ناظر اقتصاد: گزارش سهولت انجام کسب و کار Doing business هر ساله توسط بانک جهانی منتشر میشود و راهنمایی برای کارآفرینان و سرمایهگذاران است. این گزارش و شاخصهای ارائه شده در آن مربوط به حوزه تحلیل محیط کسب و کار است. در گزارش سهولت انجام کسب و کار ۲۰۱۹ حدود ۱۹۰ کشور در ۱۱ شاخص مورد بررسی قرار گرفته و نیوزیلند بالاترین رتبه را دارد.
باید به این نکته توجه داشت، اتکا بیش از حد به این معیار و شاخصهای آن برای برنامهریزی برای شروع کسب و کار نمیتواند جایگزین تحقیقات دیگری مانند تحقیقات بازار به خصوص برای سرمایهگذاران خارجی که به علت شرایط نامساعد محیط کسب و کار کشورشان تصمیم میگیرند در کشورهای دیگر کسب و کار خود را آغاز کنند، باشد. چرا که ممکن است کشوری از لحاظ شاخص و زیرشاخصهای سهولت کسب و کار رتبه مناسبی داشته باشد ولی در برخی محصولات، بازار آن کشور بسیار کوچک و اشباع شده و فرهنگ مصرف کاملا متفاوتی داشته باشد. در هر حال، توجه به این شاخص و به خصوص توجه ویژهتر به زیرشاخصهای آن (به عنوان مثال ممکن است برای یک کسب و کار هزینه تامین برق سهم قابل توجهی از هزینههای آن کسب و کار را شامل شود و برای کسب و کار دیگری اینگونه نباشد.) برای سرمایهگذاران و کارآفرینان که به دنبال توسعه کسب و کار خود و کسانی که به دنبال شروع یک کسب و کار میباشند میتواند بسیار مفید باشد.
اولین گزارش سهولت کسب و کار در سال ۲۰۰۳ منتشر شد که در آن زمان ۵ شاخص و ۱۳۳ کشور را پوشش میداد. در آخرین گزارش سهولت انجام کسب و کار که مربوط به شرایط سال ۲۰۱۹ در کشورها است حدود ۱۹۰ کشور در ۱۱ شاخص مورد بررسی قرار گرفته و رتبهبندی شدهاند. طبق این گزارش نیوزیلند بالاترین رتبه را در این شاخص مشابه سال ۲۰۱۸ دارد و بعد از آن سنگاپور و دانمارک قرار دارند. در این گزارش ایران در رتبه ۱۲۸ را با کسب نمره ۵۶.۹۸ قرار گرفته است نسبت به سال ۲۰۱۸ حدود چهار پله سقوط کرده است. ایران در شاخص های شروع کسب و کار و حمایت از سرمایه گذاران خرد دارای کمترین رتبهها میباشد، که باعث ایجاد تصویری نامطلوب در ذهن کارآفرینان و سرمایهگذاران خارجی نسبت به محیط کسب و کار در ایران میشود مسئولین و دولتمردان باید معیار سهولت انجام کسب و کار توجه ویژهای کنند و با تحلیل دقیق شاخصهای آن مسائل با اولویت را شناسایی کرده و اقداماتی در زمینه بهبود آنها انجام دهند.
طبق گزارش ارائه شده بهترین اصلاحگر در زمینه سهولت انجام کسب و کار افغانستان بوده است و بعد از آن کشورهای جیبوتی و چین قرار دارند. نکته قابل توجه که از این اینفوگراف میتوان برداشت این است که بیشتر کشورهایی که به صورت جزیره هستند رتبه مناسبی در این معیار دارند که این موضوع خود می تواند یک موضوع تحقیقاتی باشد.