ناظر اقتصاد: در این گزارش به تحلیل بازار نفت در هفته چهارم مرداد ۹۸ به همراه تغییرات مهم در این بازار و چشم انداز آن پرداخته میشود.
قیمت نفت پس از کاهش در دو روز گذشته، در معاملات روز جمعه تحت تاثیر آمار اقتصادی که نگرانی ها نسبت به رکود اقتصادی در آمریکا را تخفیف داد، افزایش پیدا کرد. بر اساس گزارش رویترز، قیمت برنت تحت تاثیر اجرای توافق کاهش تولید گروه اوپک پلاس که تا مارس سال ۲۰۲۰ تمدید شده است، از ابتدای امسال تاکنون همچنان حدود ۱۰ درصد رشد نشان میدهد.
طبق جدیدترین گزارش ماهانه اوپک، تولید نفت ایران در ژوییه سال ۲۰۱۹ به ۲.۲۱۳ میلیون بشکه در روز رسید و نفت سنگین ایران یک دلار و ۷۷ سنت در هر بشکه گران شد. گزارش اوپک بر مبنای آمار منابع ثانویه نشان میدهد تولید نفت ایران در ماه میلادی گذشته به ۲.۲۱۳ میلیون بشکه در روز رسید که ۴۷ هزار بشکه در روز در مقایسه با تولید ۲.۲۶۰ میلیون بشکه در روز در ژوئن، کمتر بوده است.
اهم تغییرات روزانه قیمت نفت در هفته چهارم مرداد ۹۸
بهای هر بشکه نفت خام آمریکا روز سه شنبه ۴ درصد افزایش یافت و به سطح ۵۷.۱ دلار رسید. نفت هفته گذشته تحت فشار جنگ تجاری به کمترین مقدار از ابتدای سال ۲۰۱۹ سقوط کرده بود و همین امر واکنش بازیگران بزرگ را در پی داشت. هر چند دورنمای ضعیف تقاضا مانع اصلی رشد پایدار قیمتهاست اما واکنش عربستان به افت ۱۶ درصدی قیمتها طی یک ماه اخیر از بازار حمایت کرد.
بهای هر بشکه نفت خام آمریکا روز چهارشنبه به سطح ۵۵.۲ دلار رسید. روز سهشنبه ترامپ با عقبگرد از مواضع خود نسبت به چین و تعلیق تعرفه ۱۰ درصدی بر بخشی از کالاهای موضوع جنگ تجاری، موجی از خوشبینی را در بازار جهانی به وجود آورد. بلافاصله بعد از انتشار این خبر، شاخص نفتی وستتگزاس جهشی معادل ۴.۵ درصد را به ثبت رساند و تا سطح ۵۷.۳ دلار، یعنی اوج دو هفته، پیش رفت.
بهای هر بشکه نفت خام آمریکا روز جمعه از اوج روزانه برگشت و به سطح ۵۴.۹ دلار رسید. پس از جهش قیمتها طی روز چهارشنبه شاهد تاثیر آمار منفی بر بازار نفت بودیم. افت غافلگیرکننده شاخص تولیدات صنعتی چین به کف ۱۷ ساله یکی از عوامل فشار بر قیمتها طی سه روز اخیر بود. ضمن اینکه رشد کمتر از انتظار موجودیهای نفت در کنار ترس از بروز بحران مالی دیگر با تنزل نرخ بهره اوراق قرضه ۱۰ ساله آمریکا به زیر نرخهای اوراق ۲ساله فشار را مضاعف کرد.
از طرفی، آژانس بینالمللی انرژی هم اعلام کرد که تقاضای نفت در پنجماه نخست سال ۲۰۱۹ میلادی کمترین رشد را از سال ۲۰۰۸ میلادی داشته است. با وجود این، سیگنالهای مثبت اعضای اوپک در کنار آمار مثبت خردهفروشی آمریکا تا حدودی نقش عوامل منفی را خنثی کرد.
چشم انداز نفت در هفته منتهی به جمعه ۲۵ مرداد ۹۸
طلای سیاه بعد از تجربه نوسانات شدید قیمتی در سراسر هفته کاری گذشته، روز جمعه وارد سیر صعودی شد تا شاید آخرین روز هفته کاری را با رشد به پایان ببرد. اما این پایان ماجرای قیمتها در معاملات روز جمعه بازار نفت نبود زیرا تازهترین گزارش ماهانه اوپک از این بازار که بعدازظهر دیروز منتشر شد، چشمانداز بازار طلای سیاه در مدت باقیمانده از ۲۰۱۹ را نزولی دیده و چالشهای بسیاری نیز در زمینه افزایش عرضه در سال آینده میلادی تصویر کرده است. در پی انتشار این گزارش از سوی اوپک (که به شکلی نامرسوم) بازار نفت را تا پایان سال جاری خرسی پیشبینی کرده است، قیمتها در بازار مسیری عکس در پیش گرفتند.
اوپک بهعنوان سازمانی که عرضه روزانه حدود یکسوم از نفت دنیا را در اختیار دارد، روز جمعه گذشته چشماندازی را برای بازار نفت ترسیم کرد که به نگرانیها از آینده این بازار دامن زد.
با وجود تمام تلاشهایی که این سازمان برای کاهش تولید و به تعادل رساندن عرضه و تقاضا در بازار نفت دارد، گزارش روز گذشته این سازمان حاکی از آن است که اوپک همچنان نگران کند شدن رشد جهانی اقتصاد و اثر آن بر تقاضای نفت خام است. از اینرو، گزارش اوپک تاکید دارد در ماههای باقیمانده از سال ۲۰۱۹، نباید در انتظار تقویت تقاضا برای نفت خام بود. چالش دیگری که مورد توجه اوپک قرار گرفته، افزایش تولید و عرضه از سوی تولیدکنندگان غیرمتعارف نفت در سال آینده میلادی است. از این دو مولفه مهم در گزارش ماهانه اوپک از بازار نفت، میتوان انتظار داشت که توافق کاهش تولید بار دیگر از سوی این سازمان مورد توجه قرار بگیرد.
در گزارش ماهانه اوپک، چشمانداز این سازمان از رشد تقاضای نفت خام در سال جاری میلادی مورد بازنگری قرار گرفته و ۴۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته است.
همچنین طبق پیشبینی این سازمان، در ۲۰۲۰ با مازاد عرضهای نه چندان قوی مواجه خواهیم بود. در گزارش اوپک تاکید شده است: در حالیکه چشمانداز عوامل بنیادین بازار برای ماههای باقی مانده از سال جاری نزولی است، رشد جهانی اقتصاد کند شده، موضوعات تجارت جهانی همچنان مورد بحث است و باعث کند شدن رشد تقاضای نفت شده؛ بررسی دقیق وضعیت عرضه و تقاضا در بازار نفت بسیار ضروری است و میتواند به ثبات بازار در ماههای پیشرو کمک کند.