ناظر اقتصاد: در پایان معاملات امروز دوشنبه ۲۴ تیر ۹۸ بورس ، شاخصکل بورس با کاهش ۲۷۴ واحدی به ۲۵۳,۳۰۳ واحد رسید. ارزش معاملات دوشنبه ۲۴ تیر ۹۸ بورس ۹,۷۱۳ میلیارد ریال (۹۷۶ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۷,۳۵۱ میلیارد ریال (تقریبا ۱۳۸۵ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۱۴,۷۰۳ میلیارد ریال بوده است.
شاخص کل بورس اوراق بهادار در پایان معاملات امروز دوشنبه ۲۴ تیر ۹۸ بورس بعد از رکورد شکنی دو روز قبل، با عقبنشینی ۲۷۴ واحدی رو به رو شد و به رقم ۲۵۳ هزار و ۳۰۳ واحد رسید. شاخص کل با معیار هم وزن با کاهش ۳۵۲ واحد به رقم ۶۱ هزار و ۹۵۲ واحد رسید.
معاملهگران روز دوشنبه ۲۴ تیر ۹۸ بورس اوراق بهادار امروز ۲.۹ میلیارد ورقه بهادار سهام و حق تقدم در قالب ۲۷۶ هزار نوبت معامله و به ارزش بیش از ۹۷۱ میلیارد تومان دادو ستد کردند. ارزش بازار امروز به بیش از ۹۵۹ هزار میلیارد تومان رسید.
شاخص کل بازار بورس
بورس تهران معاملات امروز را با صعود یک پلهای شاخص کل به کانال ۲۵۴ هزار واحد آغاز کرد. اما همزمان با رشد آرام قیمتها رفته رفته فروشندگان بالقوه دست به کار شدند و در ضعف تقاضا شاخصهای اصلی بازار زیر فشار عرضه خود گذاشتند. در نتیجه شاخص هموزن خیلی زود به محدوده منفی تنزل کرد.
از نکات مهم معاملات امروز شدت نوسان دو نماگر اصلی بازار است که به طور کلی حکایت از وجود تقاضای قویتر در سهام بزرگان و فشار شدید فروش در کوچکترهاست. آرایشی که از ابتدای این هفته در معاملات پدیدار شد و زمینه را برای عبور شاخص از مرز روانی فراهم کرده بود، روز گذشته اوج گرفت و در دادوستدهای امروز هم تکرار شد.
برای دو هفته بود که شاخص هموزن به لطف قدرت برتر تقاضا در سهمهای کوچک و حاشیهنشینی بزرگان کالایی و دیگر سهمهای اصطلاحا بنیادی، سبقتجویان پیش میتاخت. اما از روز شنبه مسیر و سرعت شاخصهای اصلی بازار تغییر کرد؛ به طوری که شاخص کل با گردش محور تقاضا به روی سهام شرکتهای بزرگ معدنی، پتروشیمی و پالایشی و همچنین گروه حملونقل با سرعت بیشتری به رشد خود ادامه داد و این آرایش تا معاملات امروز بهرغم ضعف و قوتهایش ادامه یافت.
میزان بازدهی و ارزش بازار صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
کاهش واردات نفت کره جنوبی از ایران در شش ماهه گذشته
آمار گمرکی نشان داد که واردات نفت کره جنوبی از ایران در نیمه اول سال میلادی جاری ۳۶.۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشت.
کره جنوبی که پس از عدم تمدید معافیتهای نفتی از سوی آمریکا برای مشتریان ایران، ناچار شد واردات نفت ایران را متوقف کند و در ژوئن برای دومین ماه متوالی وارداتی از ایران نداشت. خریداران نفت کره جنوبی عمدتاً نفت فوق سبک معروف به میعانات را از ایران وارد میکنند.
طبق آمار گمرکی، واردات نفت ایران در شش ماهه اول سال ۲۰۱۹ به حدود ۳.۹ میلیون تن یا ۱۵۶ هزار و ۱۵۵ بشکه در روز رسید که ۳۶.۹ درصد در مقایسه با ۶.۱۳ میلیون تن در مدت مشابه سال گذشته کاهش داشت.
در مجموع واردات نفت خام کره جنوبی در ژوئن ۱۲.۶ درصد کاهش داشت و به ۱۱.۴۹ میلیون تن یا حدود ۲.۸ میلیون بشکه در روز رسید.
همزمان با کاهش واردات نفت ایران، واردات نفت کره جنوبی از آمریکا در ژوئن حدوداً سه برابر شد و به ۱.۰۹ میلیون تن یا ۲۶۴ هزار و ۷۴۵ بشکه در روز رسید. همچنین این کشور در ژوئن ۲۶۵ هزار و ۴۰۳ تن نفت خام از قزاقستان وارد کرد که در مقایسه با ۱۳۵ هزار و ۲۵۴ تن در ژوئن سال گذشته ۹۶.۲ درصد افزایش داشت.
واردات نفت کره جنوبی در نیمه اول سال میلادی جاری دو درصد کاهش یافت و به ۷۲.۷ میلیون تن یا ۲.۹۳ میلیون بشکه در روز رسید.
بر اساس گزارش رویترز، با افزایش خرید نفت کره جنوبی از آمریکا این کشور در نیمه اول امسال به چهارمین صادرکننده بزرگ نفت به کره جنوبی تبدیل شد و ۷.۸ میلیون تن یا ۳۱۳ هزار و ۳۸۷ بشکه در روز نفت به کشور صادر کرد که در مقایسه با ۱.۸۱ میلیون تن در سال گذشته بیش از چهار برابر افزایش داشت.
انتظار میرود کره جنوبی به دلیل ادامه کاهش تولید اوپک و تولید بالاتر نفت آمریکا، به خرید نفت از آمریکا ادامه دهد. (ایسنا)
کانادا و نیوزلند دارای بالاترین حباب مسکن در جهان
بررسی وضعیت قیمت مسکن در کشورهای مختلف نشان میدهد که در پنج کشور آمریکا، کانادا، انگلیس، استرالیا و نیوزلند است، حباب بخش مسکن نسبت به سایر کشورهای جهان بزرگتر است.
این ریسک وجود دارد که دور جدید سیاستهای محرک بانکهای مرکزی به بزرگتر شدن حباب بخش مسکن در کشورهای مختلف جهان بیانجامد. زمانی که بانکهای مرکزی بر روی مساله جلوگیری از کاهش رشد اقتصادی جهانی متمرکز شدهاند، رها کردن بخش مسکن به حال خود میتواند به بحران تازهای منجر شود.
طبق ردهبندی کانادا دارای بیشترین حباب قیمتی مسکن در جهان معرفی شده است و پس از این کشور، نیوزلند، استرالیا و انگلیس در رتبههای دوم تا چهارم قرار گرفتهاند. نام کشورهای نروژ و سوئد نیز در رتبههای بعدی دیده میشود.
بخش بزرگی از حباب قیمتی شکل گرفته در این کشورها به تقاضای ثروتمندان خارجی برای خرید خانه در این کشورها مربوط میشود. این مساله باعث ورود جدی دولتها به خرید خانه توسط اتباع خارجی منجر شده است تا جایی که کانادا لایحه مالیات بر خرید مسکن را به تصویب رسانده و نیوزلند خرید خانه توسط اتباع خارجی را ممنوع کرده است.
کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی آمریکا میتواند سرمایه سرگردان بیشتری را وارد بخش مسکن کند. هم اینک متوسط قیمت مسکن در ۵۷ کشور مورد مطالعه بلومبرگ به بالاترین سطح خود در طول ۱۰ سال اخیر رسیده است. (بلومبرگ)
اصلاح پیشبینی رشد اقتصاد جهان
شرکت «مریل لینچ» تحتنظر «بانک آمریکا» پیشبینی خود از چشمانداز رشد اقتصادی جهان را کاهش داد. بر این اساس، این شرکت آمریکایی در تازهترین ارزیابی خود، چشمانداز رشد اقتصادی ۲۰۱۹ جهان را از ۳.۶ درصد به ۳.۳ درصد کاهش داد.
تضعیف رشد اقتصادی جهان عمدتا ناشی از نااطمینانیهای مربوط به تنشهای تجاری غولهای اقتصادی دنیا و عدم واکنش سیاستی مناسب در برابر این نااطمینانیها است.
در گزارش مذکور چند عامل برای این کاهش چشمانداز عنوان شده که اولین آنها تنشهای تجاری آمریکا و چین است. اتان هریس، اقتصاددان این شرکت میگوید: «حتی اگر توافق میان دو کشور حاصل شود، ما نگران فهرست طولانی هستیم که دولت آمریکا برای جنگ تجاری آماده کرده است؛ شامل دخالتها در نرخ ارز و تعرفه بر تولیدات سایر کشورها.» (دنیای اقتصاد)