ناظر اقتصاد: شاخصکل بورس با افزایش ۵۶۴۶ واحدی به ۲۷۴,۸۷۱ واحد رسید. ارزش معاملات روز دوشنبه ۴ شهریور ۹۸ بورس ۱۵,۸۱۳ میلیارد ریال (۱۷۰۹ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۱۲,۱۷۰ میلیارد ریال (تقریبا ۲۴۹۸ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۲۳,۷۷۶ میلیارد ریال بوده است.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز دوشنبه ۴ شهریور ۹۸ بورس با افزایش ۵۶۴۶ واحدی به رقم ۲۷۴ هزار و ۸۷۱ واحد رسید. این رقم یک رکورد شکنی است که وارد کانال ۲۷۴ هزار واحدی شده است. یکی از دلایل رکورد شکنی بورس تهران، عرضه شرکتهای ارزنده در بورس، افزایش ارزش فروش شرکتهای صادراتی، رکود در بازارهای موازی مثل ارز، سکه، طلا و مسکن، افزایش درآمد کشاورزان و دامداران به خاطر ترسالی جاری و افزایش عرضه شرکتهای بورسی ارزنده است.
افزایش برای تمام صنایع بورسی
شاخص کل با معیار هموزن ۲۲۱۶ واحد رشد کرده و به رقم ۷۵ هزار و ۹۳۷ واحد رسید. ارزش بازار در بورس اوراق بهادار تهران به بیش از یک میلیون و ۴ هزار میلیارد تومان رسید. امروز معاملهگران بورس اوراق بهادار بیش از ۴.۹ میلیارد سهام و حق تقدم در قالب ۳۷۱ هزار نوبت معامله و به ارزش ۱۵۸۱ میلیارد تومان داد و ستد کردند.
یکی از اتفاقات جالب توجه در معاملات امروز، سبزپوش بودن شاخص تمام صنایع بورسی به جز صنعت تک نمادی اطلاعات و ارتباطات (هایوب) بود. افت و درجا زدن بازارهای موازی علیالخصوص بازار ارز در ماههای اخیر، سرمایههای سرگردان را به سمت تالار شیشهای هدایت کردهاست. تقویت این فرآیند رفتهرفته سهام بیشتری را درگیر حباب خواهد کرد و شکنندگی بازار سهام را نسبت به مسائل و ریسکهای بیرونی بیش از پیش میکند. البته بهبود شرایط سیاسی عاملیست که ذهن سرمایهگذار را باز کرده و مرزهای محدود ارزندگی را در فواصل دورتری قرار میدهد.
میزان بازدهی و ارزش بازار صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
دخلوخرج خانوار در سال ۹۷
مرکز آمار ایران گزارش خلاصه «بودجه خانوار» را برای سال ۱۳۹۷ منتشر کرد. براساس این گزارش، میزان درآمدهای هر خانوار شهری در سال ۱۳۹۷ حدود ۴۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و میزان هزینه خانوار شهری نمونه حدود ۳۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بوده است.
به این ترتیب، پسانداز سالانه برای خانوارهای شهری حدود ۴ میلیون تومان بوده است. در مقیاس ماهانه، درآمد هر ایرانی در مناطق شهری، یک میلیون و ۶۰ هزار تومان، هزینه حدود ۹۶۰ هزار تومان و پسانداز حدود ۱۰۰ هزار تومان بوده است.
تحلیل جزئیتر گزارش مذکور راوی دو نکته مهم است؛ اولین نکته به روند میل نهایی به پسانداز برمیگردد. میل به پسانداز بعد از بحران معیشتی سال ۹۰ وارد یک روند صعودی شده بود و در سال ۹۵ به نقطه اوج ۱۰.۱ درصد رسیده بود؛ اما در دو سال گذشته نزولی شد و در سال ۹۷ به ۹.۷ درصد کاهش یافت.
دومین نکته این است که خانوارهای روستایی به مراتب زیان رفاهی بیشتری از بحرانهای تورمی نسبت به خانوارهای شهری متحمل میشوند. در سال ملتهب ۹۷، درحالیکه درآمدها و مخارج خانوارهای شهری هر کدام حدود ۱۹درصد افزایش یافته، اما برای خانوارهای روستایی درآمد حدود ۱۵ درصد و مخارج حدود ۲۰ درصد افزایش یافته است. (دنیای اقتصاد)
سهم بازار سرمایه از تامین مالی بنگاهها در چهار ماهه نخست سال ۱۳۹۸
تامین مالی از طریق بازار سرمایه در چهارماهه نخست امسال برای کالاهای سرمایه ای ۱۵.۳ درصد بوده که این رقم برای مدت مشابه سال قبل از آن ۲.۸ درصد بوده است.
همچنین تامین مالی از طریق بازار بدهی که در چهارماهه نخست سال قبل ۵.۹ درصد بوده، تا پایان تیرماه امسال حدود ۱۰ درصد رشد یافته و به ۱۵.۶ درصد رسیده است. جمع کل تامین مالی از طریق بازار سرمایه در چهار ماهه سال گذشته ۸.۷ درصد بود که این رقم برای مدت مشابه امسال به ۳۰.۹ درصد رسیده است. بر این اساس سهم تامین مالی اقتصاد از بازار سرمایه از ۵.۱ درصد در چهار ماهه نخست سال ۹۷، با ۷.۶ درصد افزایش در مدت مشابه سال ۹۸ به ۱۲.۷ درصد رسیده است.
سهم افراد حقیقی از خرید سهام از ۴۸ درصد در چهار ماهه نخست سال ۹۷ با ۱۲ درصد افزایش به ۶۰ درصد رسیده و سهم افراد حقوقی در این مدت نیز از ۵۲ درصد سال قبل به ۴۰ درصد برای سال جاری کاهش یافته است. (اتاق تهران)
افت قابل توجه تجارت ایران و اتحادیه اروپا در نیمه نخست ٢٠١٩
در نیمه نخست سال ٢٠١٩، ارزش تجارت ایران و اتحادیه اروپا حدود ٢.۶ میلیارد یورو بوده که از این مقدار، حدود ۴۱۸ میلیون یورو مربوط به صادرات ایران به اتحادیه اروپا و ٢١۴٢ میلیون یورو مربوط به واردات ایران از اتحادیه اروپا بوده است.
ارزش صادرات ایران به اتحادیه اروپا در شش ماهه نخست سال ٢٠١٩ نسبت به مدت مشابه سال ٢٠١٨ با کاهش ٩٣ درصدی مواجه شده که عامل اصلی آن کاهش صادرات سوختهای معدنی، روانکنندهها و محصولات مرتبط است. علاوه بر این، کاهش صادرات کالاهای گروه ساخت و مواد و محصولات غذایی به ترتیب با سهم منفی ۲.۱ درصدی و منفی ۱.۶ درصدی از جمله دیگر عوامل موثر در کاهش صادرات ایران به اتحادیه اروپا بودهاند.
ارزش واردات ایران از اتحادیه اروپا نیز ۵۳ درصد کاهش یافته که اصلیترین عامل آن کاهش واردات ماشینآلات و تجهیزات حمل و نقل از اتحادیه اروپا در مدت مذکور بوده است. بخشی از افت واردات کالایی ایران از اروپا باستثنای مسئله تحریم، میتواند ناشی از سختگیریها، محدودیتهاو ممنوعیتهای وارداتی باشد که توسط دولت ایران وضع شده و به صورت مستمر دستگاههای ذیربط در حال انتشار فهرستهای گوناگون از کالاهای ممنوع وارداتی هستند. (اتاق تهران)