخ فروش و خرید یورو در این هفته ۱۱۵۷ ریال بود.
در این هفته در ناحیه یورو بازدهی اوراق قرضه ۳۰ ساله آلمان هم برای اولین بار در تاریخ به زیر صفر درصد رسیده است. چشمانداز بنیادی یورو نزولی است و انتظار میرود که در هفتههای پیش رو هم این روند ادامه داشته باشد. به خصوص که رئیس بانک مرکزی اروپا در کنفرانس مطبوعاتی به کاهش نرخ بهره و شروع مجدد برنامه خرید اوراق قرضه (QE) در آینده اشاره کرد.
ماریو دراگی بعد از نشست بانک مرکزی اروپا گفت که چشمانداز بخش تولیدی ناحیه یورو روز به روز بدتر میشود و بانک مرکزی اروپا در موضع تشدید سیاستهای انبساطی پولی برای حمایت از فعالیتهای اقتصادی و تقویت فشارهای تورمی قرار دارد.
حرکات قیمتی اخیر بازار نشان میدهند که بازار چندان به نخستوزیر جدید انگلستان خوشبین نیست. نخستوزیر جدید انگلستان قول داده که در تاریخ ۳۱ اکتبر انگلستان را از اتحادیه اروپا خارج خواهد کرد. از آنجایی که تا ۳۱ اکتبر کمتر از ۲۰ روز از زمان کاری پارلمان باقی مانده نمیتوان به توافق جدید BREXIT امیدوار بود.
با این حال به احتمال زیاد انگلستان از اتحادیه اروپا خواهد خواست تا زمان اجرای BREXIT را به تعویق بیندازد. با این حال اتحادیه اروپا و بانک مرکزی انگلستان باید به احتمال خروج بدون توافق فکر کنند.
در نشست ماه ژوئن بانک مرکزی انگلستان، نگرانی اصلی بانک مرکزی رشد ضعیف اقتصاد جهانی بود، با این حال بانک تأکید کرده که اگر پیشبینی آنها درست باشد، انگلستان به سیاستهای انقباضی (افزایش نرخ بهره) نیاز خواهد داشت. پیشبینی اصلی بانک مرکزی خروج همراه با توافق انگلستان از اتحادیه اروپاست.