ناظر اقتصاد: اعضاء هیات مدیره بانک جهانی روز جمعه به اتفاق آراء «دیوید مالپس» را به عنوان رئیس جدید این بانک انتخاب کردند. انتخاب دیوید مالپس بر اساس فرایند جدید انتخاب رئیس بانک جهانی صورت گرفت که از سال ۲۰۱۱ میلادی اجرایی شده و بر نامزدی عمومی و آزاد افراد معرفی شده از سوی مدیران اجرایی و دولتی متکی است.
شایان ذکر است، دیوید مالپس نامزد معرفی شده از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا بود. دیوید مالپس در کارزار انتخاباتی آقای ترامپ در سال ۲۰۱۶ میلادی به عنوان مشاور اقتصادی ایفای نقش کرده بود. آقای ترامپ و دخترش، ایوانکا با انتشار توئیتهای جداگانهای انتخاب او را به سمت ریاست بانک جهانی تبریک گفتند.
دیوید مالپس که از یهودی تباران آمریکا بوده و در دولت آقای ترامپ معاون بینالملل وزارت خزانهداری و مسئول تعیین راهبردهای آمریکا در نشستهای سالانه بانک جهانی، صندوق بینالمللی پول، گروه ۷ ، گروه ۲۰ و مجموعه همکارهای بین المللی آمریکا در زمینه توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری بود.
دیوید مالْپَس (انگلیسی: David Malpass) اقتصاددان آمریکاییست که به عنوان معاون امور بینالملل وزیر خزانهداری آمریکا فعالیت میکرد. او پیشتر در دوره رئیس جمهور رونالد ریگان قایم مقام دستیار وزیر خزانه داری ، قایم مقام دستیار وزیر امور خارجه در دوره رئیس جمهور جرج ایچ دابلیو بوش و اقتصاددان ارشد بِر استِرْنْز در شش سال منتهی به ورشکستگی این بانک بودهاست.
او که در حال حاضر ۶۳ سال سن دارد، پیش از ورود به دولت آقای ترامپ، به عنوان اقتصاددان، مدیر و پایهگذار یک موسسه تحقیقاتی در زمینه اقتصاد کلان بود. دیوید مالپس فارغ التحصیل رشته اقتصاد از دانشگاه جورج تاون است و به عنوان یکی از معدود اقتصاددانانی که بحران مالی سال ۲۰۰۸-۲۰۰۷ میلادی را پیش بینی کرده بود، مطرح است.
او همچنین به عنوان عضو هیات مدیره، مبدع اصلاحات در بانک بینالمللی بازسازی و توسعه بوده و از طراحان اصلی نظام کاربردی شفافسازی بدهیهاست که از سوی صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی مورد استفاده قرار میگیرد. دیوید مالپس از جمله طراحان اصلاحات اخیر در گروه بانک جهانی و زیر مجموعههای آن محسوب میشود.
دیوید مالپس در عین حال یک جمهوریخواه با سابقه است و در میان هم حزبیهایش از معماران دوره رشد اقتصادی آمریکا در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ شناخته میشود. او در دولتهای پیشین جمهوریخواهان نیز به عنوان مدیر و کارشناس در بخش همکاریهای بینالمللی وزارت خزانهداری آمریکا مشغول به کار بوده است.
بانک جهانی نام دیگر بانک بینالمللی توسعه و ترمیم (IBRD) است. همراه با چهار شعبه دیگر خود: مؤسسه بینالمللی توسعه (International Development Association: IDA)، مؤسسه مالی بینالمللی(International Finance Corporation: IFC)، آژانس تضمین سرمایهگذاری چند جانبهای ((Multilateral Investment Guarantee Agency: MIGA و مرکز بینالمللی برای حل و فصل منازعات سرمایهگذاری (International Centre for the Settlement of Investment Disputes: ICSID)، گروه بانک جهانی را تشکیل میدهند.
سرمایه این بانک از مجموع سهام تعهد شده و حق عضویت کشورها، فروش اوراق قرضه و استقراض از بازارهای مالی و دولتهای عضو تشکیل میشود. سرمایه بانک به سهام یکصد هزار دلاری تقسیم شده و حق رأی کشورها نیز بر مبنای هر عضو ۲۵۰ رأی ثابت و یک رأی به ازای هر سهم میباشد. سهم هر کشور، بستگی به موقعیت اقتصادی و مالی آن کشور دارد. هر کشور، موظف است در موقع پیوستن به بانک، ده در صد سهم خود را بپردازد که یک در صد این مبلغ، به طلا یا دلار آمریکا است و ۹ در صد بقیّه، به ارز کشور مربوطه میباشد و فقط با موافقت کشور ذیربط، قابل استفاده خواهد بود. چنانچه بانک برای ایفای تعهدات خود که ناشی از تضمین وامها میباشد، نیاز به سرمایه پیدا کند، ممکن است از اعضا درخواست پرداخت ۹۰ در صد باقیمانده را بنماید.
رئیس بانک جهانی به طور سنتی ریاست بانک بازسازی و توسعه بینالملل و انجمن توسعه بینالمللی را نیز بر عهده دارد. شورای همکاری مالی بینالمللی، آژانس ضمانت سرمایه گذاری و شورای جهانی حل اختلافات سرمایه گذاری نیز زیر نظر رئیس بانک جهانی فعالیت میکنند.