ناظر اقتصاد: در پایان معاملات امروز یکشنبه ۱۶ تیر ۹۸ بورس ، شاخصکل بورس با افزایش ۱۰۰۱ واحدی به ۲۴۶,۴۴۷ واحد رسید. ارزش معاملات یکشنبه ۱۶ تیر ۹۸ بورس ۱۲,۲۶۵ میلیارد ریال (۴۶۶۲ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۶,۹۹۸ میلیارد ریال (تقریبا ۱۹۴۸ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۱۲,۶۵۳ میلیارد ریال بوده است.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز یکشنبه ۱۶ تیر ۹۸ بورس با افزایش ۱۰۰۱ واحد به رقم ۲۴۶ هزار و ۴۴۷ واحد رسید.
ارزش روز بازار ۱۶ تیر ۹۸ بورس به بیش از ۹۲۱ هزار میلیارد تومان رسیده است. معاملهگران در بورس اوراق بهادار تهران ا مرزو بیش از ۲.۶ میلیارد ورقه بهادار، سهام و حق تقدم در قالب ۲۵۶ هزار نوبت معامله و به ارزش ۱۲۲۶ میلیارد تومان داد و ستد کردند.
کاهش فشار عرضه در معاملات امروز سبب شد تا شاخص کل با رشد حدود ۱۰۰۰ واحدی بخشی از اصلاح سنگین روز یکشنبه را جبران و کانال ۲۴۶ هزار واحدی را یکبار دیگر تصاحب کند. بخش عمده این چرخش مسیر مرهون تحرکات مثبت معاملهگران در سهام صنعت پالایشی بود. به نظر میرسد انتشار صورتهای مالی سال گذشته پالایش نفت تهران به عنوان نماد شاخص این صنعت، موتور محرکه رشد تقاضا در این دسته از سهمها شده است. اعلام سود فراتر از انتظار برای سال گذشته از نکات مثبتی بود که به افزایش تقاضا در این نماد منجر شد و موجی از تقاضای جدید را راهی سهام این گروه کرد.
انتشار گزارشهای سه ماهه
در دیگر گروهها نیز شاهد انتشار گزارشهای سهماهه و متعاقبا تحریک موثر تقاضا بودیم. تاثیر این جریان اطلاعاتی را میتوان در گروههای کوچک و متوسط بازار مشاهده کرد. البته نمیتوان صرفا به گزارشهای ارسالی شرکتها را عامل رشد تقاضا دانست بلکه باید به نقش نسبتا سازنده اخبار سیاسی هم نظر داشت که در دو سه روز اخیر بیشترین بسامد را در بین اهالی بورسی داشته است و امروز در تقارن با پایان مهلت ۶۰ روز کشورمان به طرفهای اروپایی مانده در برجام اهمیت بسزایی برای سهامداران داشت.
مساله خروج آمریکا از برجام، عدم اقدام عملی طرفهای اروپایی در چارچوب این توافق و متعاقبا روند کاهش تعهدات ایران به این معاهده از موضوعات داغ مورد توجه آحاد جامعه و مشخصا اهالی بورس تهران طی روزهای اخیر بوده است. امروز، همزمان با پایان یافتن مهلت ۶۰ روزه ایران به کشورهای اروپایی، تصمیمات جدید کشورمان درباره کاهش تعهدات برجامی، طی نشست خبری با حضور علی ربیعی سخنگوی دولت با همراهی عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت خارجه و بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی تشریح شد. بیم و امیدهای نهفته را میتوان در آرایش معاملهگران بورسی و تعادل رو به جلو قیمتها دید. به بیان دیگر، واکنش عمومی فعالان سهام نشان از کف سنگینتری امیدواری به ادامه گفتوگوهای برجامی در چارچوب توافق مزبور حکایت میکند.
میزان بازدهی و ارزش بازار صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
تعرفه برق ویژه برای بیتکوین
شرکت توانیر اعلام کرد که تا سه هفته آینده تعرفه ویژه برق تولید بیتکوین ابلاغ و تعیین تکلیف خواهد شد. بر این اساس، با مشخص شدن تعرفه برق تولید ارز دیجیتال و بررسی ظرفیتهای شبکه، تقاضای تولیدکنندگان ارز دیجیتال بهطور رسمی رسیدگی خواهد شد. بسیاری از ناظران و تحلیلگران معتقدند ایران به بهشت تولید ارز دیجیتال ازجمله بیتکوین تبدیل شده؛ زیرا قیمت برق در کشور بسیار ارزان است و این موضوع باعث شده افراد زیادی از طیفهای مختلف با خرید دستگاههای ماینر اقدام به استخراج بیتکوین کنند.
چند ماهی است که استخراج ارز دیجیتال در ایران بهدلیل ارزان بودن نرخ برق رواج بسیاری پیدا کرده است، اما هنوز نه قانونی در این زمینه وجود دارد و نه از سیاستهای تعبیه شده برای آن خبری است. قرار است شرکت توانیر تا اوایل مردادماه دریافت رسمی تقاضای تولیدکنندگان ارز دیجیتال برای تخصیص برق را کلید بزند و این درخواستها با مشخص شدن تعرفه برق تولید ارز دیجیتال و بررسی ظرفیتهای شبکه در نقطه مورد درخواست رسیدگی شود. در این میان روز گذشته انجمن بلاک چین ایران با صدور اطلاعیهای اعلام کرد استخراجکنندگان رمزارزها برای عبور از پیک مصرف برق در روزهای گرم تابستان ماینرها را خاموش کردند.
در حالی که برخی گزارشها نشان میدهد در مکانهایی چون صرافیها، ادارات، مساجد و مدارس دستگاههای ماینر نصب شده، پای واحدهای تولیدی نیز به این موضوع باز شده است. شاهد این ادعا صحبتهای اخیر مدیرعامل برق منطقهای استان البرز مبنیبر شناسایی ۳۰۰ تا ۵۰۰ واحد صنعتی و خصوصی است که از برق یارانهای برای استخراج ارز دیجیتال استفاده میکنند. (دنیای اقتصاد)
دو برابر شدن مالیات فروش ارز خارجی در ترکیه
وزارت خزانهداری و مالی ترکیه در نظر دارد مالیات خرید ارزهای خارجی توسط افراد از بانکها و مؤسسات بیمهای را دو برابر کرده و از ۰.۱ درصد به ۰.۲ درصد برساند. این اقدام برای محدود کردن گرایش ترکها به خرید دلار و یورو و جلوگیری از افت لیره انجام میشود.
در ماه می، برای تقویت لیره در حال سقوط، ترکیه این مالیات را از صفر درصد به ۰.۱ درصد افزایش داده بود. اما این بار، برنامه افزایش مجدد این مالیات، شامل معاملات ارزی بانکها نخواهد بود و بهاینترتیب به گفته یکی از منابع آگاه، این روش به رئیسجمهور اردوغان اجازه میدهد این مالیات را از این هم بیشتر کند.
این طرح پیشنهادی که توسط وزارت خزانهداری و مالی ترکیه، که رهبری آن به عهده داماد اردوغان است، قرار است ظرف چند هفته به پارلمان فرستاده شود و از آن پس میتواند در صورت تصویب، به قانون تبدیل شود.
این جدیدترین اقدام دولت ترکیه از سری اقدامات آن برای تقویت نرخ لیره، پس از سقوط مجدد آن در اواخر ماه مارس است. (مهر)
افزایش مالیات بر طلا در هند پس از ۶ سال
هند بزرگترین مصرفکننده طلا در جهان، روز جمعه اعلام کرد: برای نخستین بار از سال ۲۰۱۳ ،تعرفه واردات فلزات گرانبها از ۱۰ درصد به ۱۲.۵ درصد افزایش مییابد.
این تصمیم بخشی از بودجه فدرال در ۳۱ مارس سال ۲۰۲۰ است. قیمت طلا در هند پس از اعلام این تصمیم کاهش یافت. سهام شرکتهای سنگهای قیمتی و جواهرات به شدت در جهت منفی در بورس اوراق بهادار بمبئی کاهش یافت.
بر اساس گزارش شورای کل طلا و سنگها و جواهرات قیمتی هند، افزایش مالیات ممکن است خریداران را متوقف کند و تقاضا در بازار فیزیکی را از ۷۶۰ تن در سال ۲۰۱۸ بوده است تقریبا ده درصد در سال جاری کاهش دهد.
رئیس این شورا گفت که این انجمن از دولت خواسته است تا در انجام وظیفه خود نقش آفرینی کند و در این امور دخالتی نداشته باشد.
وی گفت: “این تصمیم دولت بسیار مایه تاسف و ناامیدکننده است”، و افزود: ”ما انتظار داشتیم که گمرکات را کاهش دهیم و این یک شگفتی و شوک بود. این تصمیم دولت برای افزایش تعرفه منجر به تشویق قاچاقچیان در امر قاچاق طلا خواهد شد.“
روپیه، به پایینترین حد خود در برابر دلار آمریکا رسیده است.
هند در سال ۲۰۱۳ مالیات بر فلزات گرانبها را سه برابر افزایش داد تا کنترل کسری حساب جاری را داشته باشد و مانع کاهش ارزش پول ملی، روپیه شود. (بلومبرگ)