ناظر اقتصاد: در پایان معاملات ۱۶ مهر ۹۸ بورس ، شاخص کل بورس با کاهش ۶۴۳۹ واحدی به ۳۱۴,۴۶۹ واحد رسید. ارزش معاملات در بورس ۲۰,۹۵۸ میلیارد ریال (۳۱۱۲ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۱۲,۹۷۱ میلیارد ریال (تقریباً ۲۶۱۵ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۲۸,۰۲۲ میلیارد ریال بوده است.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در ۱۶ مهر ۹۸ بورس
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز جاری ۱۶ مهر ۹۸ بورس نشان میدهد، روند کاهشی بعد از جهشهای هفته پیش، آغاز شده و امروز با ریزش ۶ هزار و ۴۳۹ واحد، شاخص کل به ۳۱۴ هزار و ۴۶۹ واحد رسید. شاخص کل با معیار هموزن نیز امروز ۲ هزار و ۴۲۲ واحد کاهش یافته و به رقم ۹۳ هزار و ۵۵ واحد رسید. ارزش روز بازار در بورس اوراق بهادار تهران امروز ۱۶ مهر ۹۸ بورس به بیش از یک میلیون و ۱۴۹ هزار میلیارد تومان رسیده است.
معامله گران در بورس اوراق بهادر در ۱۶ مهر ۹۸ بورس بیش از ۴.۹ میلیارد سهام، حقتقدم و اوراق مالی در قالب ۴۲۲ هزار معامله و به ارزش ۲ هزار و ۹۵ میلیارد تومان داد و ستد کردند.
شدیدترین افتهای صبحگاهی به گروه بانک اختصاص داشت. گشایش معاملات این گروه با صف فروش در نماد بانک ملت، خرید و فروشهای دیگر نمادهای بانکی را متاثر ساخت. اگرچه نمادهای پالایشی همچون روز گذشته در حمایت شاخص نقش داشتند اما فشار عرضه چنان قدرتی داشت که تمام تقاضای سهام را بلعید و فضای هراسانی در بین متقاضیان به وجود آورد. قدرت بالای فروشندگان در برابر خریداران را میتوان در تعداد کدهای خریدار به فروشنده دید که در عموم سهمها رقم بیشتری را نشان میداد. در واقع، حجمهای بالاتر فروش به ازای هر کد باعث هضم تمام سفارشهای خرید و تشکیل صفهای مستحکمی شد که تا انتهای بازار پا بر جا بود. عزم سهامداران برای خروج از جریان معاملات چنان حدی داشت که علاوه بر صف فروش در بیش از ۲۰۰ نماد بورسی، آخرین قیمت ۹۵ درصد از کل نمادهای بورسی را وادار به عقبنشینی کرد.
مقایسه میزان بازدهی صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
ادامه سقوط وال استریت
با وجود توافق آمریکا و چین برای از سرگیری مذاکرات تجاری، شاخصهای بورس آمریکا واکنش مثبتی از خود نشان ندادند.
قرار است لیو هه، معاون نخست وزیر چین در پایان این هفته برای گفتوگو با مقامات آمریکایی راهی واشنگتن شود. مذاکرات تجاری بین دو اقتصاد نخست جهان که قرار است پس از دو ماه وقفه از سر گرفته شود، جان تازهای به بورسها در آسیا و اروپا داد اما بورس آمریکا استقبال کمی از این خبر کرد. به نظر میرسد معاملهگران در آمریکا بیش از هر چیز دیگری نگران وخیمشدن شاخصهای کلان اقتصاد آمریکا هستند.
جینگ یی پن، استراتژیست بازار در بانک “ای جی” گفت: با توجه به واکنش کمرمق بازارها به اخبار جنگ تجاری با وجود توافق آمریکا و چین برای از سرگیری مذاکرات، فکر میکنم بازار خیلی نسبت به نتیجه این نشست خوشبین نیست.
در وال استریت شاخصها نزولی بودند تا جایی که شاخص “داوجونز ایدانستریال اوریج” ۰.۳۶ درصد عقبنشینی کرد و به ۲۶ هزار و ۴۷۸.۰۲ واحد رسید، شاخص “اس اند پی ۵۰۰” با ۰.۴۵ درصد کاهش تا سطح ۲۹۳۸.۷۹ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی یعنی “نزدک کامپوزیت” با ریزش ۰.۳۳ درصدی در سطح ۷۹۵۶.۲۹ واحدی بسته شد.
اکنون سرمایهگذاران انتظار دارند تا نرخ بهره در آمریکا تا پایان ماه اکتبر یک مرتبه دیگر کاهش یابد. کریس راپکی، کارشناس اقتصاد مالی در بانک میتسوبیشی گفت: یک گزارش خاص به تنهایی نمیتواند حرکت بعدی فدرال رزرو در خصوص نرخ بهره را تعیین کند اما مجموع شرایط در حال حاضر به ما میگویند که اقتصاد با وجود ریسکهای متعدد از پا در نیامده است.
در دیگر مناطق جهان و در معاملات بازارهای بورس در اروپا، روند صعودی از سر گرفته شد تا جایی که شاخص “فوتسی ۱۰۰” بورس لندن با افزایش ۰.۵۹ درصدی تا ۷۱۹۹.۸۸ واحد بالا رفت، دیگر شاخصهای مهم بورسی در اروپا نیز صعودی بودند به گونهای که شاخص “کک ۴۰” بورس پاریس با صعود ۰.۶۱ درصدی در سطح ۵۵۲۱.۶۱ واحد بسته شد و شاخص ” دکس ۳۰” بورس فرانکفورت در آلمان با افزایش ۰.۷ درصدی و ایستادن در سطح ۱۲ هزار و ۹۷.۴۳ واحدی به کار خود خاتمه داد. در مادرید شاخص ” ایبکس ۳۵” حدود ۰.۹۲ درصد بالا رفت و به ۹۰۴۴.۱۰ واحد رسید.
از سوی دیگر در معاملات بورسهای آسیا، شاخص “نیک کی ۲۲۵” بورس توکیو ژاپن با جهش ۱.۰۱ درصدی تا سطح ۲۱ هزار و ۵۹۱.۸۵ واحدی بالا رفت، شاخص “هانگ سنگ” بورس هنگ کنگ با صعود ۰.۶۷ درصدی به ۲۵ هزار و ۹۹۲.۷۶ واحد رسید. در چین شاخص “شانگهای کامپوزیت ” با جهش ۱.۱۲ درصدی در سطح ۳۸۵۷.۲۳ واحد بسته شد. (ایسنا)
رشد شرکتهای صنعتی بورسی
دکتر همتی رئیس کل بانک مرکزی با استناد به گزارشهای پژوهشکده پولی و بانکی اعلام کرد که از ابتدای سال ۹۸، رشد شرکتهای صنعتی بورسی نزولی بوده؛ اما این روند در شهریور ماه مثبت شده است. این شاخص از تعداد ۲۳۰ شرکت صنعتی استخراج میشود و به همین دلیل میتواند یک معیار مناسب از وضعیت بهبود صنعت ارائه کند. براساس این شاخص رشد تولید صنعتی شهریور نسبت به مرداد ۱.۲ درصد مثبت بوده است. انتشار شاخص مدیران خرید (PMI) موسوم به شامخ نیز این تغییر شرایط را در انتهای تابستان تائید میکند. شامخ شهریور ماه به میزان ۵۰.۴۳ واحد ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۱۰ درصدی را ثبت کرده است؛ اما انتهای صحبتهای رئیس کل بانک مرکزی، با یک نگرانی همراه بود و آن کاهش رشد سرمایهگذاری در اقتصاد است. همتی در انتهای پیام خود هشدار داده خبر خوب داده شده به معنای جبران کاهش تولیدات صنعتی نیست و باید درباره تشکیل سرمایه ثابت در کشور و نرخ سرمایهگذاری که روند نگرانکنندهای دارد، چارهجویی کرد. نگرانیای که آخرین آمارهای رسمی نیز در اسفند ۹۷ آن را تائید میکند. (بانک مرکزی)
هشدار رئیس بانک جهانی
رئیس بانک جهانی تصریح کرد که چشمانداز اقتصاد جهانی با توجه به بحرانهایی مثل برگزیت، جنگهای تجاری و شرایط بد اقتصاد اروپا که عدم اطمینان را تقویت کرده است تیرهتر از پیش است.
مالپاس که برای حضور در نشست سالانه بانک جهانی با صندوق بینالمللی پول به مونترال سفر کرده با بیان اینکه “رشد اقتصادی جهان کُند شده است” ادامه داد: شرایط اقتصاد جهان حتی از پیشبینی ماه ژوئن بانک جهانی هم ضعیفتر است.
هشدار جدید مالپاس درباره رشد اقتصاد جهان در حالی مطرح میشود که سرمایهگذاران بزرگ جهان با دقت اتفاقاتی مانند برگزیت، وضعیت اقتصادی اروپا و جنگهای تجاری را زیر نظر دارند.
در هفتهای که گذشت مذاکرات چین و آمریکا بر سر اختلاف بزرگ تجاری دو کشور در سطوح بالا ادامه یافت، این درحالی است که بوریس جانسون، نخستوزیر انگلستان نیز قول داده تا پایان ماه جاری میلادی این کشور را تحت هر شرایطی از اتحادیه اروپا خارج کند. همزمان شاخصهای اقتصادی از اروپا وضعیت قرمز را نشان میدهند، چرا که سقوط آمارهای تولید در این قاره تقاضا در کشورهای اروپایی را تحت تاثیر قرار داده است.
رئیس بانک جهانی پیشتر نیز از دولتها خواسته بود با انجام اصلاحات ساختاری پیش زمینههای لازم را برای موفقیت بخش خصوصی فراهم کنند. دیوید مالپاس هدف اصلی خود در مدیریت فصل جدید بانک جهانی را کمک به کشورهای درحال توسعه برای بهبود عملکرد عنوان کرده بود.
به گفته وی، کمکی که بانک جهانی میتواند به این موضوع داشته باشد، تمرکززدایی است و قرار است نیروهای خود را به جای تمرکز در چند کشور به صورت پراکنده در کشورهای در حال توسعه متمرکز کنیم. (ایبنا)