ناظر اقتصاد: بازار نفت در هفته چهارم مهر ۹۸ در کمتر زمانی مثل شرایط کنونی واضح و شفاف بوده است. در حال حاضر همه فعالان بازار به این باور رسیدهاند مهمترین عاملی که بازار را تحت تاثیر قرار داده ضعف در سمت تقاضا است.
کاهش رشد تقاضا به اندازهای نگرانکننده بوده است که حتی اوجگیری تنشهای ژئوپلیتیک نیز نتوانست موجب رشد پایداری در قیمت نفت شود. طلای سیاه در سه ماه گذشته در محدوده ۶۰ دلار معامله شده است و حمله به تاسیسات نفتی آرامکوی عربستان سعودی و کاهش بیش از ۵۰ درصدی عرضه نفت این کشور تنها برای چند روز توانست قیمتها را به سطوحی بیشتر از محدوده ۶۰ دلار بکشاند.
این اطمینان که شرایط در سمت تقاضا نگرانکننده است و احتمال اینکه ریسکهای ژئوپلیتیک بهطور پایدار به کاهش عرضه منجر شود، موجب شده که دوباره نگاهها به سوی اوپک بچرخد.
حال کارشناسان و فعالان بازار انتظار دارند که اوپک و متحدانش با کاهش بیشتر تولیدات خود، از مازاد عرضه شدیدی که برای سال ۲۰۲۰ پیشبینی شده جلوگیری کند. با این حال آنطور که بلومبرگ مینویسد، این اقدامی نیست که رخ دادن آن از سوی اوپک چندان متداول باشد و کاهش بیشتر تولید در شرایط کنونی از سوی این سازمان به «ترک یک سنت قدیمی» در اوپک تعبیر خواهد شد.
در واقع افزایش درخواستها از اوپک برای کاهش بیشتر عرضه و اقدام فوری در راستای متعادل کردن بازار نفت، میتواند جلسه بعدی این سازمان را با یک اقدام غیرمعمول همراه کند: «کاهش پیشگیرانه تولید در اوپک».
اهم تغییرات روزانه قیمت نفت
هر بشکه نفت وست تگزاس آمریکا چهارشنبه ۵۳ دلار قیمت خورد. نفت خام آمریکا که سهشنبه نوسانات شدیدی را بین دو حد ۵۳.۶ و ۵۲.۶ دلار تجربه کرده بود، چهارشنبه هم در اطراف مرز ۵۳ دلار معامله شد. عمده فشار بر قیمت نفت توسط افزایش نگرانیها از افت تقاضای طلای سیاه شکل گرفت. صندوق بینالمللی پول نسبت به کاهش رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۱۹ به پایینترین حد خود از زمان بحران ۲۰۰۹-۲۰۰۸ هشدار داد و جنگ تجاری پکن و واشنگتن را علت کندی آهنگ رشد اقتصاد دنیا دانست. در سوی دیگر، بازار جهانی از سهشنبه به حصول یک توافق در مسیر برگزیت امیدوار شده و این مساله میتواند از قیمت نفت طی روزهای آتی حمایت کند. خبر احتمال کاهش بیشتر تولیدات اوپک و غیر اوپک حامی دیگر دیروز نفت خام آمریکا بود.
قیمت نفت در معاملات روز پنج شنبه بازار جهانی تحت تاثیر آماری که رشد ذخایر نفت آمریکا را نشان داد، کاهش پیدا کرد.
چشم انداز نفت در هفته چهارم مهر ۹۸
آمار موسسه امریکن پترولیوم نشان داد ذخایر نفت خام آمریکا در هفته منتهی به ۱۱ اکتبر به میزان ۱۰.۵ میلیون بشکه رشد کرد و به ۴۳۲.۵ میلیون بشکه رسید. آمار رسمی بعدازظهر روز پنج شنبه از سوی اداره اطلاعات انرژی آمریکا منتشر می شود.
تحلیلگران برآورده کرده بودند که ذخایر نفت آمریکا هفته گذشته حدود ۲.۸ میلیون بشکه افزایش پیدا کرده است. اگر آمار موسسه امریکن پترولیوم از سوی آمار دولتی تایید شود، این بزرگترین افزایش ذخایر نفت آمریکا از فوریه سال ۲۰۱۷ خواهد بود.
رشد ذخایر نفت در بحبوحه نگرانیها نسبت به دورنمای رشد اقتصاد جهانی و تقاضا برای نفت روی داده است. آمار اقتصادی نشان داده که خرده فروشی آمریکا در سپتامبر برای نخستین بار در هفت ماه گذشته کاهش پیدا کرده است. پیش از این هم آمار نشان داده بود رشد اشتغالزایی و فعالیت بخش خدمات ملایم شده است.
بر اساس گزارش رویترز، با این حال پس از اظهارات استیون منوچین، وزیر خزانه داری آمریکا که گفته بود مذاکرات تجاری آمریکا و چین روی متن توافق تجاری فاز اول برای امضای رسمی آن توسط روسای جمهور دو کشور در ماه آینده ادامه دارد، افت قیمتهای نفت محدود شد.