ناظر اقتصاد: در پایان معاملات ۲۸ مهر ۹۸ بورس ، شاخص کل بورس با کاهش ۸۲۴۹ واحدی به ۳۰۱,۳۹۱ واحد رسید. ارزش معاملات در بورس ۱۰,۱۲۲ میلیارد ریال (۷۷۶ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۵,۸۴۲ میلیارد ریال (تقریباً ۲۰۰۳ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۱۳,۱۸۵ میلیارد ریال بوده است.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز جاری ۲۸ مهر ۹۸ بورس با کاهش ۸۲۴۹ واحدی، به ۳۰۱ هزار و ۳۹۱ واحد رسید.
شاخص کل بورس تهران در گزارش ۲۸ مهر ۹۸ بورس
شاخص کل ۲۸ مهر ۹۸ بورس با معیار هم وزن ۲۵۵۴ واحد کاهش یافته و به رقم ۸۲ هزار و ۹۴ واحد رسید. ارزش روز بازار در بورس اوراق بهادار تهران بیش از ۱ میلیون و ۱۰۲ هزار میلیارد تومان رسید.
سهمهای بزرگ در ابتدای معاملات امروز عموماً حول نقطه صفر در حال معامله بودند و در گروهی از نمادها نظیر پالایشیها و بانکیها – به عنوان پربینندهترین سهمها – و دیگر گروههای بزرگ شاهد جرقههای موثر تقاضا و رشد نسبی قیمتها بودیم. تا حدود ساعت ۱۰ صبح این روند دوام داشت و این طیف از سهمها موقعیت مثبت خود را حفظ کرده بودند. در حالی که در گروههای کوچکتر از همان ابتدا شاهد تداوم روند اصلاحی قیمت با ایجاد صفهای فروش در گروههای مختلفی نظیر سیمانیها، داروییها، قندیها، غذاییها، قطعهسازان خودرویی و لاستیکسازان و طیف گستردهای از تکسهمها و نمادهای غیرمنعطف از حیث شناوری سهم بودیم.
در پی زیانهای اخیر بسیاری از فعالان بورسی علل افت یکپارچه قیمت را به عواملی مختلفی نظیر عدم حمایت سهامدار حقوقی و عوامل اثباتناپذیر دیگری همچون اظهارنظر مقامات اقتصادی نسبت میدهند. این در حالی است که فقدان استراتژی معاملاتی بهقاعده در بین عموم فعالان بورسی و سیطره سبکهای جدید معاملاتی بر اثر ورود سرمایهگذاران تازهوارد و عمدتا ناآشنا با جغرافیای سهام باعث شده تا معاملات از چارچوب متعارف سرمایهگذاری خارج شود و تمام سهمها تحت الگوی یکسانی از هیجانزدگی دچار زیان شوند. حتی بسیاری از سهمهای جذاب از نظر نسبت قیمت به درآمد نیز در این هجوم دستهجمعی با صف فروش مواجه شدند. در واقع، آنچه حاکمیت مطلق خود را در بازار اعلام کرده ترس مسری و بیتوجهی به مبانی ارزشگذاری است که عمدتا از سوی معاملهگران کمتجربه ناشی میشود و رفتهرفته کل بازار را در بر میگیرد.
میزان بازدهی و ارزش بازار صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
افزایش ١٧۴.۶ درصدی قیمت زمین در فصل بهار
گزارش مرکز آمار از قیمت فروش یک مترمربع زمین یا زمین ساختمان مسکونی کلنگی در بهار ٩٨ نشان می دهد نسبت به بهار ۹۷ رشد ۱۷۴.۶ درصدی داشته است.
در همین مدت، افزایش ۱۰۹.۶ درصدی قیمت فروش یک مترمربع زیربنای مسکونی و افزایش ۳۵.۰ درصدی متوسط مبلغ اجاره بهعلاوه سه درصد ودیعه پرداختی برای اجاره یک مترمربع زیربنای مسکونی در بهار ٩٨ نسبت به بهار ٩٧ در شهر تهران اتفاق افتاده است.
متوسط قیمت فروش هر مترمربع زمین یا زمین ساختمان مسکونی کلنگی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی در شهر تهران ۱۶۹۵۶۷ هزار ریال با میانگین مساحت ۲۴۶ مترمربع بوده است که نسبت به فصل قبل ۱۶.۶ درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل ۱۷۴.۶ درصد افزایش داشته است. (مرکز آمار)
پایینترین سطح رشد اقتصادی چین در ۲۷ سال گذشته (۶ درصد)
رشد اقتصادی دومین اقتصاد بزرگ جهان در سه ماهه سوم سال به ۶ درصد رسید که ۰.۲ درصد کمتر از رقم پیشبینی شده و کمترین رشد فصلی این کشور از سال ۱۹۹۳ بود. به نظر میرسد که پیامدهای جنگ تجاری با آمریکا بیش از پیش در اقتصاد چین در حال پدیدار شدن است و برخی از اقتصاددانان هشدار دادهاند که تداوم روند فعلی میتواند رشد اقتصادی چین را به زیر ۶ درصد نیز سوق دهد.
جولیان اوانز، کارشناس موسسه “کپیتال اکونومیکس گفت: تشدید فشارها بر روی فعالان اقتصادی چین در ماههای آینده نیز ادامه خواهد داشت. کاهش تقاضای جهانی، صادرات را تحت تاثیر قرار داده است و کمبود منابع ارزی صادراتی به نوبه خود به معنای کاهش توان پکن برای سرمایهگذاری بر روی زیرساختهای این کشور در کوتاهمدت خواهد بود. این کاهش سرمایهگذاری به ویژه بخش مسکن را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
آمارهای منتشر شده توسط وزارت بازرگانی چین نیز نشان میدهد که جنگ تجاری با آمریکا اکنون وارد مرحله جدیتری شده است تا جایی که با وجود افزایش ۵.۲ درصدی صادرات چین به جهان در ۹ ماه نخست امسال، میزان صادرات این کشور به آمریکا طی همین مدت ۳.۲ درصد کاهش یافته است. از طرف دیگر واردات چین از آمریکا نیز نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸.۵ درصد کمتر شده است. (ایسنا)
پایان موقت دوران رونق نفت شیل آمریکا
دومین دوران رونق نفت شیل آمریکا به پایان رسید اما ممکن است سومین دوره در راه باشد.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا در آخرین گزارش دورنمای کوتاه مدت انرژی که هفته پیش منتشر کرد، پیشبینی خود از میزان تولید نفت تا پایان سال ۲۰۲۰ را برای چهارمین ماه متوالی کاهش داد.
این آژانس اکنون انتظار دارد تولید آمریکا در سال میلادی آینده تنها ۳۷۰ هزار بشکه در روز رشد کند که پایینترین نرخ رشد در چهار سال گذشته خواهد بود و نشانه دیگری از ضعیف شدن دوره اخیر رشد سریع نفت شیل است.
شمار دکلهای حفاری نفت آمریکا طی ۱۰ ماه گذشته هر ماه کاهش داشته و از نوامبر در کل ۲۰ درصد کاهش پیدا کرده است. رشد بهرهوری نیز ضعیف شده و حفاری در منطقه نفت شیل پرمیان که بزرگترین منطقه نفت شیل آمریکا است، در مدت ۹ ماه منتهی به اوت به میزان ۱۱ درصد کاهش پیدا کرد.
توسعه صنعت نفت شیل اندکی شبیه یک کودک بوده است. در طول چهار سال نخست رشد تا سال ۲۰۱۴ این صنعت در دوره کودکی بود و همه چیز جدید و هیجان انگیز بود و تقریباً روی هر نقطهای انگشت میگذاشت تا ببیند چه اتفاقی روی میدهد و مرزها را در هر جهتی گسترش داد. این کودک به سرعت رشد کرد اما دنیای خارج با ریزش شدید قیمت نفت در سال ۲۰۱۴ درس سختی به آن داد.
دوره دوم از سال ۲۰۱۶ بیشتر شبیه مرحله نوجوانی بود. پس از این که این صنعت خود را جمع و جور کرد و یاد گرفت در دنیای متفاوتی زندگی کند، به تقویت خود پرداخت که نتیجه آن رشد بیشتر تولید نسبت به نخستین دوران رونقش بود. انتظار میرود در مدت سه سال بین دسامبر سال ۲۰۱۶ تا دسامبر سال ۲۰۱۹ تولید نفت شیل به میزان ۴.۲ میلیون بشکه در روز در مقایسه با ۳.۹ میلیون بشکه در روز در فاصله دسامبر سال ۲۰۱۰ تا دسامبر سال ۲۰۱۴ رشد کند.
بزرگترین چالش دومین دوره رونق، شناسایی و بهره برداری از نقاط پرسود، تحکیم زمین برای استفاده از چاههای عمیقتر و ساخت زیرساخت برای انتقال گاز و مایعات نفتی به بازارها بوده است.
اما به دلیل سطح قیمت حدود ۵۰ دلار در هر بشکه وست تگزاس اینترمدیت، برخی در صنعت شیل تحت فشار قرار گرفتهاند و شرکتهای شیل ناچار شدهاند نفت بیشتری تولید کنند تا از عهده پرداخت بدهیهای خود بربیایند اما هیچ سود مازادی نداشتهاند تا استقراض خود را کاهش داده و به سهامدارانشان پول دهند. اکنون این سرمایهگذاران سود بیشتری را خواستار هستند.
با توجه به پایین ماندن قیمت نفت با وجود تنشهای ژئوپلیتیکی تولیدکنندگان بزرگ، دور بعدی مذاکرات میان تولیدکنندگان نفت شیل و وامدهندگان آنها ممکن است دشوار باشد و به ادغام برخی از این شرکتها منجر شود.
با این حال پایان دومین دوره رونق نفت شیل ممکن است سومین دوره رونق را به دنبال داشته باشد که با مهارتهای جدید همراه خواهد بود اما تولید با روند حساب شدهای رشد میکند.
سومین دوره رونق شیل توسط غولهای نفتی بینالمللی هدایت خواهد شد و تمرکز آن روی استخراج بهتر به جای رشد سریع تولید خواهد بود. کاربرد تکنیکهای استخراج بهتر نفت، تحکیم مالکیت، اتوماسیون حفاری و منطقی کردن زنجیره تامین، حجم نفت استخراج شده طی طول عمر یک چاه را بالا برده و هزینهها را کاهش میدهد. اما مشابه روند رشدی که اخیراً مشاهده شد وجود نخواهد داشت. سومین دوره رونق شیل در راه است اما نباید انتظار داشت مثل دو دور اول باشد. (بلومبرگ)