ناظر اقتصاد: در پایان معاملات ۱۳ آبان ۹۸ بورس ، شاخص کل بورس با کاهش ۴۲۸۴ واحدی به ۳۰۴,۶۷۶ واحد رسید. ارزش معاملات در بورس ۱۳,۲۰۶ میلیارد ریال (۱۵۰۱ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۵,۴۹۰ میلیارد ریال (تقریبا ۱۲۳۷ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۱۵,۹۵۸ میلیارد ریال بوده است.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز دوشنبه ۱۳ آبان ۹۸ بورس ، ۴۲۸۴ واحد ریزش داشته و به رقم ۳۰۴ هزار و ۶۷۶ واحد رسید. شاخص کل با معیار هموزن ۷۸۸ واحد افت کرده و به رقم ۸۵ هزار و ۳۱۶ واحد رسید. ارزش روز بازار در بورس اوراق بهادار تهران به بیش از یک میلیون و ۱۱۱ هزار میلیارد تومان رسید.
امروز معاملهگران ۱۳ آبان ۹۸ بورس بیش از ۳ میلیارد سهام حق تقدم و اوراق مالی در قالب ۳۶۳ هزار معامله و به ارزش ۱۳۲۰ میلیارد تومان دادوستد کردند.
وضعیت ۱۳ آبان ۹۸ بورس تحت تاثیر دستورالعمل روز گذشته بانک مرکزی در خصوص تجدید ارزیابی دارایی بانکها قرار داشته است. این دستورالعمل که با تکذیب و تایید متوالی همراه بود سبب شده تا جو فروش نمادهای گروه بانکی را در بر بگیرد و عمده نمادهای این گروه را به صف فروش بکشاند. واکنشی که در نوع خود جالب توجه است. چرا که این دستورالعمل در رابطه با تعداد زیادی از این نمادها به کل موضوعیتی ندارد.
میزان بازدهی و ارزش بازار صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
عرضه اولیه سهام آرامکو
شرکت ملی نفت عربستان(آرامکو) در حالی قصد دارد تا با عرضه عمومی سهام خود در بورس نخستین گام را به سمت خصوصی شدن بردارد که این اتفاق یکی از بزرگترین برنامههای خصوصیسازی در تاریخ جهان است.
ایده واگذاری عمومی سهام آرامکو حدود سه سال پیش و اول بار توسط بن سلمان، ولیعهد عربستان مطرح شد ولی طی این مدت با عقبنشینیهایی از سوی دولت عربستان همراه بوده است اما در نهایت بورس ریاض (تداول) روز یکشنبه اعلام کرد که شرکت آرامکو را در بازار سهام عربستان پذیرش کرده و عرضه اولیه سهام آن پس از مشخص شدن تعداد و درصد سهام قابل واگذاری تا ماه دسامبر انجام خواهد شد. آرامکو که در حال حاضر حدود ۱۰ درصد نفت جهان را تولید میکند در سال ۲۰۱۸ میلادی عنوان سود ده ترین شرکت جهان را کسب کرد و با ثبت درآمد خالص ۱۱۱ میلیارد دلاری بالاتر از شرکت اپل و سامسونگ قرار گرفت.
بر همین اساس کارشناسان ارزش این شرکت را حدود دو هزار میلیارد دلار برآورد میکنند ولی گفته میشود، دولت عربستان به منظور اجرای موفق روند خصوصی سازی این شرکت حاضر است ارزشگذاری ۱.۶ تا ۱.۸ هزار میلیارد دلاری بورس این کشور را بپذیرد. در اینصورت اگر مطابق اخبار غیر رسمی یک درصد سهام این شرکت در عرضه اولیه واگذار شود، این واگذاری به یکی از بزرگترین خصوصیسازی جهان منجر خواهد شد.
هلدینگ چینی علی بابا که در حوزه فروش آنلاین کالا فعال است، در عرضه اولیه سهام خود در سال ۲۰۱۴ رقمی معادل ۲۵ میلیارد دلار واگذاری موفق انجام داد و رکورد خصوصیسازی در جهان را شکست. بدین ترتیب واگذاری آرامکو در صورتی میتواند بدل به بزرگترین خصوصیسازی تاریخ شود که حداقل دو درصد سهام آن در عرضه اولیه واگذار شود. عربستان پیشتر قصد داشت پنج درصد سهام آرامکو را واگذار کند و از این محل درآمد ۱۰۰ میلیارد دلاری را برای تامین مالی اجرای برنامه ولیعهد این کشور با هدف قطع وابستگی اقتصاد این کشور از صادرات نفت تامین کند.
در برنامه چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی که با حمایت بن سلمان در حال اجراست، اقتصاد عربستان به بیش از دو هزار میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد. همچنین کارشناسان معتقدند عربستان از واگذاری سهام آرامکو دو هدف دیگر را نیز دنبال میکند. بهرهمندی از تجربه هیات مدیرهای بینالمللی با حضور نمایندگان شرکتهای بزرگ نفتی و مالی جهان و نیز تقسیم ریسک فعالیت این شرکت در زمان اوجگیری تنشها در منطقه خاورمیانه با شرکای صاحب نفوذ بینالمللی است.
شرکت عربی-آمریکایی نفت آرامکو در سال ۱۹۴۴ و با تغییر اسم شرکت استاندارد اویل کالیفرنیا-عربی تاسیس شد و در سال ۱۹۷۶، دولت عربستان تمامی سهام آن را به تملک خود درآورد. (ایبنا)
وضعیت سرمایهگذاری مستقیم خارجی جهان طی نیمه نخست ٢٠١٩
براساس آمارهای اخیر آنکتاد، جریان سرمایهگذاری مستقیم خارجی جهان در نیمه نخست سال ٢٠١٩ با حدود ٢۴ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال گذشته، به ۶۴۰ میلیارد دلار رسیده است.
این رقم، نسبت به نیمه دوم سال ٢٠١٨، با افت ٢٣ درصدی همراه بوده است.
طی مدت مذکور، جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی در اقتصادهای توسعهیافته تقریباً نسبت به مدت مشابه سال گذشته دو برابر شده و اقتصادهای درحال توسعه، با افت ناچیز ٢ درصدی همراه شده است.
کشورهای آمریکا، چین و سنگاپور به ترتیب بزرگترین دریافتکنندگان جریانات سرمایهگذاری مستقیم خارجی در نیمه نخست سال ٢٠١٩ بودهاند. (اتاق تهران)
تغیرات شاخص قیمت تولیدکننده بخشهای خدمات کل کشور؛ تابستان ۱۳۹۸
تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخشهای خدمات کل کشور در فصل تابستان ۱۳۹۸ نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) به ٧,٣ درصد رسید که در مقایسه با همین اطلاع در فصل بهار ١٣٩٨، ١.۴ واحد درصد افزایش دارد. کمترین تورم فصلی به ترتیب مربوط به بخشهای “خدمات واسطه گریهای مالی (بیمه)” (٠.٨ درصد )، “خدمات آموزش” (١.۴ درصد ) و “خدمات مستغلات، اجاره و فعالیت های کسب و کار” (۵.٢ درصد ) میباشد. بیشترین تورم فصلی تولید نیز مربوط به “خدمات بهداشت و مددکاری اجتماعی” (١٠.۵ درصد ) است.
تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش های خدمات کل کشور نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) در فصل تابستان١٣٩٨ به ٣٠,٩ درصد رسید که در مقایسه با همین اطلاع در در فصل بهار ١٣٩٨، ١.٧ واحد درصد کاهش داشته است. به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط ارایه دهندگان خدمات به ازای تولید خدماتشان در داخل کشور، در فصل تابستان١٣٩٨ نسبت به فصل تابستان١٣٩٧، ٣٠.٩ درصد افزایش دارد. در بخش های خدمات کمترین نرخ مربوط به بخش “خدمات آموزش”(١٨.۴ درصد) و بیشترین نرخ مربوط به بخش “خدمات هتل و رستوران” (۵٧.٣ درصد) میباشد.
تغییرات میانگین شاخص کل قیمت تولیدکننده بخشهای خدمات در چهار فصل منتهی به فصل تابستان١٣٩٨ (تورم سالانه) به ٣٠,١ درصد رسید که نسبت به همین اطلاع در فصل قبل ٢.٨ واحد درصد افزایش نشان میدهد. در فصل مورد بررسی، در میان بخشهای خدمات در کشور، کمترین تورم سالانه مربوط به بخش “خدمات مستغلات، اجاره و فعالیتهای کسب و کار” (١٨.٢ درصد ) و بیشترین آن مربوط به بخش “خدمات هتل و رستوران” (۴٨.۵ درصد) است. (مرکز آمار)