ناظر اقتصاد: تحولات نفت در هفته سوم مهر ۹۸ : حدود سه هفته بعد از حمله به تاسیسات نفتی شرکت آرامکو عربستان و در حالی که گمان میرفت ریسکهای ژئوپلیتیک در بازار نفت فروکش کرده است، روز گذشته قیمتها بار دیگر تحتتاثیر نگرانی از تنشهای منطقهای در مسیر افزایشی قرار گرفت.
آنطور که روابط عمومی شرکت ملی نفتکش خبر داد، صبح روز جمعه در بدنه یک نفتکش ایرانی حامل یک میلیون بشکه نفتخام در دریای سرخ از دو نقطه انفجار رخ داده است.
آنطور که تحلیلگران میگویند، این انفجارها نگرانی از تنشها در خاورمیانه را افزایش داده و به بازار یادآوری کرد که سمت عرضه نفت همچنان میتواند تحتتاثیر ریسکهای ژئوپلیتیک قرار گیرد. از این رو، بعد از این اتفاق هر بشکه نفت برنت ۱.۵۵ دلار معادل ۲.۶ درصد افزایش یافت و به ۶۰.۶۵ دلار بر بشکه رسید.
نفت خام آمریکا نیز با رشدی نزدیک به یک دلار حدود ۵۴.۵ دلار بر بشکه معامله شد. با این حال در ادامه روز انتشار گزارش آژانس بینالمللی انرژی که چشمانداز تقاضای بازار نفت را تیرهتر از قبل کرد، موجب تعدیل قیمتها شد.
اهم تغییرات روزانه طی هفته سوم مهر ۹۸
هر بشکه نفت خام آمریکا روز سهشنبه حدود ۵۲ دلار معامله شد و در کف قیمتی دو ماه اخیر قرار گرفت. اقدامات و موضعگیریهای ضد و نقیض روزهای اخیر آمریکا و چین به گمانهزنیهای متفاوت فعالان بازارهای جهانی درخصوص دستاوردهای نشست این هفته مقامات این دو کشور منجر شده است.
قیمت هر بشکه نفت خام آمریکا چهارشنبه با رشد ۲.۱ درصدی تا ۵۳.۱ دلار بالا رفت. برخی رسانهها از آمادگی چین برای توافق جزئی با آمریکا خبر دادند و بازار نفت با واکنش مثبت به این خبر از کف قیمتی دوماهه فاصله گرفت. در ابتدای هفته تنشها بین طرفین جنگ تجاری افزایش یافته و بدبینیهایی در بین فعالان بازارهای جهانی نسبت به نتیجهبخش بودن مذاکرات آخر هفته چین و آمریکا ایجاد کرده بود.
قیمت هر بشکه نفت خام آمریکا روز جمعه با صعود ۱.۵ درصدی به ۵۴.۳ دلار رسید. پنجشنبه گزارش ماهانه اوپک نشان داد تولیدات این سازمان پس از حمله به تاسیسات نفتی آرامکوی عربستان کاهش یافته و به سطح ۲۸.۵ میلیون بشکه در روز رسیده است. در سوی دیگر نیز خبرها حاکی از پیشرفت مذاکرات تجاری ایالات متحده و چین در نشست دو روز گذشته مقامات این دو کشور بودند.
همچنین ترامپ از دیدار غیرمنتظره با یک مقام بلندپایه چینی خبر داده است. در این شرایط هرگونه اتفاق مثبتی در روند این مذاکرات میتواند از نگرانی فعالان بازارهای جهانی در خصوص کمبود تقاضا در آینده بکاهد و از قیمت طلای سیاه حمایت کند. در سوی دیگر خبر انفجار نفتکش ایرانی با افزایش ریسکهای ژئوپلیتیک به صعود بیشتر بهای نفت کمک کرد.
چشم انداز نفت در گزارش هفته سوم مهر ۹۸
با وجود اینکه تنشهای منطقهای بار دیگر در کانون توجه تحلیلگران بازار نفت قرار گرفت اما انتشار گزارش ماهانه آژانس بینالمللی انرژی که نشان از ضعف در سمت تقاضا داشت عاملی بود که در ادامه روز به تعدیل قیمتها و بازگشت برنت به زیر مرز ۶۰ دلار کمک کرد. قیمت نفت برنت روز جمعه ۷۰ سنت معادل بیش از یک درصد رشد کرد و ۵۹.۸ دلار بر بشکه به فروش رسید.
وست تگزاس اینترمدیت، نفت شاخص بازار نیویورک نیز با رشد بیش از ۶۰ سنتی معادل حدود یک درصد در سطوح بیش از ۵۴ دلار بر بشکه معامله شد. همچنین آژانس بینالمللی انرژی برآورد خود از رشد تقاضا در سال جاری میلادی را ۶۵ هزار بشکه در روز کاهش داد و به یک میلیون بشکه در روز رساند.
این سازمان رشد تقاضا برای سال ۲۰۲۰ را نیز ۱.۲ میلیون بشکه در روز پیشبینی کرده که نسبت به برآورد قبلی ۱۰۵ هزار بشکه کمتر است.