ناظر اقتصاد : در پایان معاملات بورس در هفته اول مهر ۹۸ ، شاخص کل با ۲۰۲۴۳ واحد افزایش نسبت به هفته قبل، به رقم ۳۱۴۴۰۹ واحد رسید. شاخص کل هم وزن با ۷۳۰۳ واحد افزایش معادل ۸.۶۷ درصد به رقم ۹۱۵۵۱ واحد را به نمایش گذاشت.
شاخص بازار اول با ۱۴۴۴۱ واحد افزایش به رقم ۲۲۸۶۶۵ واحد بالغ گردید و شاخص بازار دوم با ۴۲۳۸۱ واحد افزایش عدد ۶۳۸۶۵۱ واحد را تجربه کرد و به این ترتیب شاخص بازار اول ۶.۷۴ درصد افزایش و شاخص بازار دوم با ۷.۱۱ درصد افزایش نسبت به هفته قبل همراه شدند.
در ۵ روز کاری این هفته، ارزش کل معاملات اوراق بهادار به ۱۰۶۸۸۵ میلیارد ریال بالغ شد که نسبت به هفته قبل ۸.۶۶ درصد کاهش یافت. در ضمن تعداد ۲۵۳۳۷ میلیون انواع اوراق بهادار در بیش از ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب ۳۲.۷ درصد و ۲۵.۱ درصد کاهش را نسبت به هفته گذشته تجربه کردند. این درحالی است که تعداد ۱۰۰۲ میلیون واحد از صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس تهران به ارزش کل بیش از ۱۰۷۵۰ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت و به ترتیب با ۲ درصد و ۵ درصد افزایش نسبت به هفته گذشته همراه شدند. در بازار بدهی که اوراق مشارکت، گواهی سپرده و صکوک معامله می شود، تعداد ۱ میلیون و ۴ هزار برگه اوراق مشارکت به ارزش کل بیش از ۱۳۵۶ میلیارد ریال معامله شد.
بازار سهام هفته گذشته شاهد تشدید برخورد عرضه و تقاضا همگام با رکوردشکنیهای جدید شاخص بورس بود به نحوی که با جهش ۷ درصدی شاخص، ارزش معاملات بهطور مستمر بالاتر از رکورد جدید ۲۰۰۰ میلیارد تومان در روز در بورس به ثبت رسید. تفاوت بارز رونق هفته گذشته توجه گسترده معاملهگران به سمت سهام شرکتهای بزرگ و اصطلاحا بنیادی بود که البته این موج تقاضا با عرضههای گسترده سرمایهگذاران عمدتا حقوقی پاسخ گرفت. از سوی دیگر برخلاف هفته ماقبل، نگرانیهای سیاسی جای خود را به خوشبینیهای مضاعف ناشی از سفر رئیسجمهور به نیویورک و احتمال گشایش دیپلماتیک در زمینه تحریمها داد. در همین حال با ورود به مهر، بازیگران بازار سرمایه منتظر دریافت گزارشهای عملکرد ماه شهریور و نیز صورتهای مالی ۶ ماهه شرکتها هستند. اطلاعاتی که با توجه به سطوح نسبتا بالای قیمتها در بازار سهام و انتظارات بالای سرمایهگذاران، میتواند زمینهساز تشدید نوسان در کوتاهمدت باشد.
رصد فضای کلی بازار سرمایه در روزهای اخیر و نیز معاملات سهام نشانههایی از رفتارهای هیجانی و تودهای را در بر دارد؛ اتفاقی که معمولا در گذشته در دورههای مقارن با کفها و سقفهای تاریخی مسبوق به سابقه بوده است. از نشانههای مهم در این زمینه، جلب توجه گسترده عموم به بازار سهام و شکلگیری صفهای مشتریان حقیقی در شرکتهای کارگزاری و سیل بیسابقه صدور کدهای معاملاتی جدید است. ورود پرحجم بازیگران تازهکار و ناآشنا به عرصه بازار سهام که معمولا به صرف مشاهده روند صعودی و به سودای کسب بازدهی سریع و کوتاهمدت به این حوزه ورود میکنند، زمینهساز اعوجاجات قیمتی بزرگ در کوتاهمدت و فاصله گرفتن قیمتها از ارزش ذاتی بهویژه در سهام کوچکتر شده است. این روند البته بهدلیل اصل بنیادی «حرکت قیمتها به سمت ارزش ذاتی» در نهایت پایدار نیست و معمولا با یک فاز اصلاح فرسایشی و بلندمدت در بورس تهران پس از فرو نشستن گرد و غبار هیجانات توام میشود.
از دیگر نشانههای غلبه فضای روانی بر معاملات این روزها تغییرات ناگهانی و تودهوار قیمتها در ساعات مختلف بدون پیروی از الگوی منطقی خاص است. بهعنوان نمونه، روز سهشنبه هفته گذشته نرخ سهام در ابتدای روز روند صعودی پرشتابی داشت، اما ساعتی بعد موج عرضهها دفعتا بالا گرفت و قیمتها از محدوده مثبت تا منفی به عقب رانده شدند؛ شرایطی که از نبوداطمینان و مترصد بودن عرضهکنندگان حکایت میکرد. فارغ از موشکافی این نوسانات و رفتارهای روزمره، آنچه از حال وهوای این روزهای بازار سرمایه مشخص میشود، این است که سکان معاملات بیش از منطق بنیادی و اقتصادی به دست عواطف و احساسات سرمایهگذاران افتاده است؛ شرایطی که با توجه به فقدان تجربه و دانش کافی خیل عظیمی از مشارکتکنندگان جدید در بازار سهام، ضرورت احتیاط و تامل سرمایهگذاران حرفهای و بلندمدت را بیش از پیش پررنگ میسازد.
تحلیل جهانی بورس در هفته اول مهر ۹۸
شاخصهای سهام آمریکا رشد کردهاند و به نظر میرسد که سرمایهگذاران بورس سهام آمریکا دیگر توجه زیادی به مسئله استیضاح ترامپ ندارند. در همین حال شاخصهای اقتصادی آمریکا هم مبهم بودند. دادههای اقتصادی آمریکا نشان میدهند که فشارهای تورمی اندکی در ماه اوت کاهش یافته است، به همین دلیل دلار آمریکا بخشی از رشدهای این هفته خود را از دست داده است.
همزمان با سقوط شاخصهای سهام آمریکا شاهد افزایش قیمت اوراق خزانهداری هستیم. تقاضا برای اوراق خزانهداری نشانگر جریانات ریسک گریزی در بازار است. در حال حاضر سرمایهگذاران با روندهای متضادی در بازار مواجه هستند. از یک طرف اخبار مثبتی از روابط تجاری آمریکا و چین به گوش میرسد و در عین حال بحران سیاسی در آمریکا روزبهروز عمیقتر میشود.