ناظر اقتصاد: در پایان معاملات امروز دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸ بورس ، شاخصکل بورس با افزایش ۴۵۸ واحدی به ۲۳۰,۲۶۷ واحد رسید. ارزش معاملات در ۲۰ خرداد ۹۸ بورس ۱۷,۶۶۴ میلیارد ریال (۲۸۶۳ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۹,۳۱۱ میلیارد ریال (تقریبا ۱۹۵۴ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۲۲,۱۵۸ میلیارد ریال بوده است.
براساس اطلاعات مندرج در سامانه شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸ بورس با رشد ۴۵۸ واحد به رقم ۲۳۰ هزار و ۲۶۷ واحد رسید.
همچنین شاخص کل با معیار هموزن ۹۳۸ واحد رشد کرده و به رقم ۵۶ هزار و ۹۱۴ واحد رسید.
ارزش روز بازار امروز به بیش از ۸۷۲ هزار میلیارد تومان رسید.
دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸ بورس، معاملهگران اوراق بهادار تهران بیش از ۴.۸ میلیارد سهام و حق تقدم و اوراق بهادار در قالب ۳۸۶ هزار نوبت معامله و به ارزش ۱۷۶۵ میلیارد تومان داد و ستد کردند.
امروز شاخص قیمت با معیار وزنی ارزشی ۱۵۰ واحد رشد کرده و به رقم ۶۵هزار و ۲۷۱ واحد رسید. شاخص قیمت با معیار هموزن ۶۴۴ واحد رشد کرده و به رقم ۳۹ ه زار و ۱۳۰ واحد رسید. شاخص آزاد شناور با افزایش ۶۶۳ واحدی به رقم ۲۶۱ هزار و ۴۹۱ واحد رسید.
اوج گیری بورس در ۲۰ خرداد ۹۸
همچنان در جدال بازارهای رقیب سهام را در سناریوهای مختلف میتوان بهترین مکان برای سرمایهگذاران دانست با این حال این موضوع به معنای جذابیت دستهجمعی کلیه نمادها نیست و در این میان باید معاملهگران با تحلیلهای دقیقتری به سراغ سهام منتخب خود بروند. تنها در سناریوهای بسیار بدبینانه مانند درگیری نظامی در منطقه میتوان جذابیت بورس را زیر سوال برد.
در غیر اینصورت اگر بنا به سیگنالهای مثبت سیاسی و حرکت در جهت کاهش تنشهای سیاسی باشد، احتمال ادامه افت دلار و سکه وجود دارد و علاوه بر این فشار این عوامل میتواند به مسیر نزولی تورم انتظاری ختم شود که در نهایت میتواند کاهش نرخ سود را به دنبال داشته باشد. در چنین شرایطی که ریسک سیستماتیک از سهام برداشته میشود انتظار برای رشد نسبت قیمت به درآمد سهام وجود دارد که در کنار عقبماندگی نرخ نیمایی (به عنوان نرخ اثرگذار در سودآوری شرکتهای بورسی) از نرخ بازار آزاد بورس به بازار جذاب در میان بازارها تبدیل میشود.
میزان بازدهی و ارزش بازار صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
برنامههای پاکسازی بودجه از نفت
مرکز پژوهشهای مجلس در یک گزارش تحلیلی، برنامه اداره کشور بدون نفت را تشریح کرده است. این برنامه از دو بخش تشکیل شده که در گام نخست، یک برنامه فعالانه برای صفر کردن منابع نفتی از بودجه عمومی دولت را ارائه و منابع لازم برای جایگزین کردن درآمدهای نفتی را تعیین کرده است.
در بخش دوم نیز برنامه لازم برای خنثی کردن آثار کاهش احتمالی تحمیلی صادرات نفت در تراز پرداختها توضیح داده شده است. این برنامه به دنبال این است که بهصورت عملیاتی و قابل اجرا و با کمترین تنش اجتماعی و سیاسی شرایط عبور از اقتصاد نفتی را فراهم کند.
از نگاه این پژوهش، تصفیر نفت در بودجه، از لحظه شروع برنامه پیشنهادی اعمال شده و در جریان پیادهسازی برنامه که مدت آن یک سال است، حفظ شده و انتظار میرود در پایان مدت یک سال پیادهسازی آن، بودجه در مقابل تهدید نفت مستحکم شود. (مرکز پژوهشهای مجلس)
بدهیهای دولت و چند ملاحظه مهم
نسبت بدهیهای دولت به تولید ناخالص داخلی در ایران پایینتر از رقمهای مشابه این نسبت در دیگر کشورها است.
برخی بر این مبنا و با توجه به کسری بودجه دولت، استدلال میکنند که دولت باید نسبت به افزایش قابلتوجه بدهیهای خود از طریق انتشار اوراق اقدام کند. از آنجا که این اوراق بهصورت ریالی است، با ریسک نکول نیز مواجه نیست و هر وقت دولت نیاز پیدا کند میتواند با چاپ پول، این بدهیها را جبران کند.
ضمن اینکه به عقیده این افراد، اصولا در دنیا قرار نیست دولت بدهیهای خود را بازپرداخت کند و دولتها در زمان سررسید مجددا با انتشار اوراق جدید نسبت به جبران اصل و بهره بدهیهای خود اقدام خواهند کرد. از آمریکا و ژاپن نیز بهعنوان نمونههای موفق این الگو یاد میشود.
اما شرایط اقتصادی ایران با کشورهایی مثل آمریکا و ژاپن، حداقل چند تفاوت مهم و تاثیرگذار دارد:
اولا نرخ بهره موثر اوراق دولتی در ایران بسیار بالا (بالای ۲۰ درصد) و در عرف دنیا بسیار پایین (زیر ۲ درصد) است. این تفاوت زیاد نرخ، آثار خود را با عنایت به مفهوم نرخ بهره مرکب بهطور فاحشی نشان خواهد داد.
در ایران و با نرخهای بالای ۲۰درصد، تقریبا ظرف سه سال بدهی دولت دو برابر میشود. به این ترتیب نیاز دولت به انتشار اوراق بهطور مضاعف افزایش مییابد و ظرف چندسال، توان وامگیری دولت به سمت صفر میل خواهد کرد؛ مگر اینکه دولت با ایجاد تورم بالا، بدهی خود را خنثی کند.
ثانیا کشوری مثل ژاپن اگرچه دارای بیشترین نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی است، اما همزمان یکی از بزرگترین طلبکاران دنیا است که اوراق کشورهای دیگر را بهصورت ارزی خریداری کرده است.
ثالثا عموما در دنیا قواعد سفت و سختی برای انضباط مالی حاکم است. نیاز به هیچگونه توضیحی ندارد که متاسفانه انضباط مالی چندانی در بخش عمومی در ایران حاکم نیست. (دنیای اقتصاد)
کاهش رشد اقتصادی در انتظار کرهجنوبی
کرهجنوبی به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان قطعات اکترونیکی جهان با شروع جنگ اقتصادی با مشکلات زیادی همچون گران شدن مواد اولیه و همینطور میکروچیپها مواجه شد. تولید ناخالص داخلی این کشور به تبع کاهش یافته است.
کرهجنوبی اعلام کرد که در صورت تداوم افزایش تنشها در اقتصاد جهانی این کشور با ریسک کاهش رشد اقتصادی در طولانیمدت مواجه خواهد بود.
«یون جانگ وون» وزیر اقتصاد کرهجنوبی برخلاف گفته پیشین خود در ماه می مبنی بر رشد اقتصادی رو به بالای این کشور بهرغم مشکلات جهانی، گفت: در سه ماهه اول سال جاری با تنشهای زیادی در سطح بین المللی روبهرو بودیم که اقتصاد ما را با چالش مواجه کرد. مسائلی همچون جنگ تجاری و بحث گران شدن میکروچیپها.
چشمانداز ناامید کننده چهارمین اقتصاد بزرگ آسیا و پیشتاز تکنولوژی این قاره در حالی است که تولید ناخالص داخلی سه ماه اول این کشور برای نخستین بار بعد از سال ۲۰۱۲ میلادی با ۰.۴ درصد کاهش روبهرو بوده است.
یون همینطور افزود: اقتصاد ما در حال عبور از این مساله است و آمارها حاکی از این خواهد بود که ما کمبود ماه می را جبران خواهیم کرد.
وی در ادامه گفت: در صورتی که تورم ما روی مقدار یک درصد باقی بماند، شاهد کاهش قیمتهای افزایش یافته خواهیم بود. (بلومبرگ)