ناظر اقتصاد : با زنده شدن دوباره نگرانی ها در مورد کندی رشد تقاضای نفت در هفته اول مهر ۹۸ در جهان و بهبود سریع تر از انتظار روند تولید نفت عربستان، قیمت نفت در بازارهای جهانی کاهش یافت.
آژانس بین المللی انرژی روز جمعه اعلام کرد، ممکن است برآوردش از رشد تقاضای برای نفت در جهان در سال ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ را کاهش دهد، چراکه اقتصاد جهان بیشتر تضعیف شده است.
اهم تغییرات روزانه طی هفته اول مهر ۹۸
بهای نفت خام آمریکا روز چهارشنبه افت کرد و در سطح ۵۶.۵ دلار معامله شد. قیمتها که پس از حمله به تاسیسات نفتی عربستان به اوج سه ماهه خود رسید، از چهارشنبه هفته گذشته در فضایی آرام و بدون محرکی خاص برای تغییر قیمت در کانال ۵۸ دلار نوسان میکرد.
این تلاطم در بازار نفت توسط دو موج خبری ایجاد شد. یکی کاهش خوشبینی به پیشرفت مذاکرات آمریکا و چین در پی سخنرانی ترامپ در مجمع سالانه سازمان ملل و دیگری اخبار حاکی از احیای سریعتر از انتظار تاسیسات آرامکو. آمارها نشان میدهند صادرات نفت عربستان به میزان ۱.۵ بشکه در روز کاهش یافته است. آمار این هفته موسسه API نشان از افزایش ۱.۴ میلیون بشکهای موجودی نفت آمریکا در هفته گذشته دارد. فعالان بازار جهانی در انتظار آمار رسمی موجودیها در شامگاه چهارشنبه هستند.
بهای هر بشکه خام آمریکا که هفته گذشته افت نزدیک به ۴ درصدی را ثبت کرد، جمعه نیز با کاهش قیمت روبهرو شد و به سطح ۳۵۶ دلار رسید. تسریع جریان بازگشت تولید نفت عربستان به مدار معمول در کنار دورنمای نگرانکننده آژانس بینالمللی انرژی از ضعف تقاضا قیمتها را تحت فشار گذاشتند.
البته شدت افت قیمتها در عصر جمعه افزایش یافت. شاخص WTI که ساعات ابتدایی جمعه در محدوده ۵۶ دلار نوسان میکرد پس از گزارش والاستریتژورنال از قبول پیشنهاد آتشبس گروه حوثیهای یمن از سوی عربستان، کمترین سطح در دو هفته اخیر تنزل کرد. ضمن اینکه افزایش ۲.۴ میلیون بشکهای نیز عامل فشار بر نفت در هفته گذشته بود.
چشم انداز نفت در هفته اول مهر ۹۸
وزارتخزانهداری آمریکا در روزهای اخیر تعدادی شرکت حمل و نقل دریایی نفت و همچنین افرادی از چین را مشمول تحریم های خود قرار داد. این وزارتخانه گفته است که این شرکتها و مدیران آنها به دلیل «انتقال آگاهانه نفت از ایران» و نقض تحریمهای ایالات متحده علیه ایران تحریم شدهاند.
تحریمها به این معناست که نه تنها بانکها و شرکتهای آمریکایی از این پس اجازه همکاری با این شرکتهای چینی و افراد را نخواهند داشت، بلکه اموالشان در آمریکا بلوکه شده و همچنین افراد تحریم شده اجازه ورود به خاک این کشور را نخواهند داشت. آنطور که کارشناسان اعلام میکنند این دور از تحریمهای آمریکا علیه شرکتهای چینی یکی از مهمترین و بزرگترین تحریمهای واشنگتن بعد از تحریم خرید نفت ایران است.
گزارشها نشان میدهد در فاصله دو روزهای که از اعمال تحریمهای آمریکا علیه کاسکو و دیگر شرکتهای نفتکش چینی میگذرد، تغییراتی در بازار حمل و نقل دریایی نفت رخ داده است. آنطور که رویترز گزارش میدهد، تا روز گذشته نرخ حمل نفت خاورمیانه به کشورهای آسیایی افزایش یافته است.
منابع کشتیرانی اعلام کردهاند که هزینه حمل نفت خاورمیانه به شمال آسیا ۱۹ درصد برای سررسید اکتبر افزایش یافته که معادل ۶۰۰ هزار دلار برای هر سوپر تانکر است.
به گفته این منابع هزینه حمل نفت به سواحل نزدیک چین افزایش بیشتری یافته است. هزینه حمل هر محموله بزرگ نفت خاورمیانه به سواحل غربی هند ۲۸ درصد افزایش را نشان میدهد. منابع گفتهاند که هزینه حمل نفت خاورمیانه توسط نفتکشها در حال حاضر به بیشترین سطح از زمان حمله به نفتکشها در تنگه هرمز رسیده است.