ناظر اقتصاد: در پایان معاملات شنبه ۱ تیر ۹۸ بورس ، شاخصکل بورس با کاهش ۱۰۱۵ واحدی به ۲۳۳,۸۶۴ واحد رسید. ارزش معاملات در شنبه ۱ تیر ۹۸ بورس ۹۶۵۰ میلیارد ریال (۱۸۰۰ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۶۵۱۹ میلیارد ریال (تقریبا ۱۷۷۴ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۱۲,۵۹۵ میلیارد ریال بوده است.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات شنبه ۱ تیر ۹۸ بورس با کاهش ۱۰۱۵ واحدی به رقم ۲۳۳ هزار و ۸۶۴ واحد رسید. همچنین شاخص کل با معیار هم وزن ۹۳۶ واحد افت کرده وبه رقم ۵۵ هزار و ۳۲۴ واحد رسید. ارزش روز بازار در بورس اوراق بهادار تهران به بیش از ۸۸۹ هزار میلیارد تومان رسید.
امروز معاملهگران بورس بیش از ۲.۷ میلیارد برگه بهادار حق تقدم و سهام در قالب ۲۱۲ هزار نوبت معامله و به ارزش ۹۶۵ میلیارد تومان داد و ستد کردند. امروز نمادهای شپنا، پالایش نفت اصفهان، همراه، شرکت ارتباطات سیار ایران، شخارک پتروشیمی خارک در تقویت شاخص کل بورس اثرگذار بودند و نمادهای فارس، صنایع پتروشیمی خلیج فارس،رمپنا گروه مپنا، خودرو ایران خودرو، مبین پتروشیمی مبین در کاهش شاخص کل بورس اثرگذار بودند.
کاهش در همه شاخصهای ۱ تیر ۹۸ بورس
امروز شاخص قیمت با معیار وزنی ارزشی ۲۸۷ واحد عقبنشینی داشته و به رقم ۶۶ هزار و ۱۶۳ واحد رسید و شاخص قیمت با معیار هم وزن ۶۴۱ واحد افت کرده و به رقم ۳۷ هزار و ۸۵۵ واحد رسید. شاخص آزاد شناور ۱۳۶۴ واحد افت کرده و به رقم ۲۶۳ هزار و ۴۳۲ واحد رسید. شاخص بازار اول بورس ۳۳۷ واحد عقبنشینی داشته و به رقم ۱۷۴ هزار و ۱۸۰ واحد رسید. شاخص بازار دوم بورس ۳ هزار و ۸۸۷ واحد افت کرده و به رقم ۴۵۶ هزار و ۷۷۴ واحد رسید.
امروز در پایان معاملات فرا بورس ایران شاخص کل ۱۱ واحد عقبنشینی داشته و به رقم ۲ هزار و ۹۶۶ واحد رسید.
ارزش بازار اول و دوم فرا بورس به بیش از ۱۶۶ هزار میلیارد تومان رسید. امروز معاملهگران فرابورس ایران بیش از ۱.۳ میلیارد اوراق و حق تقدم در قالب ۱۴۳ هزار نوبت معامله و به ارزش ۶۵۱ میلیارد تومان داد و ستد کردند.
مقایسه میزان بازدهی و ارزش برخی صنایع با صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
غول نفتی آمریکایی با عراق خداحافظی میکند؟
اختلاف نظر بر سر شرایط قرارداد و نگرانیهای امنیتی، قرارداد ۵۳ میلیارد دلاری شرکت اکسون موبیل آمریکا با دولت عراق را در معرض تهدید قرار داده است. این قرارداد برای توسعه دو میدان نفتی نهربین عمر و عرتاوی و ساخت زیربنای تأمین آب برای ثابت نگه داشتن تولید بوده است و در نتیجه این پروژه، مجموع تولید میدانهای نفتی نهربین عمر و عرتاوی باید از ۱۲۵ هزار بشکه فعلی به نیم میلیون بشکه در روز افزایش پیدا کند.
با این حال منابع آگاه به رویترز گفتهاند به نظر میرسد اختلاف نظرهای جدی در خصوص شرایط قرارداد اکسون موبیل وجود دارد و بزرگترین مشکل درخواستی است که اکسون برای جبران هزینه توسعه در این میادین نفتی دارد. این غول نفتی ظاهراً خواستار سهیم شدن در تولید است که برخلاف خواسته دولت عراق برای دولتی نگه داشتن تولید نفت است. همزمان نگرانیهای نفتی رو به رشد است به خصوص پس از حادثه اخیر سرنگونی یک پهپاد متجاوز آمریکایی که توسط ایران ساقط شد.
اکسون پیش از این دو بار کارکنانش را از عراق خارج کرده بود که یک بار در ماه مه و بار دوم اوایل ماه میلادی جاری بود. اقدام مذکور مورد اعتراض بغداد قرار گرفت و دولت عراق با رد نگرانیهای امنیتی، از این شرکت خواست کارکنانش را بازگرداند. اختلاف نظر میان اکسون و عراق در زمینه قرارداد عظیم، موضوع جدیدی نیست و سال گذشته نیز پیش آمد و نهایی شدن قراردادی که عراق امیدوار است با کمک آن ظرفیت تولید خود را تا سال ۲۰۲۲ به ۶.۵ میلیون بشکه در روز افزایش دهد، به تأخیر انداخت.
ظرفیت فعلی تولید نفت عراق پایین ۵ میلیون بشکه در روز است. بر اساس گزارش اویل پرایس، اختلاف نظر میان اکسون موبیل و دولت عراق در سال ۲۰۱۲ باعث شد این قرارداد پیش از این که مورد مذاکره مجدد قرار بگیرد، مدت سه سال مسکوت بماند. اظهارات مقامات عراقی نشان میدهد پایان مذاکرات به این زودیها نخواهد بود. (ایسنا)
حجم نفت انبار شده در شناورها به بالاترین میزان در دو سال گذشته رسید
به نقل از رویترز، نفت و میعانات گازی انبار شده در شناورها در جهان در ماه می به بالاترین میزان از آگوست ۲۰۱۷ تا کنون رسیده است. بر اساس این آمار که از سوی مؤسسه ورتکسا ارائه شده تحریم نفتی ونزوئلا و ایران به کاهش توان صادراتی اوپک منجر شده و باعث شده حجم نفت انبار شده شناور در ماه می به ۲۶ میلیون بشکه برسد. این در حالی است که متوسط نفت انبار شده در سال ۲۰۱۸ در شناورها ۱۵ میلیون بشکه بود. ورتکسا میگوید: افزایش ذخیره نفت در پی تحریم نفتی ونزوئلا و ایران باعث شده است نفت سنگین بیشتری در آبها به صورت شناور نگهداری شوند. تولید نفت هر دو کشور کاهش یافته و تحریمها به کاهش توان آنها برای صادرات منجر شده است. (فارس)
FATF مهلت ایران را بار دیگر تمدید کرد
«کارگروه ویژه اقدام مالی» (FATF) که مأموریت خودش را مقابله با پولشویی و تأمین مالی تروریسم در جهان عنوان میکند امروز جمعه اعلام کرد تصمیم گرفته تعلیق «اقدامات تقابلی» علیه ایران را برای یک دوره دیگر تمدید کند.
در بیانیه این گروه آمده است: «ژوئن سال ۲۰۱۶ کارگروه ویژه اقدام مالی ژوئن از تعهد سیاسی ایران در سطوح بالا برای رفع کمبودهای راهبردی خود در زمینه مبارزه با پولشویی/تأمین مالی تروریسم (AML/CFT) استقبال کرد. با توجه به ملزم شدن ایران به این تعهد سیاسی و گامهای مرتبطی که این کشور برداشته است FATF در فوریه ۲۰۱۹ تصمیم به تمدید این اقدامات تقابلی گرفت.»
در این بیانیه آمده است: «از نوامبر ۲۰۱۷، ایران اقدام به ایجاد یک نظام اعلام نقدینگی کرده است. این کشور آگوست سال ۲۰۱۸ اقدام به اجرای برخی از متممهای الحاقی به قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم خود کرده و در ژانویه ۲۰۱۹ هم متممهای قانون مبارزه با پولشویی را به اجرا درآورده است. FATF از پیشرفتهای صورت گرفته در این اقدامات قانونی آگاه است. لوایح مربوط به معاهدههای تأمین مالی تروریسم و پالرمو در پارلمان به تصویب رسیدهاند اما هنوز اجرا نشدهاند. FATF همانند هر کشوری دیگر فقط قوانینی که کامل اجرا میشوند را در نظر میگیرد. »
FATF با بیان اینکه برنامه اقدام ایران در ژانویه ۲۰۱۸ به پایان رسیده تصریح کرده این کارگروه در ژوئن ۲۰۱۹ خاطرنشان کرده هنوز مواردی هستند که ایران آنها را کامل نکرده و بایستی در آینده به طور کامل آنها را رفع کند. این موارد عبارتند از:
۱- اقدام مناسب برای اعلام تأمین مالی تروریسم به عنوان جرم از جمله با رفع معافیت از گروههایی که برای «پایان دادن به اشغال خارجی، استعمار و نژادپرستی تلاش میکنند»؛
۲- شناسایی و انسداد داراییهای تروریستی منطبق با قطعنامههای مرتبط شورای امنیت سازمان ملل متحد؛
۳- تضمین وجود یک نظام مناسب و قابل اجرا در زمینه هوشیاری مشتری؛
۴- روشن کردن اینکه چارچوبهای قانونی ایران ارائه گزارش مبادلات مشکوک برای تلاشهای مربوط به تأمین مالی تروریسم را پوشش میدهند.
۵- مشخص کردن اینکه مسئولان چطور انتقال پول/اعتبارهای بدون مجوز را شناسایی و تأیید میکنند
۶- تصویب و اجرای معاهدههای «پالرمو» و TF و مشخص کردن توانمندیها در زمینه ارائه کمکهای دوجانبه حقوقی؛
۷- ضمانت اینکه نهادهای مالی تأیید میکنند که انتقالهای الکترونیکی حاوی اطلاعات کامل مبدأ و ذینفع است.
طبق این بیانیه، FATF در جلسه هفته جاری خود تصمیم گرفته تعلیق اقدامات تقابلی را تمدید کند و البته از تمامی اعضا و حوزههای قضایی خود خواسته نظارتهای خود بر شعبات و موسسات مالی مستقر در ایران را تشدید کند.
در ادامه این بیانیه آمده است: «FATF ضمن اذعان به پیشرفتهای حاصلشده در ایران با تصویب قانون ضد پولشویی، مراتب تأسف خود را از بابت مغفول ماندن برنامه اقدام، ابراز میدارد. FATF انتظار دارد ایران به سرعت در مسیر اصلاح حرکت کرده و اطمینان حاصل کند که با تکمیل اصلاحات لازم در زمینه AML/CFT تمامی موارد باقیمانده را برطرف میکند.
این کارگروه تهدید کرده در صورتی که ایران تا اکتبر ۲۰۱۹ معاهدههای پالرمو و تأمین مالی تروریسم را طبق استانداردهای FATF تصویب نکند، FATF اقدامات جدیدی را اتخاذ خواهد کرد. (اقتصاد نیوز)