ناظر اقتصاد: امروزه بسیاری از کشورهای جهان به واسطه عدم تکاپوی منابع داخلی برای سرمایهگذاری، تمایل شدیدی به جذب سرمایههای خارجی پیدا کردهاند. سرمایهگذاری خارجی معمــولاً به دو طریق، سرمایهگذاری سهامی (غیر مستقیم) و سرمایهگذاری مستقیم خارجی صورت میگیرد. سرمایهگذاری مستقیم خارجی اصولاً با سرمایهگذاری غیرمستقیم که از طریق آن در سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس سرمایهگذاری میکنند تفاوت دارد. در این نوع سرمایهگذاری، شرکت سرمایهگذار دارای قدرت تأثیرگذاری و تصمیمگیری در شرکتی که سرمایهگذاری کرده است میباشد.
کشورهایی با اقتصاد باز و نیروی کار ماهر که از لحاظ رشد دارای چشم انداز مناسبی هستند، سرمایهگذاری مستقیم خارجی بیشتری را جذب میکنند. یکی از علل وجود سرمایهگذاری مستقیم خارجی، نواقص بازار در امر خرید و فروش تکنولوژی است، اگر تکنولوژی توسط کشور میزبان خریداری شود، دیگر هیچ نوع سرمایهگذاری مستقیم خارجی انجام نمیشود. البته به دلیل این که دارنده فناوری حاضر به فروش آن نیست، و همچنین فناوری مانند سایر کالاهای اقتصادی نیست که بتوان آن را به راحتی خرید و فروش کرد، معمولاً شرکتهای مادر به چند دلیل حاضر به فروش فناوری خود به صورت کامل نیستند: نخست اینکه آنها نگران افشا شدن نوآوری خود هستند؛ دوم اینکه چون مدیریت و فناوری همواره مکمل یکدیگر هستند، بنابراین نمیتوان فناوری را به کشوری واگذار کرد که کارایی مدیریتی در آنجا ضعیف است و بالاخره اینکه سرمایهگذاری مستقیم خارجی که توسط شرکت مادر انجام میشود مزیتهای شرکت مادر را محفوظ میدارد.
اینفوگراف زیر روند مقدار سرمایهگذاری مستقیم خارجی جهانی را از سال ۲۰۱۱ تا سال ۲۰۱۷ نشان میدهد. طبق آمار منتشر شده توسط سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) سرمایهگذاری مستقیم خارجی در سال ۲۰۱۷ حدود ۱۴۱۱ میلیارد دلار بوده که نسبت به سال ۲۰۱۶ ،۱۸ درصد کاهش داشته است؛ همچنین این مقدار حدود ۱.۸ درصد از تولید ناخالص جهانی را شامل میشود. یکی از مهمترین دلایل این کاهش، که دارد به یک روند تبدیل میشود و آمارهای منتشر شده از نیمه سال ۲۰۱۸ این مسئله را تائید میکند افت سرمایهگذاری خارجی مستقیم در کشورهای توسعه یافته است. دلیل اصلی آن، تغییر اصلاحات مالیاتی و ارائه مشوقهای بیشتر به سرمایهگذاران داخلی کشورها است؛ که با جنگهای تجاری صورت گرفته این مسئله تشدید شده است.
همانطور که قابل مشاهده است بالاترین سطح سرمایهگذاری خارجی مستقیم در چند سال اخیر مربوط به سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ است.