ناظر اقتصاد : در پایان معاملات ۸ مهر ۹۸ بورس ، شاخص کل بورس با افزایش ۶۴۵۵ واحدی به ۳۲۴,۷۰۵ واحد رسید. ارزش معاملات در بورس ۲۵,۴۱۷ میلیارد ریال (۱۸۸۵ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۱۲,۹۱۲ میلیارد ریال (تقریباً ۲۶۴۵ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۳۳,۷۹۹ میلیارد ریال بوده است.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز دوشنبه ۸ مهر ۹۸ بورس با جهش ۶۴۵۵ واحد به رقم ۳۲۴ هزار و ۷۰۵ واحد رسید و رکورد جدیدی از خود به جای گذاشت. همچنین شاخص کل با معیار هم وزن با افزایش ۲۰۲۹ به رقم ۹۶ هزار و ۱۹۶ واحد رسید. ارزش روز بازار در بورس اوراق بهادار تهران به بیش از یک میلیون و ۱۸۶ هزار میلیارد تومان رسید.
امروز معاملهگران ۸ مهر ۹۸ بورس بیش از ۶.۲ میلیارد سهام حق تقدم و اوراق مالی در قالب ۵۳۷ هزار معامله و به ارزش ۲۵۴۱ میلیارد تومان دادو ستد کردند.
دادوستدهای امروز ۸ مهر ۹۸ بورس ترکیبی از واکنش به گزارشهای عملکرد ماهانه، اخبار و شایعات پیرامون افزایش سرمایه و همچنین انتظار برای صورتهای مالی ۶ ماهه بوده است. در عین حال تمرکز بر نمادهای جامانده از رشد عمومی بازار را نیز میتوان به این گستره اضافه کرد.
از جمله مطرحترین نمادهایی که در ۸ مهر ۹۸ بورس ، تئوری جاماندگی از رشد قیمتی سهام در رابطه با آنها پرتکرار است دو نماد «وتجارت» و «وبصادر» اند. این نمادها طی روزهای اخیر بر همین مبنا توانستهاند تقاضای حداکثری را به سمت خود جذب کنند و مرزهای مقاومتی قبلی را پشت سر بگذارند. این دو نماد مدت مدیدی را (در حدود ۶ ماه) در بازه ۴۰ تا ۴۵ تومانی قیمت سهم نوسان کردند و در نهایت هنگامی که ادامه رشد قیمتی باقی نمادها از ظرفیت محاسباتی فاصله گرفت توجه به این سمت از بازار جلب شد؛ پیش از این هر موج صعودی این نمادها با عرضههای سنگین سهامداران حقوقی همراه بود. با این وجود تقاضای حداکثری طی دو هفته اخیر توانسته است در این مسیر به رشد قیمتی سهم منجر شود.
میزان بازدهی و ارزش بازار صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
آخرین وضعیت اقتصاد آمریکا
میزان درآمدهای مالیاتی دولت این کشور تا پایان ماه سپتامبر به سه تریلیون و ۵۱۶ میلیارد و ۴۵۱ میلیون ۹۰۰ هزار دلار رسیده است.
میزان مالیات بر درآمد دولت آمریکا تا پایان ماه سپتامبر به یک تریلیون و ۷۵۵ میلیارد و ۶۳۴ میلیون دلار رسیده است. این میزان درآمد برای مالیاتها بر درآمد شرکتهای آمریکایی ۲۲۴ میلیارد و ۷۹۷ میلیون دلار بوده است.
تا پایان ماه سپتامبر، نسبت درآمد به تولید ناخالص داخلی این کشور به ۱۶.۳۵درصد رسیده است. بین بازه زمانی ۱۹۰۰ تا ۲۰۱۹ بیشترین نسبت درآمد به تولید ناخالص داخلی آمریکا مربوط به سال ۲۰۰۰ با ۱۹.۵ درصد و بیشترین نسبت مخارج به تولید ناخالص داخلی مربوط به سال ۲۰۰۰ با ۱۷.۴۵ درصد تولید ناخالص داخلی بوده است.
حجم تولید ناخالص داخلی آمریکا در بازه دوازده ماهه منتهی به سپتامبر به ۲۱ تریلیون و ۵۰۹ میلیارد و ۶۷۴ میلیون دلار رسیده است که بدین ترتیب، امریکا جایگاه خود را به عنوان بزرگترین اقتصاد جهان حفظ کرده است.
جمعیت امریکا در حال حاضر ۳۲۹ میلیون ۷۳۶ هزار و ۶۵۸ نفر است که از این تعداد، ۱۵۸ میلیون و ۵۳ هزار و ۴۰۳ نفر در بازار کار مشارکت داشتهاند. از بین جمعیت شاغل آمریکایی، ۱۲۵ میلیون و ۷۵۷ هزار و ۶۶۰ نفر در بخش خصوصی مشغول به کار بودهاند و ۸ میلیون ۸۹۲ هزار و ۴۶۵ نفر نیز خود اشتغال بودهاند.
از بین کل شاغلین آمریکایی، ۱۳۰ میلیون و ۹۵۴ هزار و ۸۳۸ نفر به صورت تمام وقت و ۲۶ میلیون و ۹۷۷ هزار و ۷۴۷ نفر به صورت پاره وقت مشغول به کار بودهاند. هم چنین ۵۳ میلیون و ۷۹۱ هزار و ۷۲ نفر بازنشسته تا پایان این ماه در امریکا بودهاند. (ایسنا)
رفرم پولی ۴ سال زمان میبرد
لایحه حذف ۴ صفر از پول ملی به تصویب مجلس رسیده و حالا سیاستگذار پولی کشور باید مقدمات اجرای آن را فراهم کند. عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی میگوید: پس از تصویب لایحه حذف چهار صفر، جایگزینی پولهای جدید با پولهای فعلی ۴ سال زمان میبرد و پس از آن حجم ۹ میلیاردی اسکناسهای در جریان، به ۲.۲ میلیارد قطعه خواهد رسید.
رئیسکل بانک مرکزی گفت: نزدیک به ۹ میلیارد اسکناس در جریان است و سالانه نزدیک به یک میلیارد اسکناس امحا میشود که اگر چهار صفر از پول ملی حذف شود تعداد اسکناسهای در جریان به ۲.۲ میلیارد میرسد؛ یعنی با حذف چهار صفر شاهد کاهش حجم اسکناس و هزینههای چاپ و همچنین وارد شدن مسکوکات به چرخه پولی کشور خواهیم بود.
عبدالناصر همتی در جلسه علنی نوبت عصر دیروز مجلس و در جریان بررسی یکفوریت لایحه حذف چهار صفر از پول ملی افزود: اصلاح ظاهر پول از ضروریات کشور است. ما دراینباره بررسیهای متعددی داشتیم. واقعیت آن است که پول ملی به دلیل تورم در سالهای طولانی عملاً خاصیت خود را ازنظر ظاهری از دست داده است.
رئیسکل بانک مرکزی با بیان اینکه مردم دیگر از ریال بهعنوان واحد پول ملی استفاده نمیکنند و تومان را جایگزین کردهاند، تصریح کرد: درباره اسکناسهای ۵۰۰ هزار ریالی هم آن را ۵۰ تومانی میگویند و کسی ۵۰ هزار تومان نمیگوید.
با توجه به بیارزش شدن واحدهای پولی عملاً سکه و مسکوکات از جریان مبادله مردم خارج شده بهطوریکه ضرب یک سکه بیشتر از آن هزینه میبرد. نمونه آن سکه ۵۰۰ تومانی است که ضرب آن ۸۰۰ تومان هزینه دارد.
همتی یادآور شد: ما برای ایجاد تعادل در مجموعه پولی کشور به زمان چهار ساله نیاز داریم لذا اگر امروز مجلس شورای اسلامی بهفوریت این لایحه رأی دهد یعنی چهار سال کار طول میکشد تا ما با انجام مقدمات لازم بهتدریج پولهای جدیدی را جایگزین پولهای قدیمی کنیم. با اصلاح قانون پولی و بانکی هزینهها در میانمدت کاهش پیدا میکند.
او ادامه داد: سالی نزدیک به یک میلیارد اسکناس امحا میشود نزدیک به ۹ میلیارد اسکناس در جریان است که اگر چهار صفر از پول ملی حذف شود تعداد اسکناسها به ۲.۲ میلیارد میرسد این یعنی با حذف چهار صفر شاهد کاهش حجم اسکناس و هزینهها و وارد شدن مسکوکات به چرخه کار هستیم.
همتی اظهار کرد: برخیها مطرح میکنند که باید حذف چهار صفر را به دلیل شرایط خاص اقتصادی به زمان دیگری موکول کنیم اما به باور ما اکنون فرصت خوبی برای این کار است چون واقعاً صفرهای جلوی پول ملی ارزش خود را از دست داده باید به اعتبار ظاهری پول هم توجه کرد، لذا موکول کردن آن به آینده مشکلی را حل نمیکند. (ایبنا)
مالزی و اندونزی وابستگیشان به دلار را کم میکنند
بانکهای مرکزی مالزی و اندونزی سر یک قرارداد سواپ ارزی بر حسب پولهای ملی توافق کردند. بانکهای مرکزی اندونزی و مالزی توافق کردند که تا سقف دو میلیارد دلار در قراردادهای سواپ ارزی با یکدیگر به جای دلار از رینگت مالزی و روپیه اندونزی استفاده کنند.
طبق اعلام بانک مرکزی مالزی، این توافق که به دنبال سه سال مذاکره بین دو کشور اجرایی خواهد شد امکان تمدید یا گسترش بیشتر را در صورت موفقیت آمیز بودن دارد.
بانک مرکزی اندونزی نیز در این خصوص طی بیانیهای اعلام کرد: این توافق بانکهای مرکزی دو طرف را قادر میسازد که به جریان نقدی یکدیگر در زمان مورد نیاز دسترسی داشته باشند. دو طرف همچنین یک یادداشت تفاهم برای گسترش همکاریها در زمینه خدمات مالی نوین و پرداختهای دیجیتالی امضا کردند.
دو طرف همچنین بر ضرورت همکاری مشترک با یکدیگر در زمینه مقابله با تامین مالی تروریسم و پولشویی تاکید کردند.
از زمان روی کار آمدن ماهاتیر محمد به عنوان نخستوزیر جدید، تلاشهای مالزی برای کاهش وابستگی خود به دلار تشدید شده است.
وی پیشتر به کشورهای شرق آسیا پیشنهاد کرده بود که برای تسهیل در مبادلات خود، یک ارز واحد با پشتوانه طلا ایجاد کنند. از سال ۱۹۹۷ مالزی ارزش رینگت را به دلار پیوند زد و کنترلهای سرمایهای مد نظر آمریکا را اعمال کرد؛ هر چند که این اقدامات در سال ۲۰۰۵ متوقف شد.
مالزی و اندونزی از اعضای اتحادیه آ. سه. آن و موافق تشکیل یک منطقه پولی مشابه یورو برای عرضه ارز واحد آسیایی هستند. (ایسنا)
چرا نقدینگی فزونی یافت و چه اثری بر اقتصاد گذاشت؟
طی چند سال گذشته بارها اینکه رقم نقدینگی از فلان رقم بالاتر از هزار هزار میلیارد گذشت، تیتر اخبار شده است و در بسیاری مواقع به میزان مطلقی که به نقدینگی اضافه شده، اشاره شده است؛ گاهی به عنوان تهدیدی برای تورم و گاهی به عنوان فرصتی برای تامین مالی تولید. اما به نظر میرسد در همه این خبرها از این حقیقت غفلت میشود که طی چند سال اخیر نرخ رشد نقدینگی روالی برخلاف پیشینه خود تجربه نکرده است.
در سالهای اخیر رشد نقدینگی بیسابقهای نداشتیم، اما اینکه چرا این نقدینگی با خود کاهش تورمی ناپایدار به ارمغان آورد را باید در جنس این نقدینگی جست.
رشد نقدینگی در این سالها بیشتر از ناحیه ضریب تکاثر نقدینگی بوده است. از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۳۹۴ ضریب تکاثر نقدینگی ناگهان به شدت افزایش یافت به طوری که متوسط آن در این سه سال معادل ۱۲ درصد است. این هم اتفاق تجربهنشدهای نیست و در گذشته چنین رشدهایی در ضریب تکاثر تجربه شده است. بالاترین ارقام رشد ضریب تکاثر مربوط به سالهای ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۳ است که مقارن با سالهایی است که اقتصاد ایران بهترین عملکرد را در رشد و اشتغال و تورم داشته است. بنابراین به سادگی نمیتوان گفت هرجا که ضریب تکاثر افزایش مییابد، فاجعهای رخ داده است. اتفاقاً میتواند نشانه خوبی باشد.
رشدهای بالای ضریب تکاثر نقدینگی به معنای پیشی گرفتن رشد نقدینگی از رشد پایه پولی است، که در نتیجه خلق پول توسط بانکها صورت میپذیرد. اما مبارکی و نامبارکی رشد بالای ضریب تکاثر وابسته به این است که بانکها در یک فرآیند سالم، تحت تنظیمگری قوی بانک مرکزی فرآیند خلق پول را انجام داده باشند یا طی یک فرآیند ناسالم موسوم به بازی پونزی. به عبارت دیگر نقدینگی حاصل از خلق پول بانکهای سالم تحت نظارت و تنظیمگری قوی، نعمت است و نقدینگی خلقشده در اثر بازی پونزی بانکها، بلا.
وقتی نقدینگی از محل ضریب تکاثر به طور قابل توجه افزایش مییابد و همزمان نسبت تسهیلات به سپرده کاهش مییابد، زنگ خطری به صدا درمیآید که میگوید زیان قابل توجهی در اقتصاد در حال تجمیع است. این زیان را نهایتاً گروهی باید متحمل شوند. اگر بانک مرکزی به موقع با استفاده از ابزارهای تنظیمگری و نظارت نتواند جلوی ایجاد این زیان را بگیرد و شبکه بانکی وارد بحران شود؛ در واقع اگر بانک مرکزی از مرحله پیشگیری سربلند بیرون نیاید و وارد مرحله درمان شود، و بخواهد اصلاح نظام بانکی انجام دهد، این فرآیند به این صورت انجام میشود که بخشی از این زیان را سهامداران بانکها متحمل میشوند و احتمالاً نیاز خواهد بود که بخش دیگری از زیان تجمیعیافته در اقتصاد، از محل بودجه یا از درآمدهای ملی فرابودجهای تامین مالی شود.
اگر به هر دلیلی فرآیند اصلاح نظام بانکی به تاخیر بیفتد و به قدری دیر شود که عاملی مثل برهم خوردن برجام، نقش ماشه را برای انفجار قیمتها بازی کند، در این صورت زیان موجود در اقتصاد که محصول مشترک دولت، بانک مرکزی و شبکه بانکی است، به جای اینکه توسط سهامداران بانکها و دولت برداشته شود، مانند آوار بر سر آسیبپذیرترین و فقیرترین اقشار جامعه خراب خواهد شد.
*وقتی ماشه نقش خود را بازی میکند، و قیمتها به ویژه در بازار داراییها افزایش مییابند، برندگان این وضعیت گروههای زیر خواهند بود: بانکها که بخش مهمی از داراییهای آنها با تورم در بازار داراییها افزایش یافته و دیگر سمت داراییهای آنها موهومی نیست و به واقع ارزش مییابد و از اینرو از ورشکستگی خارج میشوند.
دولت که بدهیهای اسمی زیادی به سیستم بانکی دارد که با متورم شدن بخش اسمی اقتصاد، ارزش حقیقی این بدهیها کاهش مییابد. در میان مردم هر که دارایی بیشتری به صورت مسکن، طلا و ارز داشته باشد، به همان اندازه از شرایط موجود بهرهمند خواهد شد. بنابراین نهایتاً فقط کسانی متضرر میشوند که در لحظه شروع فاجعه دارایی به اندازه کافی ندارند؛ همه ناکارآمدیها بر سر این قشر خراب میشود و تمام.
منبع: تجارت فردا