ناظر اقتصاد: در پایان معاملات امروز شنبه ۱۹ مرداد ۹۸ بورس ، شاخصکل بورس با افزایش ۱۴۳ واحدی به ۲۵۵,۳۰۶ واحد رسید. ارزش معاملات در بورس ۹,۶۸۷ میلیارد ریال (۱۳۹۲ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۸,۳۹۱ میلیارد ریال (تقریبا ۱۳۵۸ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۱۵,۳۲۸ میلیارد ریال بوده است.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز شنبه ۱۹ مرداد ۹۸ بورس ، با رشد ۱۴۳ واحدی به رقم ۲۵۵ هزار و ۳۰۶ واحد رسید. شاخص کل با معیار هم وزن ۵۵۵ واحد رشد کرد و به رقم ۶۵ هزار و ۸۸۶ واحد رسید. ارزش روز بازار در بورس اوراق بهادار تهران امروز به بیش از ۹۳۷ هزار میلیارد تومان رسید.
امروز معاملهگران بورس اوراق بهادار تهران بیش از ۳ میلیارد ورقه بهادار سهام و حق تقدم در قالب ۳۰۸ هزار نوبت معامله به ارزش ۹۶۸ میلیارد تومان داد و ستد کردند.عوض کند.
وضعیت توزیع نقدینگی در نمادهای بورسی
اگرچه حجم و ارزش معاملات خرد روزانه سطوح پایینی را نشان نمیدهد اما توزیع نقدینگی در نمادهای بورسی و فاصله گرفتن سهامداران از نمادهای شاخصساز منجر به القای حس کمرمق بودن معاملات میشود. این اتفاق در حالی میافتد که طی روزهای گذشته مسیر تدریجی افت ارزش معاملات را شاهد بودهایم.
نبود چشمانداز درست برای قیمتهای جهانی از سوی سرمایهگذاران و مهمتر از آن میزان تاثیرگذاری افت قیمتهای جهانی در سطوح مختلف در سودآوری شرکتهای کامودیتی محور، میل به خرید برای سهامداران و فعالان بورسی را با وجود اصلاح قیمتی در سهام مرتبط کمتر کرده است.
در چنین شرایطی جذابیت خرید در نمادهای صنایعی چون شیمیایی، فلزات اساسی و کانه فلزی به شدت افت کرده است و جز در نمادهایی که با محوریت مصرفی شناخته میشوند، دست به دست شدن سهام بسیار محدود شده است. افت تدریجی قیمتها و انتظار پایین سرمایهگذاران برای اقبال مجدد به نمادهای یاد شده، کفه ترازو را به سمت عرضه سنگینتر کردهاست و پولهای آزاد شده در این بخش راهی جز سهام با ارزش بازار کوچکتر پیدا نمیکند.
میزان بازدهی و ارزش بازار صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
بزرگترین صندوق سرمایهگذاری جهان به دنبال خارج شدن از بازار نفت
صندوق ۱.۱ تریلیون دلاری نروژ که بزرگترین صندوق سرمایهگذاری دولتی جهان است، دو سال پیش با اعلام نیت خود برای واگذاری سهام نفت و گاز به ارزش ۳۵ میلیارد دلار، بازارهای جهانی را شوکه کرد.
این صندوق در نوامبر سال ۲۰۱۷ اعلام کرد سهام نفت و گاز را از شاخص سهام خود خارج میکند تا آسیبپذیری اقتصاد و ثروت نروژ در برابر نوسانات نرخ نفت و گاز را کمتر کند. پیشنهاد اولیه این صندوق که عمده ثروتش از درآمدهای نفت و گاز نروژ بوده و در واقع یک صندوق نفتی شمرده میشود، واگذاری تمامی سهام نفت از جمله سهام شرکتهای بزرگ نفتی به ارزش میلیاردها دلار بود.
با گذشت دو سال از اعلام این تصمیم، با توافقات انجام گرفته و تغییراتی که در شاخص FTSE راسل که نروژ از آن به عنوان یک مرجع استفاده میکند صورت پذیرفته است، پیشنهاد اولیه برای فروش ۳۷ میلیارد دلار سهام نفتی، به فروش سهام شرکتهای اکتشاف و تولید به ارزش حدود شش میلیارد دلار تقلیل پیدا کرده است.
اقتصاددانان نروژی اظهار کردهاند که کوچک شدن فهرست سهامهای نفتی که قرار بود به فروش گذاشته شوند، احتمالا تاثیر بسیار اندکی خواهد داشت و به یک واگذاری سهام نمادین تقلیل پیدا میکند.
پیشنهاد اولیه صندوق نروژ بازارها را شوکه کرد زیرا سرمایهگذاران نگران شدند که سایر صندوقهای بزرگ ممکن است این اقدام را دنبال کرده و سوختهای فسیلی را رها کنند آن هم در شرایطی که سهامداران، سرمایهگذاران و فعالان محیطزیست شرکتهای نفتی بزرگ را برای جدی گرفتن تغییرات جوی و آماده شدن برای دورانی که تقاضا برای نفت به پیک خود میرسد تحت فشار قرار دادهاند.
پس از ماهها رایزنی، دولت نروژ در مارس سال ۲۰۱۹ پیشنهاد کرد که این صندوق سهام ۱۳۴ شرکت را که شاخص FTSE راسل آنها را متعلق به زیرمجموعه اکتشاف و تولید شناخته است، واگذار کند. (بلومبرگ)
با ارزشترین استارتآپهای جهان
اصطلاح «یونیکورن» برای نخستین بار توسط آیلین لی، سرمایهگذار ریسکپذیر، به استارتآپهای با ارزش بالای یک میلیارد دلار اطلاق شد. اکنون که حدود ۶ سال از معرفی این اصطلاح میگذرد، یونیکورنها بهصورت جهشی رشد کردهاند و ارزش ۳۲۶ شرکت از آنها حالا به حدود ۱.۱ تریلیون دلار رسیده است. گزارش مجمع جهانی اقتصاد از ۱۰ یونیکورن بزرگ نشان میدهد که ۱۰ یونیکورن اول ارزشی برابر ۳۸۸ میلیارد دلار دارند. از این میان ۷ یونیکورن بیش از ۲۰ میلیارد دلار، ۱۳ یونیکورن بین ۱۰ تا ۲۰ میلیارد دلار و ۲۶ یونیکورن بین ۵ تا ۱۰ میلیارد دلار ارزش دارند. همچنین بخش عمده این یونیکورنها یعنی ۲۸۰ شرکت دارای ارزشی بین یک تا ۵میلیارد دلار هستند.
این گزارش نشان میدهد آمریکا خاستگاه بیشترین تعداد یونیکورنها در جهان است بهطوری که از ۳۲۶ یونیکورن معرفی شده حدود ۴۸ درصد آنها در ایالات متحده متولد شدهاند. به عبارت دیگر، ۷ یونیکورنی که در جمع ۱۰ یونیکورن برتر جهان قرار دارند، مربوط به این کشور هستند. پس از آن، چین و بریتانیا، بیشترین یونیکورن را دارند. در میدان رقابت استارتآپهای با ارزش بالای یک میلیارد دلار، هند و آلمان و کره جنوبی در ردههای بعدی قرار دارند. در نهایت اینکه، سهم سایر کشورها تنها ۳۲ یونیکورن یا به عبارتی کمتر از ۱۰درصد است. (دنیای اقتصاد)
شاخص مدیران خرید ایران (شامخ) در تیرماه ۹۸
مرکز آمار و اطلاعات اقتصادی اتاق ایران، شاخص مدیران خرید (PMI) موسوم به شامخ را برای تیرماه امسال ۵۰.۰۷ واحد اعلام کرده است که نسبت به شامخ ماه قبل ۰.۵۹ واحد معادل ۱.۱ درصد کاهش دارد اما این شاخص همچنان بالای ۵۰ واحد مانده است که نشان میدهد فعالان اقتصادی و حوزه تولید همچنان نسبت به بهبود اوضاع تولید در ماههای آینده خوشبین هستند.
مرکز آمار و اطلاعات اقتصادی اتاق ایران از مهرماه ۱۳۹۷ استخراج و انتشار شاخص مدیران خرید (PMI) موسوم به شاخص شامخ را برای نخستین بار در کشور در دستور کار قرار داده و در دهمین دوره انتشار این شاخص، شامخ تیرماه ۱۳۹۸ را محاسبه و منتشر کرده است.
بر اساس یافتههای این طرح، نکته امیدوارکننده در شامخ تیرماه امسال، ادامه کاهش روند شاخص قیمت مواد اولیه و بهتبع آن قیمت محصولات تولیدی نسبت به ماههای گذشته است. در مقابل، ادامه روند کاهش موجودی اولیه در این ماه نیز باعث شد تا میزان تولید در خردادماه کمتر از انتظارات پیشبینی شده از سوی فعالان اقتصادی رقم بخورد. با اینحال فعالان اقتصادی با اعلام رقم بیشتر از ۵۰ برای شاخص انتظارات تولید در مردادماه، کماکان نسبت به بهبود اوضاع تولید در ماه آینده خوشبین هستند. (اتاق ایران)