ناظر اقتصاد: در پایان معاملات دوشنبه ۳ تیر ۹۸ بورس ، شاخصکل بورس با افزایش ۵۱۰۸ واحدی به ۲۴۲,۵۶۷ واحد رسید. ارزش معاملات در ۳ تیر ۹۸ بورس ۱۳,۶۹۲ میلیارد ریال (۲۴۷۷ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۶,۵۲۷ میلیارد ریال (تقریبا ۱۰۴۳ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۱۶,۶۹۹ میلیارد ریال بوده است.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات دوشنبه ۳ تیرماه ۹۸ بورس با افزایش ۵۱۰۸ واحدی به رقم ۲۴۲ هزار و ۵۶۷ واحد رسید. شاخص کل با معیار هموزن ۱۲۶۹ واحد رشد کرده و به رقم ۵۷ هزار و ۷۱۰ واحد رسید. ارزش بازار در بورس اوراق بهادار تهران امروز به بیش از ۹۲۱ هزار میلیارد تومان رسید.
معاملهگران دوشنبه ۳ تیر ۹۸ بورس بیش از ۳.۴ میلیارد سهام و حقتقدم در قالب ۳۲۱ هزار نوبت معامله و به ارزش ۱۳۶۹ میلیارد تومان داد و ستد کردند.
شکستن رکورد بازدهی سهام تازه عرضه شده
سهم تازهوارد «جمپیلن» که تنها دو روز پس از عرضه فرصت معامله یافته بود در ابتدای هفته جاری مجمع عادی سالانه خود را برگزار کرد و در این مجمع با تقسیم صد در صدی سود سال مالی ۹۷ موافقت شد. با این وجود بازگشایی این نماد در معاملات امروز نکته جالبتوجهتری است. «جمپیلن» در بازگشایی با رشد بیش از ۴۰ درصدی قیمت سهم همراه شد و اثری ۴۵۵ واحدی در صعود شاخص کل داشت. بدین ترتیب رکورد بازدهی سهام تازه عرضه شده بورسی در مقیاس زمان به دست «جمپیلن» افتاده است.
روزهای اخیر با تنشها و از دیگر سو با نشانههای مثبت از تعاملات بین ایران و امریکا همراه بوده است. از سرنگون کردن پهباد امریکایی تا ارسال مجدد پیام برای آغاز مذاکرات رویکردهای متفاوت دو کشور در قبال یکدیگر را نشان میدهد. با این حال میتوان تحرکات بازار ارز را تا حدودی دال بر آرامش نسبی فضای مورد انتظار تعبیر کرد.
طی روزهای اخیر نوسانات دلار در بازار آزاد در نیمه اول کانال ۱۳ هزار تومانی محدود و همین موضوع به عدم اعتنای جدی به ریسکهای بالقوه و سیستماتیک تعبیر شده است. در این فضا مجددا توجهات به ارزندگی سهام جلوه بیشتری یافته و اگر چه ارزش معاملات نسبت به روزهای گذشته افت نسبی را تجربه میکند با این حال هیچ عجلهای برای عرضه سهام از سوی فعالان این زمین دیده نمیشود.
مقایسه میزان بازدهی و ارزش بازار صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
صعود طلای جهانی به بالاترین رکورد ۶ ساله
قیمت طلا در معاملات روز دوشنبه بازار جهانی تحت تأثیر ملایم شدن مواضع سیاست پولی بانکهای مرکزی و تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی اندکی افزایش یافت و نزدیک به بالاترین رکورد خود در شش سال گذشته ایستاد.
هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جاری بازار سنگاپور ۰.۳ درصد افزایش یافت و به ۱۴۰۲ دلار و ۵۰ سنت رسید. بهای معاملات این بازار روز جمعه به ۱۴۱۰ دلار و ۷۸ سنت صعود کرده بود که بالاترین قیمت از چهارم سپتامبر سال ۲۰۱۳ بود.
در بازار معاملات آتی آمریکا، هر اونس طلا با ۰.۶ درصد افزایش، به ۱۴۰۹ دلار و ۱۰ سنت رسید.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا روز یکشنبه اعلام کرد به دنبال جنگ با ایران نیست اما تنشها با تصمیم واشنگتن برای اعلام تحریمهای جدید بالا مانده است. از سوی دیگر بانک مرکزی آمریکا و بانک مرکزی اروپا هفته گذشته به احتمال تسهیل سیاست پولی خود برای مقابله با کندی رشد اقتصادی اشاره کردند.
موجودی طلای “اس پی دی آر گلد تراست” که بزرگترین صندوق سرمایهگذاری تحت پشتوانه طلا در جهان است، روز جمعه ۴.۵۷ درصد افزایش یافت که بزرگترین افزایش یک روزه از سپتامبر سال ۲۰۰۸ بود. (ایسنا)
آخرین وضعیت واردات کالاهای اساسی
بررسی آمار تجارت خارجی کشور از ابتدای سالجاری تا ۲۵ خرداد نشان میدهد که برنج خارجی، ذرت، انواع دانههای روغنی (سویا)، دارو و تجهیزات و ملزومات ضروری پزشکی و کنجاله سویا، روغنهای خوراکی نیمه جامد و مایع و خام، کره با بستهبندی بیش از ۵۰۰ گرم، جو و شکر خام، گوشت قرمز سرد، چای خشک، گوشت قرمز گرم و حبوبات به ترتیب بیشترین میزان واردات را طی این مدت داشتهاند.
برنج با ارزش ۶۶۳ میلیون دلار در صدر کالای اساسی قرار دارد بهطوری که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸۵ و ۱۱ صدم درصد افزایش را نشان میدهد. ذرت ازجمله کالاهای اساسی است که در رتبه دوم جای دارد و طی این مدت به میزان ۵۲۳ میلیون دلار به کشورمان وارد شده است. ارزش دلاری انواع دانههای روغنی (سویا) به کشورمان نیز طی این مدت ۳۴۶ میلیون دلار بوده است. دارو و تجهیزات و ملزومات ضروری پزشکی از دیگر کالاهای اساسی است که با حجم ۴ هزار و ۱۵۱ تن و به ارزش ۳۳۳ میلیون دلار طی مدت مذکور وارد کشور شده است.
واردات کنجاله سویا نیز حجمی معادل ۷۵۳ هزار و ۴۶ تن و ارزشی معادل ۳۳۱ میلیون دلار طی این مدت داشته است. روغنهای خوراکی نیمه جامد و مایع و خام از دیگر کالاهای اساسی است که به حجم ۳۳۶ هزار و ۱۴۲ تن و با ارزش ۲۶۰ میلیون دلار وارد کشور شده است. کره با بستهبندی بیش از ۵۰۰ گرم با رشد چشمگیر از نظر ارزشی نسبت به مشابه سال گذشته همراه بوده است بهطوریکه واردات این کالا طی مدت مذکور با حجم ۴۱ هزار و ۲۶۳ تن و به ارزش ۲۶۰ میلیون دلار بوده است. جو، از دیگر کالاهای اساسی است که با میزان ۷۱۷ هزار و ۷۴۳ تن به ارزش ۱۹۱ میلیون دلار وارد کشورمان شده است.
واردات شکر خام طی این مدت با حجم ۴۹۶ هزار و ۲۲۹ تن به ارزش ۱۷۴ میلیون دلار بوده و واردات گوشت قرمز سرد با حجم ۳۱ هزار و ۱۱ تن به ارزش ۱۲۷ میلیون دلار طی این مدت وارد کشور شده است. براساس این گزارش واردات چای خشک به میزان ۲۲ هزار و ۳۰۱ تن و به ارزش ۱۰۸ میلیون دلار در مدت زمان مذکور صورت گرفته است. گوشت قرمز سبک گرم از دیگر کالاهای اساسی است که واردات آن از ابتدای سالجاری تا ۲۵ خرداد با حجم ۷ هزار و ۷۷۸ تن و به ارزش ۵۱ میلیون دلار بوده است. این گزارش در ادامه میافزاید: میزان واردات حبوبات طی مدت مذکور ۴۸ هزار و ۸۸۱ تن به ارزش ۴۵ میلیون دلار بوده است. (گمرک)
هشدار صندوق بینالمللی پول نسبت به بدهی آمریکا
صندوق بینالمللی پول ضمن ابراز نگرانی نسبت به افزایش سریع حجم بدهیهای آمریکا، اعلام کرد که بدهی دولت این کشور در مسیر ناپایداری قرار گرفته است. در گزارشی که صندوق بینالمللی پول نسبت به بدهیهای آمریکا منتشر کرده است، ضمن تمجید از حمایتهای مالی دولت برای تقویت رشد اقتصادی نسبت به افزایش سریع حجم بدهیهای آمریکا ابراز نگرانی شده است. طبق اعلام این نهاد بینالمللی نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی آمریکا برای دولت این کشور به ۷۸ درصد رسیده است.
صندوق بینالمللی پول خواهان ایجاد تغییرات ساختاری برای معکوس شدن روند افزایشی بدهیها در بزرگترین اقتصاد جهان شده و افزوده است که مدیریت مسئله بحران بدهی آمریکا باید تدریجی و مرحلهبهمرحله باشد.
صندوق بینالمللی پول سیستم مالی آمریکا را سالم و بانکهای این کشور را دارایی کیفیت دارایی لازم دانسته است اما نسبت به افزایش ریسکهای مالی در میانمدت هشدار داده است، چراکه چنین ریسکهایی میتوانند در روند اشتغالزایی و جذب سرمایه آمریکا مشکلات زیادی را ایجاد کنند. لازم به ذکر است، بدهی آمریکا در حال حاضر بیش از ۲۲ تریلیون دلار است و پیشبینی میشود تا زمان پایان ریاست جمهوری ترامپ این رقم به بیش از ۲۳ تریلیون دلار برسد. (اتاق ایران)