ناظر اقتصاد: در پایان معاملات امروز یکشنبه ۳۰ تیر ۹۸ بورس ، شاخصکل بورس با افزایش ۳۲۲۴ واحدی به ۲۴۹,۶۶۱ واحد رسید. ارزش معاملات روز یکشنبه ۸,۶۳۸ میلیارد ریال (۱۳۶۴ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۷,۳۷۰ میلیارد ریال (تقریبا ۲۹۳۰ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۱۱,۷۱۴ میلیارد ریال بوده است.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز یکشنبه ۳۰ تیر ۹۸ بورس با افزایش ۳ هزار و ۲۲۴ واحد به رقم ۲۴۹هزار و ۶۶۱ واحد رسید. شاخص کل با معیار هم وزن ۳۸۸ واحد رشد کرده و به رقم ۶۰ هزار و ۱۳۰ واحد رسید.
ارزش روز بازار در بورس اوراق بهادار تهران امروز به ۹۳۱ هزار میلیارد تومان رسید. امروز معاملهگران در بورس اوراق بهادار تهران بیش از ۱.۶ میلیارد سهام حق تقدم و اوراق مالی در قالب ۲۲۳ هزار نوبت معامله و به ارزش ۸۶۳ میلیارد تومان داد و ستد کردند.
بازار سهام امروز حال و هوای متفاوتی را تجربه میکند. شاخص کل از ابتدای معاملات امروز به یمن برتری محسوس تقاضا در سهام شرکتهای بزرگ پتروشیمی، هلدینگهای مرتبط، فلزات، و پالایشیها توانسته بخشی از اصلاح اخیر خود را جبران کند. تجربه چنین رشدی در معاملات امروز را میتوان نتیجه بلافصل گزارشهایی دانست که ظرفیتهای قابل اتکای سهام بزرگ برای جذب پولها را در معرض دید فعالان بورسی قرار دادند و بار دیگر قدرت مهمترین متغیر ارزشآفرین بازار، یعنی سودآوری، را به سرمایهگذاران یادآوری کردند.
توقف تعداد زیادی از نمادها در ۳۰ تیر ۹۸ بورس
همزمان با توقف تعداد کثیری از نمادها به دلیل برگزاری مجامع سالانه شاهد ترافیک سنگین اطلاعات در سامانه کدال هستیم. روند انتشار صورتهای مالی منتهی به خرداد که از روز گذشته شتاب گرفت حاوی سیگنالهای مهمی برای اهالی بورس تهران بود.
گزارشهای سهماهه که انتشار آن طی یک هفته اخیر با سرعت پایینی شروع شده بود، از روز گذشته قوت گرفت و نمایندگان چندین گروه بزرگ از جمله پتروشیمیها، پالایشیها عملکرد خود را برای بهار منتشر کردند.
مجموعه این گزارشها باعث شد تا پس از خودنمایی تقاضا در گروه پتروشیمی از روز گذشته، در معاملات امروز ضمن حضور پررنگتر سهامداران حقیقی صفهای خرید پرقدرتی در نمادهای مزبور تشکیل شود و به تبع، تقاضای عمومی در نمادهای زیرمجموعه گروه پتروشیمی و پالایشی افزایش یابد.
در ادامه این فرآیند، امروز با انتشار صورتهای مالی بهتر از انتظار شرکت فولاد خوزستان، تقاضا در گروه فلزات هم قوت گرفت. همین روند بهتدریج به گروه معدنیها سرایت کرد و در تقویت شاخص کل نقش موثری رقم زد. پیش از این نیز، اغلب تحلیلگران بنیادی با تاکید بر توان سودسازی سهمهای بنیادی و بزرگ کالایی تغییر توزیع نقدینگی را با انتشار کارنامههای بهاری بنگاهها و رشد شاخص را انتظار میکشیدند.
در نقطه مقابل این جریان نقدینگی، در سهمهایی که با انتشار صورتهای مالی خود در سهماهه بهار سهامداران خود را ناامید کردهاند شاهد روند معکوسی هستیم. هجوم فروشندگان در نماد «ساراب» که عملکرد ضعیفی را در فصل بهار در معرض اهالی سهام قرار داد، یکی از مصادیق سهمهای ضعیف در معاملات امروز به شمار میرود که معرض شدیدترین عرضههای بازار قرار گرفت.
میزان بازدهی و ارزش بازار صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
تراز حساب جاری ایران و توصیههای سیاستی صندوق بینالمللی پول
طبق دادههای صندوق بینالمللی پول، تراز حساب جاری ایران در سال ۲۰۱۵ برابر با ۲,۱ میلیارد دلار، برای سال ۲۰۱۶ برابر با ۳,۱۶ و برای سال ۲۰۱۷ برابر با ۵,۱۶ میلیارد دلار بوده است.
رقم برآوردی این صندوق برای تراز حساب جاری ایران در سال ۲۰۱۸ حدود ۵,۱۹ میلیارد دلار است که طبق پیشبینی این صندوق در سال ۲۰۱۹، تراز مزبور برای ایران از مازاد تبدیل به کسری شده و به منفی ۸,۱ میلیارد دلار خواهد رسید.
نسبت مازاد تراز حساب جاری ایران به تولید ناخالص داخلی برای سال ۲۰۱۷ معادل ۸,۳ درصد و برای سال ۲۰۱۸ حدود ۳,۴ درصد برآورد شده است.
انعطافپذیری نرخ ارز همچنان عامل اصلی تسهیل تعدیل خارجی است که شواهد محدودی در رابطه با تضعیف این مکانیسم طی زمان، هم وجود دارد.
جنبههای گوناگون تجارت بینالمللی از جمله تسلط پول ملی و گسترش زنجیره ارزش، میتواند در کوتاهمدت موجب باعث تغییر مکانیسم تعدیل خارجی شود در حالی که اثرات واگرایی نرخ ارز بر جریانات تجاری در میان مدت اثر میگذارند. در برخی موارد تاثیر کند تغییر نرخ ارز بر صادرات در کوتاهمدت، این موضوع را یادآوری میکند که در برخی شرایط لازم است سیاست اعمال نرخ ارز منعطف همراه با سایر سیاستها از جمله بهبود دسترسی به اعتبارات و زیرساخت حمل و نقل پشتیبانی شود تا تعادل بخشی مجدد خارجی تسهیل شود. در حین طراحی پاسخهای سیاستی لازم است به سایر جنبهها مانند وابستگی به دریافت وامهای خارجی، هم توجه شود.
ضرورت دارد تا کلیه اقتصادها از سیاستهایی که باعث ایجاد اختلال در تجارت آنها میشود، پرهیز کنند. اقدامات سیاستی اخیر در زمینه تجارت بر جریانات تجارت جهانی، سرمایهگذاری و رشد از مسیر اثرات بر میزان اطمینان کسبوکارها و ایجاد اختلال در زنیجرههای ارزش جهانی، تاثیر گذاشته اگرچه هنوز اثرات آن بر عدم تعادل خارجی، هنوز مشخص نشده است. (اتاق تهران)
طرح خانهدار شدن کارمندان
طی چند هفته اخیر وزیر راه و شهرسازی از طرح جدیدی برای تامین مسکن کارمندان دولت با هدف رونقدهی به بخش مسکن و تامین مسکن کارمندان فاقد خانه خبر داده است.
طرح به این شیوه برنامهریزی شده تا کارمندان دولت و جوانانی که در خدمت دولت هستند، از بدو خدمت از حقوق ماهانه آنها کسر و به صندوقی واریز شود تا بعد از مدت زمانی مشخص کارمندان دولت صاحبخانه شوند.
کارکنان فاقد مسکن دولت با پرداخت ماهی معادل ۲۰درصد حقوق ماهانه به مدت ۲۵ سال، صاحب یک واحد مسکونی به روش تقسیط کامل میشوند. دوره انتظار ۷ ساله برای دریافت واحد لازم است.
کارمندان متقاضی مسکن چنانچه قادر به پرداخت نقدی ۱۶درصد از کل بهای تمامشده باشند، عملیات تقسیط به مدت ۲۰ سال خواهد بود و مدت زمان انتظار برای دریافت خانههای ساخته شده در قالب این طرح نیز به جای ۷ سال به ۲ سال کاهش پیدا میکند. (دنیای اقتصاد)
عوامل کاهش رشد اقتصادی چین
رشد اقتصادی چین به کمترین میزان در سه دهه گذشته رسیده است، اما دلیل این کاهش صرفاً جنگ تجاری با امریکا نیست. رشد تولید ناخالص داخلی چین در نیمه اول سال جاری به ۶.۲ درصد کاهش یافت که این میزان ضعیفترین رشد از سال ۱۹۹۲ است.
بلافاصله بعد از انتشار رشد اقتصادی چین، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری امریکا در توئیتی نوشت: تعرفههای امریکا تأثیر عمدهای بر شرکتهایی که میخواهند چین را ترک کنند و به کشوری بدون اعمال تعرفهها بروند، گذاشته است. هزاران شرکت در حال ترک چین هستند. به همین دلیل چین میخواهند با امریکا معامله کند.
باوجود موافقت با آتشبس میان ترامپ و رئیسجمهوری چین، شی جینپینگ در ماه گذشته، اما تعرفههای امریکا روی ۲۵۰ میلیارد دلار از کالاهای چینی باقیمانده است و به بخش تولید و کشاورزی چین ضربه زده است.
برخی از شرکتهای آمریکایی برای تأمین قطعات خود به برخی دیگر از کشورهای آسیایی ازجمله ویتنام، تایوان، کره جنوبی و بنگلادش روی آوردهاند. اما تحلیلگران استدلال میکنند که جنگ تجاری بزرگترین مشکل در دومین اقتصاد بزرگ دنیا نیست. این کاهش به دلیل افزایش بدهیها و مصرفکنندگان محتاط رخداده است. (اتاق تهران)