ناظر اقتصاد: در پایان معاملات ۶ آذر ۹۸ بورس ، شاخص کل بورس با افزایش ۱۵۸۶ واحدی به ۳۱۱,۲۳۰ واحد رسید. ارزش معاملات در بورس ۱۵,۶۰۸ میلیارد ریال (۲۶۱۹ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۱۰,۳۷۱ میلیارد ریال (تقریباً ۸۷۰ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۲۲,۴۹۰ میلیارد ریال بوده است.
امروز شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات ۶ آذر ۹۸ بورس با افزایش ۱۵۸۶ واحد به رقم ۳۱۱ هزار و ۲۳۰ واحد رسید. شاخص کل با معیار هموزن ۵۰۷ واحد رشد کرده و به رقم ۹۲ هزار و ۸۸۱ واحد رسید.
ارزش بازار در بورس اوراق بهادار تهران به بیش از یک میلیون و ۱۳۵ هزار میلیارد تومان رسید. امروز معاملهگران بورس بیش از ۲.۵ میلیارد سهام حقتقدم و اوراق مالی در قالب ۳۹۲ هزار نوبت معامله و به ارزش ۱۵۶۰ میلیارد تومان داد و ستد کردند.
از ویژگیهای خاص معاملات امروز ۶ آذر ۹۸ بورس اقبال سرمایهگذاران به سهام غولهای فلزی و معدنی بودیم. در گروههای کالایی، دریافت سیگنالهای مثبت از مذاکرات تجاری چین و آمریکا و به دنبال آن رشد قیمت جهانی فلزات، سهام وابسته در بورس تهران مورد توجه معاملهگران قرار گرفتند. مدتها بود که نمادهای کالایی به دلیل فشار بازار جهانی و عدم اطمینان نسبت به روند آتی قیمت جهانی فلزات و دیگر مواد خام معاملات کمحجمی را تجربه میکردند.
از دیگر نکات برجسته دادوستدهای ۶ آذر ۹۸ بورس باید به توزیع نامتوزان نقدینگی بین صنایع مختلف اشاره کرد. هنوز بزرگان بورسی به نسبت سهم بازار از حجم معاملات برخوردار نمیشوند، جریان نقدینگی تمایل بیشتری به دادوستد در گروههای کوچک و متوسط دارد. صدرنشینی گروه دارو در جدول ارزش معاملات صنایع نشانه توزیع نامتوازن جریان پول در بین گروههای بورسی است. به نظر میرسد ابهام در مورد تخصیص یا عدم تخصیص دلار موسوم به ۴۲۰۰ تومانی به اقلام ضروری از جمله دارو عامل اصلی تحرک در این گروه و طیف سهام مشابه است.
میزان بازدهی و ارزش بازار صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
افزایش ۶۴ درصدی تولید بزرگترین تولیدکننده LNG جهان
قطر که بزرگترین تامین کننده گاز طبیعی مایع (LNG) در جهان است، پس از اینکه تاسیسات تولید جدیدی را برای بهرهبرداری از ذخایر جدید اضافه کرد، قصد دارد ظرفیت تولید خود را دو سوم افزایش دهد و تا سال ۲۰۲۷ معادل ۱۲۶ میلیون تن در سال تولید کند.
طرحهای توسعه تولید LNG که پیش از این در ابعاد کوچکتر در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ اعلام شد برای غولهای نفتی که پیش از این در پروژههای قطر پترولیوم مشارکت کردهاند، فرصت پرمنفعتی به شمار میروند.
قطر پترولیوم اعلام کرده که تولید LNG را تا سال ۲۰۲۴ به حدود ۱۱۰ میلیون تن افزایش خواهد کرد و چهار تاسیسات تولید جدید خواهد ساخت. (ایسنا)
درخشش علیبابا در نبود آرامکو
سهام شرکت علی بابا که سابق بر این در وال استریت، عرضه شده بود امروز پس از کش و قوس های فراوان در بورس هنگ کنگ عرضه شد و هر سهم در حدود ۱۷۶ دلار هنگ کنگ قیمت خورد.
به این ترتیب، هم اکنون علی بابا، بزرگترین عرضه اولیه در دنیا در طول تاریخ نامگذاری شده است و حتی از آرامکو نیز سبقت گرفته است.
عرضه قدرتمند علی بابا در بازار هنگ کنگ در ساعات معاملاتی امروز توانست با قیمت ۲۲.۵ دلار آمریکا معادل ۱۷۶ دلار هنگ کنگ قیمت بخورد.
این در حالی است که، پس از عرضه موفق این سهم در ساعات ابتدایی معاملات، این سهم توانست با رشد ۶ درصدی در ساعت ۹:۳۰ صبح همراه شود و هر سهم آن معادل ۱۸۹.۵۰ دلار هنگ کنگ قیمت خورد. به این ترتیب نخستین روز معاملاتی را با افزایش ۶.۶ درصدی به پایان رساند.
به این ترتیب، علی بابا توانست در نخستین روز معاملاتی در بورس هنگ کنگ در حدود ۱۱.۳ میلیارد دلار تأمین مالی کند.
تیان هو، مدیر شرکت سرمایهگذاری تی اچ در این خصوص به خبرگزاری سی ان بی سی گفت: قیمت سهام و عرضه این سهم برای سرمایهگذاران هنگ کنگی و آنهایی که در این بازار خرید و فروش می کنند، بسیار جذاب بود.
علی بابا که در سال ۲۰۱۴ میلادی، عرضه اولیه خود را در بورس نیویورک به سرانجام رسانده بود ، تصمیم داشت در فاز دوم، سهام خود را در بورس هنگ کنگ عرضه کند و از سرزمین مادری نیز تأمین مالی کند.
علی بابا به سرمایهای که از محل فروش سهام خود در هنگ کنگ به دست خواهد آورد برای ادامه سرمایهگذاری بر روی توسعه بخش تکنولوژی خود نیاز دارد، به ویژه در شرایطی که رشد چین به دلیل اختلافات تجاری با آمریکا رو به کندی است. (سنا)
سقوط بیتکوین به پایینترین سطح هشت ماه اخیر
بیتکوین که محبوبترین ارز دیجیتال جهان است شب گذشته تا ۶۵۵۸.۱۴ دلار سقوط کرد. طبق این دادهها تنها در ماه اخیر که دولت چین محدودیتهای ارزهای دیجیتال را تشدید کرده است، بیتکوین ۳۰۰۰ دلار از ارزش خود را از دست داده است.
این در حالی است که در اوایل ماه گذشته پس از این که رئیسجمهور چین، شیجینپینگ، در سخنرانی خود از بازتر کردن فضا برای تکنولوژی بلاکچین صحبت کرد، قیمت بیتکوین موقتاً به بالاتر از ۱۰ هزار دلار جهش کرده بود.
اما روز جمعه بانک مرکزی چین در اقدامی برعکس این مواضع، از سرمایهگذاران خواست در مورد ارزهای دیجیتال هشیار باشند.
حالا پکن مواضع سختی در قبال ارزهای دیجیتال اتخاذ کرده است و اقدامات صندوقهای تامین مالی این ارزها، که با عنوان عرضه اولیه سکه مجازی صورت میگیرند، را ممنوع کرده است.
جف دورمان، مدیر ارشد سرمایهگذاری آرکا، میگوید: این یکی از بدترین هفتههای تاریخ سرمایههای دیجیتال است و بازار به وضوح در حال کوچکتر شدن است. (بلومبرگ)
الزامات کاهش آسیبپذیری اقتصاد ایران
کاهش آسیبپذیری بخش واقعی اقتصاد دو الزام اساسی دارد؛ اولی ثبات اقتصاد کلان و دومی بهبود محیط کسب و کار. هر نوع سیاست تورمزا از جانب دولت و هرگونه دخالت در قیمتگذاری، اخلال در بازارها، فشار بر بنگاهها و بیثبات کردن محیط کسب و کار، خروج از رکود را دشوارتر کرده و دوره رکود را طولانیتر خواهد کرد.
افزایش مقاومت و تابآوری اقتصاد در برابر تکانههای خارجی و عوامل بیثباتکننده داخلی، در مورد هر کشوری موضوعیت و اهمیت دارد. این موضوع در مورد اقتصاد ایران، حداقل به دو دلیل اهمیت مضاعف مییابد. دلیل اول آن است که اقتصاد ایران در معرض فشار تحریمهای خارجی قرار دارد و دلیل دوم آن است که اقتصاد کشور با ناترازیها و عدمتعادلهای ساختاری و بازارهای ناکارآ مواجه است که منشأ بیثباتی و ناپایداری کل اقتصاد شده است.
به دو دلیل فوق، شناسایی عوامل بیثباتکننده داخلی و خارجی و سیاستگذاری در جهت افزایش تابآوری و مقاومت اقتصاد، بسیار حیاتی و ضروری است. بهطور کل میتوان اقتصاد کشور را در معرض دو گروه از ریسکها با منشأ داخلی و خارجی در نظر گرفت:
۱- افزایش تابآوری در برابر ریسکهای خارجی
مهمترین ریسک خارجی تاثیرگذار بر اقتصاد ایران، تشدید تحریمهای خارجی است. تشدید تحریمهای خارجی، در درجه نخست صادرات نفت و در کنار آن، صادرات محصول و واردات مواد اولیه و ماشینآلات را تحتتاثیر قرار داده است. از نیمه دوم سال ۱۳۹۷، در اثر تشدید تحریمها صادرات نفت کاهش یافت و به تبع آن منابع ارزی کشور با کاهش مواجه شد. از طرف دیگر در اثر تشدید موانع بانکی و تحریم شرکتهای خارجی طرف معامله با ایران، روند صادرات محصول، واردات موارد اولیه و ماشینآلات، انتقالات بانکی و نظایر آن با مشکلاتی مواجه شده است. علاوهبر مساله تحریمهای خارجی، برخی مسائل دیگری از جمله پایین بودن رتبه اعتباری کشور، مساله عضویت ایران در گروه ویژه اقدام مالی و فاصله نظام مالی کشور با استانداردهای بینالمللی و نظایر آن نیز بر کاهش سطح تعاملات اقتصادی کشور با سایر کشورها تاثیرگذار است که آنها نیز هر یک مزید بر مشکلات شدهاند. وابستگی بودجه دولت به درآمدهای نفتی و سهم بالای صادرات نفت در تراز تجاری کشور، میزان تاثیرپذیری اقتصاد را در برابر تحریمهای خارجی افزایش داده است.
اقتصاد ایران تعامل اندک و ناچیزی با اقتصاد جهان و بازارهای مالی بینالمللی دارد. ارتباط اقتصاد ایران با اقتصاد جهان در حد صادرات نفت و گاز و واردات محصول است. طی دو سال گذشته سایر تامینکنندگان نفت، بهسادگی جایگزین ایران شدند بدون آنکه بازار نفت در معرض یک شوک قیمتی قرار بگیرد، اقتصاد ایران سهم اندکی از جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی، سرمایهگذاری در بازارهای مالی خارجی و مشارکت در زنجیره ارزش جهانی دارد. این مساله باعث شده است که تحریم همهجانبه علیه اقتصاد ایران از جانب دولتهای متخاصم، کمهزینه و امکانپذیر باشد. اگر تعامل اقتصاد ایران با سایر کشورها، در سطحی بالا و معنیدار شکل بگیرد، امکان تحریم همهجانبه اقتصاد ایران برای کشورهای متخاصم وجود نخواهد داشت. برخلاف آنچه تصور میشود، درونگرایی و انزوای بیشتر اقتصاد ملی، کشور را در معرض تحریمهای خارجی بیشتر قرار خواهد داد. بنابراین، شاید بتوان به عنوان یک راهبرد بلندمدت توصیه کرد به منظور کاهش ریسک تحریمهای خارجی، سطح مشارکت و تعامل اقتصاد ایران با سایر کشورها و بازارهای مالی بینالمللی افزایش یابد. چنین مسالهای، الزامات بسیار گستردهای دارد و قبل از هرچیز لازم است به عنوان یک راهبرد کلان مورد پذیرش و اجماع داخلی قرار بگیرد.
۲- افزایش تابآوری در برابر ریسکهای داخلی
مجموعه عوامل داخلی که به طرق مختلف میتوانند منشأ ریسک و بیثباتی اقتصاد شوند، در پنج حوزه شامل بخش مالی، بخش واقعی، بازار داراییها، بخش عمومی و بخش خارجی قابلبررسی است. افزایش مقاومت و تابآوری اقتصاد در برابر عوامل بیثباتکننده داخلی، مستلزم مجموعهای از اصلاحات و اقدامات در هر یک از این پنج حوزه است.
منبع: دنیای اقتصاد