ناظر اقتصاد: حوادث شغلی در سال گذشته ۱۸هزار و ۸۷۶ نفر از نیروی کار تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی را درگیر کرده که این تعداد نسبت به سال ۱۳۹۵ حدود ۱.۹درصد رشد داشته است. از این تعداد ۹۷.۲درصد مرد و ۲.۸درصد زن بودهاند.
بررسی ضریب شیوع حادثه شغلی برای کل نیروی کار در معرض حوادث شغلی در استانهای مختلف نشان میدهد در سال گذشته استان زنجان با ضریب ۴ از هزار، پرحادثهترین و استان گلستان با ضریب ۰.۲ در هزار، کمحادثهترین استان کشور بودهاند. بهعبارت دیگر در سال۱۳۹۶ از هر ۱۰هزار نفر نیروی کار در معرض حادثه در استان زنجان، ۴۰نفر دچار حادثه شدهاند اما در استان گلستان از هر ۱۰هزار نفر فقط ۲نفر از حوادث شغلی آسیب دیدهاند.
استانهای ناایمن برای نیروی کار
براساس آمارهای منتشر شده از سوی وزارت کار، در سال گذشته ۰.۱۵درصد از کل ۱۲میلیون و ۸۲۹هزار و ۷۲۲نفر نیروی کار در معرض حوادث شغلی در این سال طعم حادثه را چشیدهاند. در این سال هرچند میانگین ضریب شیوع حوادث شغلی ۱.۵در هزار نفر بوده اما کارگران در ۱۴استان با ضرایب بیشتری در معرض حادثه شغلی بودهاند. ناایمنترین استان کشور از نظر حوادث شغلی در سال گذشته با ضریب۴.۱ در هزار نفر استان زنجان بوده و پس از آن استان قزوین با ضریب۴ در هزار نفر و استان مرکزی با ضریب ۳.۸ در هزار نفر در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند. همچنین استانهای البرز، خراسان جنوبی و سمنان با ضریب شیوع ۳.۲ در هزار نفر وضعیت ناایمنی در محیط کار داشتهاند؛ ضمن اینکه در استانهای آذربایجان شرقی، ایلام، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، کرمان، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان و یزد نیز ضریب شیوع حوادث کار بالاتر از میانگین کشور بوده و در سال گذشته ۱.۷ تا ۲.۸ در هزار نفر از نیروی کار آنها دچار حادثه شغلی شدهاند.
گلستان؛ کمحادثهترین استان
در بخش استانهای ایمن و دارای حوادث شغلی کمتر، استان گلستان با ضریب شیوع ۰.۲ در هزار نفر، رتبه نخست را دارد و استانهای اردبیل، اصفهان، تهران، سیستان و بلوچستان، لرستان و هرمزگان نیز با ضریب شیوع زیر یک در هزار وضعیت مساعدی داشتهاند. در این استانها عمدتا بهواسطه نوع اشتغال و همچنین کیفیت بازرسی کارگاهها، نیروی کار در محیط ایمنتری فعالیت داشته و با حوادث کمتری مواجه بوده است. براساس آمارهای منتشر شده از سوی وزارت کار، در سال گذشته بیشترین آسیب وارد شده به نیروی کار به «دست» و «پا» بوده و نزدیک به ۷۳درصد از کل حوادث با این دو عضو ارتباط داشته است.
بازهم بیاحتیاطی
متأسفانه طبق روایت آمار، در سال گذشته ۱۲هزار و ۸۴۱ مورد از حوادث شغلی، یعنی ۶۵درصد از کل حوادث شغلی ناشی از بیاحتیاطی نیروی کار بوده است. همچنین ۶۶درصد حوادث شغلی صبح اتفاق افتاده و «سقوط یا لغزیدن» در صدر حوادث شغلی قرار داشته که ۱۶.۷درصد از کل حوادث را شامل شده است. این نوع حادثه همواره در صدر حوادث شغلی کشور قرار داشته و گرچه وزارت کار و بازرسان آن همواره بر الزام استفاده از کمربند ایمنی و طناب نجات برای کار در ارتفاع تأکید دارند و با کارگاههای متخلف برخورد کردهاند اما بازهم این حادثه بهشدت نیروی کار را تهدید میکند. همچنین مواردی مانند «گیرکردن داخل یا بین اشیا»، «بریدگی و قطع اعضا» و «شکستن اعضا» بهترتیب بیشترین حوادثی بودهاند که در محیط کار سال گذشته بروز کرده است. در سال گذشته ۱۱۸مورد از حوادث شغلی منجر به فوت و ۱۲۱مورد نیز منجر به ازکارافتادگی کلی نیروی کار شده است. در این میان ۱۱۹۹مورد حادثه شغلی نیز نقص عضو نیروی کار را درپی داشته است.
حوادث کار و خانوادههای درگیر
براساس آمارها، ۷۸.۷درصد از کسانی که در سال گذشته دچار حادثه شغلی شدهاند متأهل هستند و این حوادث بهنوعی خانواده آنها را نیز تحتتأثیر قرار داده است. البته بالا بودن این نسبت با توجه به اینکه بخش عمده نیروی کار کشور را متأهلان تشکیل میدهند، مسئله عجیبی نیست اما این موضوع را یادآور میشود که بیاحتیاطی هنگام کار و رعایت نکردن اصول ایمنی، در ۷۸.۷درصد از موارد فقط مشمول حال شخص نیروی کار نمیشود و خانواده او را نیز تحتتأثیر قرار میدهد. نکته قابلتأمل در آمارهای وزارت کار این است که از کل حادثهدیدگان شغلی که جزو بیمهشدگان اصلی تأمین اجتماعی هستند، ۹نفر زیر ۱۴سال بودهاند. این در حالی است که براساس ماده۷۹ قانون کار، بهکار گماردن افراد کمتر از ۱۵سال تمام ممنوع است و مشمول جریمه میشود، پس این افراد عملا نمیتوانند بهعنوان بیمهشده اصلی تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی قرار بگیرند؛ با اینهمه در سال گذشته ۹نیروی کار زیر ۱۴سال دچار حوادث کار شدهاند.