ارز دولتی در هفته اول اردیبهشت ۹۸
ناظر اقتصاد: روند قیمتی یوروی دولتی در هفته اول اردیبهشت ۹۸ نزولی بود. قیمت یورو در ابتدای هفته با کاهش ۲۰۵ ریالی نسبت به انتهای هفته گذشته برابر ۴۷۲۲۹ ریال تعیین شد. در روز پنجشنبه قیمت یوروی دولتی نسبت به ابتدای هفته ۳۶۸ ریال کاهش داشته و برابر ۴۶۸۶۱ ریال بود. قیمت دلار دولتی در این هفته ثابت و برابر ۴۲۰۰۰ ریال بود.
نسبت قیمت جهانی دلار به یورو در هفته اول اردیبهشت ۹۸ تا روز دوشنبه برابر ۰.۸۸ و از روز سه شنبه برابر ۰.۸۹ بود. در قیمتگذاری بانک مرکزی این نسبت در ابتدای هفته برابر ۰.۸۸ و در انتهای هفته برابر ۰.۸۹ بود. در بازار آزاد این نسبت در تمام روزهای هفته به غیر از پنجشنبه برابر ۰.۸۸ و در این روز برابر ۰.۸۹ بود.
ارز در بازار آزاد در هفته اول اردیبهشت ۹۸
روند قیمتی دلار در بازار آزاد در هفته اول اردیبهشت ۹۸ صعودی بود. قیمت دلار در ابتدای هفته بدون تغییر نسبت به انتهای هفته پیش برابر ۱۳۷۰۰۰ ریال معامله شد. در روز پنجشنبه قیمت دلار نسبت به ابتدای هفته ۴۰۰۰ ریال افزایش داشته و برابر ۱۴۱۰۰۰ ریال در بازار معامله گردید. قیمت دلار در این هفته به طور متوسط برابر ۱۳۹۲۵۰ ریال بود. تفاوت نرخ فروش و خرید دلار در این هفته برابر ۷۳۹ ریال بود.
شاخص ارزی کشور طی هفته اول اردیبهشت ۹۸ بیش از ۲.۶ درصد افزایش قیمت یافت و در آخرین معاملات پنجشنبه توانست از کانال ۱۳ هزار خارج شده و قیمت ۱۴ هزار تومان را برای خود ثبت کند. شوک خبر تشدید تحریم نفتی ایران و عدم تمدید معافیت کشورهای خریدار نفت کشورمان در ابتدای هفته باعث شد تا گارد نزولی دلار در هفته ماقبل معکوس شود و شاهد رشد آرام و مستمر نرخ ارز در تمامی روزهای هفته پس از تعطیلی یکشنبه باشیم.
یکی از عوامل موثر در واکنش نرم بازار ارز به سیگنال سیاسی، نحوه عملکرد بازارساز بود. صرافیهای عامل بانک مرکزی در تمامی روزهای هفته با عرضه کافی دلار پاسخگوی نیاز ارزی مردم عادی بودند و با حفظ فاصله نزدیک قیمت فروش خود با نرخ بازار آزاد مانع از شکلگیری تقاضای آربیتراژی در بازار شدند.
نرخ یورو در هفته اول اردیبهشت ۹۸
روند قیمتی یورو در بازار آزاد در هفته اول اردیبهشت ۹۸ صعودی بود. قیمت یورو در ابتدای هفته بدون تغییر نسبت به انتهای هفته پیش برابر ۱۵۵۰۰۰ ریال بود. در روز پنجشنبه قیمت یورو نسبت به ابتدای هفته ۳۰۰۰ ریال افزایش داشته و برابر ۱۵۸۰۰۰ ریال در بازار معامله شد. قیمت یورو در این هفته به طور متوسط برابر ۱۵۷۰۸۳ ریال بود. تفاوت نرخ فروش و خرید یورو در این هفته برابر ۹۹۱ ریال بود.
به نظر میرسد که یورو بیش از این تضعیف خواهد شد. نه تنها وضعیت بنیادی اقتصاد ناحیه یورو منفی است، بلکه از دید تکنیکال هم حمایت کلیدی در برابر فروشندگان یورو دیده نمیشود. هفته گذشته دادههای اقتصادی ناحیه یورو تقریباً اثر یکدیگر را خنثی میکردند، اما باید توجه داشت که شاخصهای اقتصادی ناحیه یورو در سطوح پایینی قرار دارند.
آینده اقتصادی اروپا
شاخص PMI بخش تولیدی آلمان همچنان در کف چندین ساله قرار دارد. افت رشد اقتصادی چین، رسوایی در بخش خودرویی، تنشهای تجاری آمریکا-اتحادیه اروپا و بحران BREXIT بر بخش تولیدی آلمان آسیب وارد کردهاند.
هفته گذشته وزارت دارایی آلمان شایعات در رابطه با تعدیل منفی برآوردهای اقتصادی آلمان را تائید کرد. برآورد ۱ درصدی رشد اقتصاد آلمان در سال ۲۰۱۹ به رشد ۰٫۵ درصدی تغییر یافته است. این در حالی است که سال گذشته همه انتظار رشد ۲٫۱ درصدی اقتصاد آلمان در سال ۲۰۱۹ را داشتند.
خوشبینیها به آینده اقتصادی همچنان ضعیف است و دولت آلمان باید سعی کند تا به کمک سیاستهای انبساطی مالی از رشد اقتصادی این کشور حمایت کند. به خصوص که بانک مرکزی اروپا در وضعیتی قرار ندارد که از سیاستهای انبساطی پولی یا حتی نرخهای بهره منفی برای بهبود فعالیتهای اقتصادی در ناحیه یورو استفاده کند.
تعرفههای تجاری آمریکا
در چنین شرایطی اگر رئیسجمهور آمریکا تعرفههای تجاری جدیدی را علیه واردات کالاهای اروپایی اعمال کند و در مقابل اتحادیه اروپا هم تلافی کند، شرایط اقتصادی ناحیه یورو رو به وخامت خواهد گذاشت. در کنار این باید به اثرات منفی بحران BREXIT هم توجه داشت. در سال ۲۰۱۷ خالص صادرات اتحادیه اروپا به انگلستان ۶۷ میلیارد پوند بوده است، که در صورت خروج بدون توافق انگلستان از بین خواهد رفت.
در انگلستان اعضای عالیرتبه حزب محافظهکار انگلستان خواستار خروج طبق زمانبندی ترزا می از نخستوزیری هستند، با این حال پوند انگلستان توانسته موقعیت خود را حفظ کند. در بازار نفت، قیمت نفت خام برنت برای اولین بار از ماه اکتبر به بالای ۷۵ دلار رسیده و قیمت اونس طلا هم در زیر ۱۲۸۰ دلار قرار دارد.