ناظر اقتصاد: قیمت نفت در هفته دوم مهر ۹۸ : طلای سیاه در سه ماه گذشته، بدترین عملکرد فصلی خود در سال ۲۰۱۹ را به ثبت رساند. شاخصهای نفت خام برنت و دبلیو تیای آمریکا در این مدت به ترتیب ۸.۷ درصد و ۷.۵ درصد کاهش ارزش را تجربه کردند. تشدید جنگ تجاری آمریکا و چین و افزایش نگرانیها از کند شدن رشد تقاضای نفت خام، مهمترین دلایل ریزش قیمتها بودند. همچنین نشانههای کاهش تنش منطقهای موجب شد جهش حدودا ۲۰ درصدی قیمت نفت در پی حملات پهپادی به تاسیسات نفتی آرامکو بهطور کامل تخلیه شود.
اهم تغییرات روزانه قیمت نفت
بهای نفت پس از بازگشت عربستان به ظرفیت کامل تولید بزرگترین افت هفتگی را طی دو و نیم ماه اخیر تجربه کرد و در بازگشایی روز دوشنبه هم به نقطه صفر پیش از انفجار آرامکو رسید. هر بشکه نفت خام آمریکا ضمن افت ۲ درصدی به قیمت ۵۴.۱ دلار معامله شد. با وجود بازگشت عربستان به مدار عادی تولید، ترس از کمبود عرضه در خاورمیانه همچنان در بازار نفت احساس میشود.
بهای هر بشکه نفت خام آمریکا که سهشنبه به زیر مرز ۵۳.۶ دلار افت کرده بود، روز چهارشنبه نیز نزولی شد و به سطح ۵۲.۶ دلار رسید.
قیمت نفت هفته گذشته تحت تاثیر عوامل مختلفی همچون دادههای نگرانکننده از بخش تولید ایالات متحده، افزایش بیش از انتظار ۳.۱ میلیون بشکهای موجودی نفت تجاری این کشور و بازگشت زودهنگام تاسیسات نفتی عربستان به مدار معمول تولیدکاهش یافت. از آن مهمتر چشمانداز مازاد عرضه نفت و کاهش تقاضا در سال آینده میلادی است که بازار طلای سیاه را تحت فشار قرار داده است. در سوی مقابل همچنان خوشبینی نسبت به تنشزدایی از روابط تجاری چین و آمریکا در نشست بعدی مقامات عالیرتبه دو کشور نقش حمایتی از قیمت نفت خام را بازی میکند. برآیند این نیروها بدون شک به سمت عوامل منفی سنگینی میکند. بهرغم رشد یک درصدی قیمت طلای سیاه در آخرین روز معاملاتی هفته، هر بشکه نفت خام تگزاس هفته گذشته در مجموع با کاهش ۱.۳ دلاری قیمت مواجه شد و در سطح ۵۲.۸ دلار قرار گرفت.
چشم انداز نفت در هفته دوم مهر ۹۸
نگاهی به مهمترین اتفاقات سه ماه گذشته نشان میدهد که ماجراهای مربوط به جنگ تجاری دو غول اقتصادی شرق و غرب، بیشترین اثرگذاری را بر عملکرد بازار نفت داشتهاند. چین بهعنوان بزرگترین مصرفکننده نفت خام بعد از آمریکا که بخش زیادی از نیاز خود به نفت را از طریق واردات تامین میکند، یکی از مهمترین شاخصهای اثرگذار بر روند تقاضای نفت خام است. نقشآفرینی چین در سمت تقاضای بازار نفت در حالی است که رشد اقتصادی این کشور تحت تاثیر اثرات مخرب جنگ تجاری، به حدود ۶.۲ درصد رسیده که کمترین سطح در حداقل ۲۷ سال گذشته به شمار میرود. این آمار پیامی ناگوار برای بازار نفت دارد، زیرا کند شدن رشد اقتصادی در چین با کاهش تقاضای نفت خام این کشور و فشار بر قیمتها برابری میکند.
حمله همزمان دهها پهپاد به تاسیسات فرآورش نفت خام در شرق عربستان که بزرگترین مجتمع پالایشی عربستان و دنیا شناخته میشود و همچنین میدان نفتی خریص در این کشور، یکی از مهمترین اتفاقات بازار نفت در سه ماه سوم ۲۰۱۹ است. این اتفاق که منجر به حذف ۵.۷ میلیون بشکه از تولیدات روزانه عربستان شد، یکی از اتفاقاتی است که میتواند در تاریخ بازار نفت به ثبت برسد. در پی این اتفاق، بهای هر بشکه نفت خام برنت در نخستین روز گشایش بازار بعد از وقوع این حادثه، به محدوده ۷۲ دلار بر بشکه صعود کرد که برابر با جهشی حدودا ۲۰ درصدی بود. این میزان رشد قیمت، از زمان شکلگیری شاخص نفت خام برنت، بهعنوان بیشترین جهش دلاری شناسایی شد. با این حال جهش قیمتها با تلاش عربستان برای بازگرداندن هرچه سریعتر تولیدات به بازار، به مرور فروکش کرد. مدیر بازرگانی آرامکو روز دوشنبه اعلام کرد که «شرکت دولتی نفت عربستان، هفته قبل موفق به احیای کامل ظرفیت تولید خود به سطوح پیش از حملات پهپادی به تاسیسات نفتی شد.» به گفته ابراهیم البوعینین، ظرفیت تولید آرامکو از ۲۵ سپتامبر به این سو احیا شده و تولید نفت این کشور به سطح پیش از حملات یعنی، ۹.۷ میلیون بشکه در روز رسیده است. همچنین برخی منابع آگاه به رویترز اعلام کردهاند ظرفیت تولید آرامکو بعد از آنکه ۵.۷ میلیون بشکه از تولیدات آن با اختلال مواجه شد، به ۳/ ۱۱ میلیون بشکه در روز بازگشته است.
از دیگر اتفاقات قابل توجه در سه ماهه سوم ۲۰۱۹، کاهش تولید ۲۷۶ هزار بشکه در روز از تولید نفت خام آمریکا در جولای است. تازهترین گزارش ماهانه اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان میدهد تولید نفت خام آمریکا در جولای با کاهشی که به ثبت رسانده، به ۱۱.۸۱ میلیون بشکه در روز رسیده است. این سومین ماه پیاپی کاهش تولیدات نسبت به بالاترین رکورد آن در ماه آوریل به شمار میرود. آمریکا در آوریل ۱۲/۱۲ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرده بود. به گزارش رویترز بخش زیادی از این کاهش تولید به دلیل پایین آمدن تولیدات در خلیج مکزیک آمریکا بوده است. تولید در این منطقه حدود ۳۳۲ هزار بشکه در روز کاهش یافته و به ۱.۵۸ میلیون بشکه در روز رسیده است. رونق نفت شیل به خصوص افزایش تولید در تگزاس و داکوتای شمالی کمک کرد تا آمریکا تبدیل به بزرگترین تولیدکننده نفت در جهان شود و از عربستان و روسیه پیشی بگیرد. ولی سرعت رشد تولید آمریکا در سال جاری میلادی کند شده، زیرا شرکتهای انرژی آمریکا ۱۰ ماه متوالی است تعداد چاههای نفت خود را با هدف کاهش هزینههای حفاریهای جدید کاهش میدهند.