ناظر اقتصاد : در پایان معاملات ۳۰ شهریور ۹۸ بورس ، شاخص کل بورس با افزایش ۳۵۴۵ واحدی به ۲۹۷,۷۱۲ واحد رسید. ارزش معاملات در بورس ۱۵,۵۴۳ میلیارد ریال (۱۳۵۶ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۸,۱۷۳ میلیارد ریال (تقریباً ۲۳۶۵ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۱۹,۹۹۵ میلیارد ریال بوده است.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز شنبه ۳۰ شهریور ۹۸ بورس با افزایش ۳ هزار و ۵۴۵ واحد به رقم ۲۹۷ هزار و ۷۱۲۶ واحد رسید.
شاخص کل در ۳۰ شهریور ۹۸ بورس تهران
شاخص کل بورس تهران که در یک هفته اخیر در دام افت و خیزهای متناوب افتاده است، پس از اصلاح سنگین در جریان دادوستدهای سهشنبه و چهارشنبه گذشته، امروز به مسیر صعودی بازگشت و بخشی از ریزش هفته قبل را جبران کرد. گردش بالای نقدینگی که این روزها ضامن اصلی نوسانهای قدرتمند صعودی و نزولی است، امروز در برتری عمومی تقاضا خود را نمایان ساخت. سبزپوشی شاخص تقریباً تمام گروههای بورسی -چه کالاییها و چه غیرکالایی- گویای همین قدرت فراگیر تقاضاست که روز سهشنبه و چهارشنبه گذشته در مسیر نزولی و امروز در قالب رشد قیمتها نمودار شده است.
در رتبههای بالای فهرست نمادهای حامی شاخص نام نمادهایی از گروههای معدنی، سهمهای بزرگ گروههای مهندسی، مخابرات و همچنین نمایندگان صنایع بانکی و پالایشی دیده میشوند و تنوع سهمهای مندرج در این فهرست در کنار رشد شاخص ۳۶ گروه از صنایع ۳۹ گانه بورسی ماهیت پرقدرت تقاضا و تداوم حضور موثر سرمایههای خرد را به خوبی نشان میدهد.
البته شدت رشد همچنان در گروههای کوچک و متوسط بیشتر است و صفهای خرید در صنایعی چون داروییها، غذاییها، قندیها، سیمانیها و همچنین جبهه قوی خرید در خودروییها و بانکیها در این رشد تاثیر شایانی داشت. همین امر سبب شده تا نماگر هموزن موقعیت پیشتاز خود را حفظ کند.
میزان بازدهی و ارزش بازار صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
اختصاص ١٠٠ هزار میلیارد تومان تسهیلات به بخشهای پیشران اقتصاد
رئیسکل بانک مرکزی با اشاره به رشد ۰.۴ درصدی بخش غیرنفتی اقتصاد از توافق بانکها برای پرداخت ۱۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات به بخشهای پیشران کشور در نیمه دوم سال خبر داد.
عبدالناصر همتی در یاداشت اینستاگرامی خود با بیان اینکه در سه ماه نخست سال جاری، بخش غیرنفتی که بخش مولد اقتصاد است، حدود ۰.۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته است، نوشت: هر چند این رشد کمتر از توان بالقوه است ولی با توجه به رشد منفی سه فصل قبل از آن و در کنار شروع کاهش تورم، امیدوار کننده است.
وی افزود: این مهم در سایه بازگشت آرامش و ثبات نسبی بازار ارز و تخیله اثرات شوکهای خارجی ناشی از تحریم و فشار حداکثری، تحقق یافته است.
رئیسکل بانک مرکزی با بیان اینکه برای تقویت این رشد در فصول آینده و رونق بخشهای مولد، نظام بانکی خودش را متعهد به کمک در تامین نیازهای نقدینگی بنگاهها میداند، تصریح کرد: در این خصوص در جلسهای با حضور معاون اول رئیسجمهور، وزرای بخشی تولید و برخی مدیران عامل بانکها، توافق شد که بانکهای کشور برای نیمه باقیمانده سال، در حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات برای بخشهای پیشران اختصاص دهند.
همتی تاکید کرد: فعالان اقتصادی و مردم مطمئن باشند که اولویت اصلی کشور، احیای تولید و اشتغال است، بنابراین نظام بانکی، به رغم دشواریهای ناشی از تحریمهای بیسابقه، مانند سابق و با تمام توان خود در کنار آنها و در خدمت رشد و تعالی کشور خواهد بود. (بانک مرکزی)
کاهش نرخ بهره در آمریکا
فدرال رزرو آمریکا نرخ بهره خود را کاهش داد، اما نتوانست در مورد اقدامات آینده خود به اجماع برسد. سود اوراق قرضه آمریکا پس از اعلام بیانیه بانک مرکزی از اندکی رشد کرد.
فدرال رزرو نرخ بهره آمریکا را ۰.۲۵ درصد کاهش داده است و آن را به محدوده ۱.۷۵ تا ۲.۰۰ درصد رسانده است. اما بانک مرکزی آمریکا در بیانیه خود اشاره اندکی به اقدامات تسهیلی آینده خود داشت.
کمتر از دو ماه پیش هم فدرال رزرو، یک بار دیگر نرخ بهره را پایین آورد. پیش از آن سالها بود که نرخ بهره پایین نیامده بود.
از بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۸، که باعث شد نرخ بهره از نزدیک ۵ درصد تقریبا به صفر (۰/۲۵ درصد) برسد، بانک مرکزی نرخ بهره را پایین نیاورده بود.
نرخ سود اوراق قرضه آمریکا که پیش از اجلاس فدرال رزرو ۶ صدم درصد افت کرده بود، ۵ صدم درصد از افت خود را جبران کرد و به ۱.۷۶ درصد رسید. (مهر)
ریسک صنعت بانکداری اروپا
واحد اطلاعات اکونومیست هشدار داد صنعت بانکداری اروپا با ریسک بزرگی مواجه شده است. بانک مرکزی اروپا چندی پیش با کاهش مجدد نرخ بهره به منظور تقویت رشد اقتصادی منطقه یورو موافق کرد و نرخ بهره در این منطقه پولی با رسیدن به منفی ۰.۵ درصد در پایینترین سطح تاریخ خود از زمان تشکیل منطقه پولی یورو قرار گرفت.
واحد اطلاعات اکونومیست در گزارشی به مقامات بانک مرکزی اروپا هشدار داده است که تداوم روند فعلی بانک های اروپایی را با ریسکهای بسیار جدی مواجه خواهد کرد. سیمون باپتیست، مدیر ارشد این موسسه گفت: فکر میکنم اکنون سوالات زیادی پیرامون سودآوری فعالیت بانکهای اروپایی ایجاد شده است.
نرخ بهره در منطقه یورو از سال ۲۰۱۲ به صفر درصد کاهش یافت و نخستین بار در سال ۲۰۱۴ وارد محدوده منفی شد. واحد اطلاعات اکونومیست هشدار داده است که نرخ بهره منفی به ضرر وام دهندگان خواهد بود و توانایی بانکها برای سودآور ماندن را خدشه دار می کند. این گزارش در ادامه هشدار داده است که نرخ بهره منفی برای مدت طولانی باعث ایجاد تغییرات بنیادین در کسب و کارها خواهد شد.
قرار است بانک مرکزی اروپا در هر ماه ۲۰ میلیارد یورو اوراق قرضه دولتی را خریداری کند تا راه را برای تقویت رشد اقتصادی در سطح منطقه یورو هموار کند. این بسته فراتر از حد انتظار، احتمالا بانکهای مرکزی ژاپن و آمریکا را نیز مجبور خواهد کرد که سیاستهای مشابهی را در پیش بگیرند.
ماریو دراگی، رئیس بانک مرکزی اروپا گفته است که کاهش مجدد نرخ بهره باعث آزادسازی بخشی از نقدینگی مازاد بانکها به سمت بازار خواهد شد اما به عقیده اکونومیست این اقدام باعث کاهش حاشیه سود آنها خواهد شد.
به نظر میرسد با توجه به درپیش بودن برگزیت و کاهش رشد اقتصادی اعضای مهم منطقه یورو نظیر آلمان و ایتالیا و رشد ضعیف سایر اعضا نظیر فرانسه و اسپانیا، کار بانک مرکزی برای احیای رشد بسیار دشوار خواهد بود. (ایسنا)