ناظر اقتصاد: در پایان معاملات ۲۶ شهریور ۹۸ بورس ، شاخص کل بورس با کاهش ۳۸۳۴ واحدی به ۳۰۲,۰۸۲ واحد رسید. ارزش معاملات در بورس ۲۵,۹۴۴ میلیارد ریال (۵۳۱۳ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۱۰,۹۳۱ میلیارد ریال (تقریباً ۳۱۱۴ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۲۸,۴۴۸میلیارد ریال بوده است.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در ۲۶ شهریور ۹۸ بورس
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز سهشنبه ۲۶ شهریور ۹۸ بورس با ریزش ۳ هزار و ۸۳۴ واحدی به رقم ۳۰۲ هزار و ۸۲ واحد رسید. شاخص کل با معیار هموزن با کاهش ۴۸۹ واحدی به رقم ۸۶ هزار و ۳۶۹ واحد رسید.
ارزش روز بازار برای شرکتهای حاضر در بورس تهران به بیش از یک میلیون و ۱۰۴ هزار میلیارد تومان رسیده است. امروز معاملهگران بورس بیش از ۱۰ میلیارد و ۵۵۹ میلیون سهم اوراق مالی و حقتقدم در قالب ۶۵۵ هزار نوبت معامله و به ارزش ۲ هزار و ۵۹۴ میلیارد تومان دادو ستد کردند. که این حجم از معاملات در نوع خود رکوردی به شمار میرود.
از فشاری که نیروهای سمت عرضه در اواخر معاملات دیروز بر شاخص اصلی بازار سهام وارد کرد، این انتظار به وجود آمد که احتمالا شروع معاملات امروز توام با اصلاح قیمتها رقم خواهد خورد. در واقع، فضایی روانی از روز گذشته بر بازار حکمفرمایی کرد که از انگیزه بالای فعالان بورسی برای فروش سهام و ذخیره سود حکایت داشت.
در راستای غلبه این رویکرد، شاخص کل که در پایان دادوستدهای روز دوشنبه به نزدیکی ۳۰۶ هزار واحد رسیده بود، در همان ساعت نخست معاملات امروز تن به اصلاح ۳۳۰۰ واحدی داد و به کانال ۳۰۲ هزار برگشت. نمادهای بزرگ کالایی نظیر فولادیها، غولهای معدنی و هلدینگهای پتروشیمی سهم بسزایی در این اصلاح داشتند. البته شدت فشارها در گروه خودروییها چنان زیاد بود که متوسط قیمت در این صنعت پیشتاز را بیش از ۲.۲ درصد کاهش داد.
میزان بازدهی و ارزش بازار صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
کاهش کیفیت زندگی ۶ دهک درآمدی در سال۹۷
براساس گزارش مرکز آمار، چهار دهک کمدرآمد جامعه جزو دهکهایی بودهاند که در آنها هزینهها بر درآمدها فزونی یافته است و دو دهک بالای درآمدی یعنی دهک نهم و دهم وضعیت شکاف دخل و خرجشان بهتر شده. موضوعی که نشان میدهد در سال ۹۷ که با تورم بالا همراه بود، فشار مضاعفی بر اقشار آسیبپذیر وارد شده است.
گزارش بودجه خانوار مرکز آمار نشان میدهد در سال ۹۷ وضعیت مابهالتفاوت درآمد و هزینه برای ۶ دهک درآمدی بدتر شده و تنها این شکاف برای ۳ دهک بهبود یافته است و وضعیت دهک پنج تغییر خاصی نکرده است. بررسی آمارهای منتشر شده نشان میدهد با اینکه مقدار مابهالتفاوت درآمد و هزینه سالانه یک خانوار شهری در سال ۹۷ نسبت به سال پیش از آن افزایش داشته است، اما این افزایش نمیتواند حاکی از بهتر شدن وضعیت خانوار شهری در این سال باشد. آمارها نشان میدهد مقدار رشد مابهالتفاوت کمتر از مقدار رشد درآمد خانوارها در سال ۹۷ بوده است، که تعبیر آن کاهش مقدار سهم پول باقیمانده برای خانوار نسبت به درآمد است. (اقتصاد نیوز)
وضعیت اشتغال در اروپا
در بازه زمانی ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۸ نرخ اشتغال از ۶۷ درصد به ۷۳ درصد افزایش پیدا کرده است که در این بین، نرخ اشتغال برای زنان از ۵۸ درصد به ۶۷ درصد و برای مردان از ۷۵ درصد به ۷۸ درصد رسیده است. با این حال هنوز شمار قابل توجهی از جوانان اروپایی شاغل نیستند به گونهای که نرخ اشتغال برای جوانان ۲۰ تا ۲۴ ساله در اروپا تا پایان سال ۲۰۱۸ تنها ۵۳ درصد بوده است.
در بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا، زنان سوئدی با نرخ اشتغال ۸۰ درصدی، بیشترین حضور در بازار کار را داشتهاند و پس از این کشور، لیتوانی با ۷۷ درصد و آلمان و استونی هر دو با ۷۶ درصد قرار دارند. از سوی دیگر بالاترین نرخ اشتغال مردان در جمهوری چک با ۸۷ درصد به ثبت رسیده است و مالت با ۸۶ درصد و سوئد با۸۵ درصد در رده های بعدی قرار دارند. آلمان، انگلیس و هلند، هر سه با نرخ اشتغال ۸۴ درصدی جزو دیگر کشورهای با جمعیت شاغل بالای مردان در اروپا هستند.
همچنین تا پایان سال ۲۰۱۸، نرخ اشتغال برای مشاغل نیمه وقت به ۱۳ درصد رسیده است که این نرخ برای زنان ۱۴ درصد و برای مردان ۱۱ درصد بوده است. ۲۶ درصد کل جمعیت شاغلین اسپانیا دارای مشاغل نیمه وقت هستند که یک رکورد در اتحادیه اروپا است. پس از اسپانیا، لهستان با ۲۴ درصد، پرتغال با ۲۲ درصد و کرواسی با ۱۹ درصد قرار دارند. از سوی دیگر اما تنها یک درصد شاغلین لیتوانیایی و سه درصد شاغلین استونی و لتونی را شاغلین نیمه وقت تشکیل میدهند.
در خصوص افراد دارای مشاغل پاره وقت، این نسبت بزرگتر است: ۴۷ درصد هلندیها، ۲۸ درصد اتریشیها و ۲۷ درصد آلمانیها دارای مشاغل پاره وقت هستند. بلغارها با دو درصد، کمترین نسبت جمعیت شاغل پاره وقت در اتحادیه اروپا را دارند و مجارستان با چهار درصد و کرواسی و اسلواکی با پنج درصد در رده های بعدی قرار دارند.
لازم به ذکر است منطقه یورو شامل ۱۹ کشور بلژیک، آلمان، استونی، ایرلند، یونان، اسپانیا، فرانسه، ایتالیا، قبرس، لتونی، لیتوانی، لوکزامبورگ، مالت، هلند، اتریش، پرتغال، اسلوونی، اسلواکی و فنلاند است که از یورو به عنوان واحد پولی خود استفاده میکنند. اتحادیه اروپا نیز دارای ۲۸ عضو است که شامل ۱۹ کشور عضو منطقه یورو به علاوه انگلیس، بلغارستان، مجارستان، لهستان، دانمارک، سوئد، کرواسی، جمهوری چک و رومانی است. (ایسنا)
بزرگترین جهش قیمت نفت از سال ۱۹۸۸ در پی حمله به آرامکو
پس از حمله به تاسیسات نفتی شرکت آرامکو عربستان که موجب از بین رفتن حدود ۵ درصد از منابع جهانی نفت شد، بهای طلای سیاه یکی از بزرگترین جهشهای خود را تجربه کرد و در کمتر از ۲۴ ساعت، از کانال ۶۰ دلاری به بیش از ۷۱ دلار در هر بشکه افزایش یافت.
در معاملات نخستین روز هفته یعنی دوشنبه، چند ثانیه پس از باز شدن درگاه مبادلات، نفت برنت با افزایش ناگهانی ۱۲ دلاری همراه بود که بالاترین سطح قیمت از سال ۱۹۸۸ است.
این خبر بدی برای بازارهای نفت تا به امروز بوده است، زیرا عربستان سعودی ممکن است بتواند طی روزهای آینده عرضه را بازگرداند، اما این حملات نشان داد مهمترین صادرکننده نفت در جهان بسیار آسیبپذیر است.
همچنین افزایش بهای نفت خطرات سیاسی از جمله بیثباتی بیشتر در خاورمیانه و اتهامزنی آمریکا به ایران در خصوص هدایت این حملات را به دنبال دارد.
حمله به تاسیسات نفتی عربستان باعث اختلال در تولید ۵.۷ میلیون بشکه نفت در روز شده است. این رویداد ناگوار برای نفت در بازارهای مالی نیز بازتاب داشته است. داراییهای امن مانند طلا نیز متاثر از پیامدهای ژئوپلیتیک این حملات هستند. ارزهای کشورهای کالا محور همچون کرون نروژ و دلار کانادا رشد کردند. بهای بنزین در آمریکا هم حدود ۱۳ درصد افزایش یافت.
بر اساس اعلام آژانس بینالمللی انرژی حادثهای که پیش از این بیشترین تاثیر را بر بازار نفت داشته، وقوع انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۹۷۹ بوده است که تولید روزانه نفت ۵.۶ میلیون بشکه متوقف شد.
از زمان جنگ شش روزه میان اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۶۷، هیچ حادثهای تا این اندازه بازار نفت را متزلزل نکرده است.
اختلالی که حمله به تاسیسات شرکت آرامکو عربستان در بازار نفت ایجاد کرده است بیش از فقدان تولید نفت کویت و عراق در اوت ۱۹۹۰ پس از حمله صدام حسین، دیکتاتور سابق عراق به کویت است.
برخی از کارشناسان معتقدند عربستان سعودی میتواند حجم قابل توجهی از تولید نفت متوقف شده را طی چند روز مجدداً برقرار کند، اما هفتهها زمان نیاز است تا ظرفیت کامل تولید خود را بازگرداند. این کشور ممکن است برای تامین سریع نفت مورد نیاز، به ذخایر خود دست بزند. زیرا به نظر میرسد شرکت آرامکو برای تحقق قراردادهای نفتی خود ناتوان است. (بلومبرگ)