ناظر اقتصاد: در پایان معاملات امروز دوشنبه ۱۰ تیر ۹۸ بورس ، شاخصکل بورس با کاهش ۱۴۱۰ واحدی به ۲۴۷,۱۲۲ واحد رسید. ارزش معاملات ۱۰ تیر ۹۸ بورس ۹,۷۹۶ میلیارد ریال (۱۳۰۰ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۱۰,۱۸۸ میلیارد ریال (تقریبا ۳۹۱۹ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۱۴,۷۶۵ میلیارد ریال بوده است.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز دوشنبه ۱۰ تیر ۹۸ بورس، به اندازه ۱۴۱۰ واحد عقبنشینی کرده و به رقم ۲۴۷ هزار و ۱۲۲ واحد رسید. شاخص کل با معیار هموزن ۹۷ واحد افت کرده و به رقم ۵۸ هزار و ۴۹۳ واحد رسید. ارزش روز بازار در بورس اوراق بهادار تهران امروز به بیش از ۹۳۸ هزار میلیارد تومان رسید.
امروز معاملهگران بورس اوراق بهادار تهران بیش از ۲.۸ میلیارد سهام،حق تقدم و اوراق مالی در قالب ۲۷۹ هزار نوبت معامله و به ارزش ۹۷۹ میلیارد تومان داد و ستد کردند.
همچنان کاهش شاخص کل بورس
شاخص سهام در شروع معاملات امروز تحت تاثیر عرضههای وسیع قرار گرفت و تا میانه کار حدود ۱۶۰۰ واحد از ارتفاع خود را از دست داد و به طور مقطعی به کانال ۲۴۶ هزار واحدی تنزل کرد. میل به اصلاح به ویژه در صنایع کالایی بیشترین فشار را بر نماگر بازار وارد کرد. این در حالی بود که بسیاری از فعالان سهام با توجه به رشد قیمتهای جهانی نفت و فلزات، انتظار تقویت تقاضا در سهام مرتبط و متعاقبا بهبود جو عمومی بازار را داشتند. اما رشدهای شتابان چند روز اخیر سبب شد تا شماری از سهامداران به انگیزه حفظ بازده کسب شده در سمت فروشنده فعال شوند و قیمتها را تحت تاثیر خود قرار دهند.
فشار فروش در شرایطی در دو روز اخیر قیمتها را مغلوب خود ساخت که انتظار میرفت جو عمومی بازار با انتشار اخبار مساعد از بازار جهانی و فضای سیاسی(گشایش خط اعتباری محدود موسوم به اینستکس) شرایط متعادلتری را تجربه کند و انگیزه برای شناسایی سود جای خود را به رشد تقاضا دهد. حتی انتظار برای تغییر محور تقاضا به روی سهام کالایی نیز عملا محقق نشد و برخلاف انتظار برخی از فعالان سهام سهام بزرگ کالایی افت خود را به شاخص کل تحمیل کردند.
فولاد مبارکه و نماگر بازار
امروز بیشترین فشار بر نماگر بازار به واسطه افت قیمت در فولادساز بزرگ بازار، یعنی نماد فولاد مبارکه صورت گرفت. عقبگرد «فولاد» در معاملات امروز اثر منفی ۴۵۰ واحدی را بر شاخص کل تحمیل کرد. علاوه بر جو اصلاحی بازار به نظر میرسد چالش این غول فولادساز بر سر تعیین نرخ گندله با سنگآهنیهای بازار عامل فشار بر قیمت این سهم شده است.
روز گذشته خبری مبنی بر اعتراض سهامداران شرکت گل گهر سیرجان در مجمع سالانه در خصوص نرخ فروش پایین گندله به شرکت فولادمبارکه منتشر شد. بلافاصله مدیرعامل چادرملو از پیشنهاد افزایش نرخ کنسانتره و گندله به وزارت صمت خبر داد. همین خبر کافی بود تا سهامداران فولاد مبارکه در معاملات امروز حضور پررنگی در سمت فروش از خود نشان دهند و قیمت را وادار به عقب نشینی کنند. در حالی که در گروه معدنی شاهد افزایش تقاضا برای سنگآهنیهای چون کگهر و کنور بودیم.
سهام خودرویی که همچنان پرمعامله ظاهر میشوند، امروز بر خلاف جو عمومی بازار از تقاضای نسبتا قویتری برخوردار شدند. این در حالی بود که معاملهگران طی روز گذشته سهام این گروه را در معرض شدیدترین عرضهها قرار دادند. در نقطه مقابل، وسعت و شدت عرضه سهام گروه سیمانی را به یکی از صنایع منفی معاملات امروز بدل کرد. سهام این گروه که از ابتدای تیر تا روز گذشته عموما متاثر از خبر افزایش نرخ فروش رشد متوسط ۱۵ درصدی را ثبت کرده بودند، در معاملات امروز مغلوب فشار یکدست عرضه شدند و عموما با افت حداکثری قیمت به کار خود پایان دادند.
میزان بازدهی و ارزش بازار صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
کاهش نرخ تورم آلمان
نرخ تورم آلمان در ماه ژوئن بار دیگر از سطح هدفگذاری شده فاصله گرفت. به نظر میرسد که بانک مرکزی اروپا مجبور به اتخاذ سیاستهای محرک بیشتری خواهد بود چراکه نرخ تورم در بسیاری از کشورهای اروپایی در حال فاصله گرفتن از سطح دو درصدی هدف گذاری شده است. نرخ تورم بزرگترین اقتصاد اروپایی یعنی آلمان نیز در ماه می با ۰.۲ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه ماه قبل به ۱.۶ درصد رسید. هر چند که این نرخ هنوز بالاتر از نرخ پیش بینی شده توسط برخی از کارشناسان است اما هنوز فاصله زیادی با سطح هدفگذاری شده دارد و این مساله احتمالاً بیش از پیش منجر به تأخیر در تغییر نرخ بهره در سطح منطقه یورو خواهد شد.
متوسط نرخ تورم آلمان در سالهای ۱۹۵۰ تا ۲۰۱۸ برابر با ۲.۳۹ درصد بوده است که بالاترین رقم مربوط به اکتبر ۱۹۵۱ با ۱۱.۵۴ درصد و کمترین نرخ تورم نیز تورم منفی ۷.۶۲ درصدی ماه ژوئن سال ۱۹۵۰ بوده است.
کارستن برژسکی، کارشناس مسائل اقتصادی در بانک “آی ان جی” گفت: اگر نرخ تورم حتی در آلمان با وضعیت خوب بازار کار و رشد اقتصادیاش در ۱۰ سال گذشته نیز افزایش نیابد، کدام کشور میتواند بار افزایش نرخ تورم در منطقه یورو را بر دوش بکشد؟
سباستین ونکه، مدیر سرمایهگذاری مؤسسه “ک اف و” نیز گفت: با نگاهی رو به جلو در مییابیم که با توجه به کاهش بهای نفت و رشد اقتصادی ضعیف، فشار قیمتی کمتری بر روی اقتصاد آلمان وجود دارد. این برای بانک مرکزی اروپا تنها یک معنی دارد و آن این است که سیاستهای انبساطی بیشتری باید اتخاذ شوند. (ایسنا)
خیز «اوپک پلاس» برای تمدید فریز نفتی تا اوایل ۲۰۲۰
وزرای نفت کشورهای ائتلاف نفتی موسوم به اوپک پلاس در حالی برای تمدید توافق فریز نفتی وارد وین شدهاند که گفته میشود شانس زیادی برای تمدید نهماهه توافق وجود دارد.
کشورهای عضو ائتلاف نفتی موسوم به «اوپک پلاس» در آستانه تمدید توافق قبلی خود برای پایین نگاه داشتن سطح تولید قرار دارند تا از این طریق با اثرات منفی افزایش تولید نفت شیل آمریکا و رشد ضعیف تقاضای جهانی نفت مقابله کنند.
سران بزرگترین تولیدکنندگان نفت اوپک پلاس یعنی روسیه و عربستان روز شنبه در حاشیه نشست گروه-۲۰ (G-20) در اوزاکای ژاپن، بر سر تمدید توافق فریز نفتی به مدت شش الی نه ماه به توافق رسیدند و پس از آن سایر کشورهای عضو این ائتلاف نیز آمادگی خود را برای تمدید توافق قبلی تا اوایل سال آینده میلادی ابراز داشتند.
نشست اعضای اوپک پلاس برای تصمیمگیری رسمی در این زمینه از امروز دوشنبه در وین اتریش آغاز خواهد شد و فردا نیز ادامه خواهد یافت. علاوه بر روسیه و عربستان که خارج از این نشست برای تمدید توافق فریز نفتی با یکدیگر به توافق رسیدهاند، وزرای نفت کشورهای دیگری از جمله نیجریه، ونزوئلا، عراق و عمان نیز موافق مشروط خود را برای تمدید این توافق به مدت نه ماه اعلام کردهاند.
پیش از این توافقات فریز نفتی اوپک پلاس در قالب دورههای ششماهه اعمال میشد و هنوز مشخص نیست که آیا سایر اعضای ائتلاف نیز با پیشنهاد تمدید نهماهه توافق فعلی موافقت خواهند کرد یا خیر. تا چند روز پیش مقامات نفتی کشورهای اوپک پلاس همه در مورد تمدید توافق تا پایان سال ۲۰۱۹ صحبت میکردند اما روز شنبه ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه پس از دیدار با ولیعهد سعودی احتمال تمدید توافق تا پایان سهماهه اول سال ۲۰۲۰ را مطرح کرد. ساعاتی پس از این دیدار، وزیر انرژی عربستان نیز اعلام کرد که کشورش با تمدید نهماهه فریز نفتی موافق است اما باید در این زمینه با وزرای نفت سایر کشورهای اوپک نیز صحبت کند.
تمدید نهماهه توافق نفتی اوپک و کشیده شدن آن به سال ۲۰۲۰ هم یک تصمیم راهبردی است و هم تاکتیکی. اوپک پلاس با اتخاذ این تصمیم هم چشمانداز نامناسب اقتصاد جهانی و افزایش تولید نفت آمریکا در سال آینده را در نظر گرفته و هم به بازار نشان میدهد که آماده است در نشست آتی خود که احتمالاً در اواخر سال جاری میلادی برگزار میشود، در صورت لزوم تولید نفت خود را حتی بیش از این نیز کاهش دهد. البته وزیر نفت عربستان ضمن اذعان به افت نرخ رشد تقاضای نفت میگوید: «نیازی نیست که تولید نفت اوپک پلاس بیش از این کاهش یابد.» (بلومبرگ)
نکاتی درباره اینستکس
در حالی که زیر ساخت عملیاتی ساز و کار متناظر اینستکس در ایران، توسط بانک مرکزی کاملا تکمیل شده است، اخبار دریافتی حاکی از سرعت گرفتن تلاش اروپا برای عملیاتی شدن اینستکس میباشد.
برای عملکرد پایدار اینستکس لازم است: اولا، اینستکس به کانالی در چارچوب قواعد تحریمی آمریکا ، بلکه کانالی مبتنی بر برجام باشد و کلیه تراکنشهایی که در چارچوب برجام مجاز بودند از طریق آن انجام پذیر باشد. ثانیاً، شاید در ابتدا شامل کلیه کالاهای غیر تحریمی شود ولی بعدترمحدوده آن بایستی به کلیه کالاها گسترش یابد. ثالثا، منابع آن از صادرات نفت به اروپا تامین شود، اگرهم اروپا موقتا محذوراتی در خرید نفت ایران دارد، یک خط اعتباری بلند مدت با بازپرداخت آتی نفتی، یک راه حل موقت قابل بررسی است. خود اروپاییها هم در مذاکرات اشارهای به راه حلی شبیه به این داشتهاند . الگوهای متعدد برای حضور سایر پشتیبانان برجام دراینستکس یا ساز و کار مستقل مشابه آن، در حال توسعه است.
در هر حال، اینستکس صرفا سهمی محدود در راهبرد بانک مرکزی در بازار ارز دارد و برنامههای متعدد دیگر نیز در حوزه روابط ارزی کشور اجرایی شده یا در حال اجراست. (دکتر همتی، ایبنا)