ناظر اقتصاد: در پایان معاملات ۳۰ مهر ۹۸ بورس ، شاخص کل بورس با افزایش ۶۱۴۲ واحدی به ۳۰۸,۳۱۵ واحد رسید. ارزش معاملات در بورس ۱۶,۶۹۳ میلیارد ریال (۳۱۵۹ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۹,۳۴۲ میلیارد ریال (تقریبا ۲۵۵۳ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۲۰,۳۲۳ میلیارد ریال بوده است.
شاخص کل بورس اوراق بهادار در گزارش ۳۰ مهر ۹۸ بورس
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز ۳۰ مهر ۹۸ بورس با افزایش ۶۱۴۲ واحد به رکورد جدید ۳۰۸ هزار و ۳۱۵ واحد رسید. همچنین شاخص کل با معیار هموزن ۱۵۶۹ واحد رشد کرده و به رقم ۸۱ هزار و ۹۹۴ واحد رسید.
معاملات بازار امروز ۳۰ مهر ۹۸ بورس با هیجان زیادی هم در فاز مثبت و هم در فاز منفی همراه بود. رشد معنادار ارزش معاملات و تقویت سمت خرید در دقایق نخست از سوی سهامداران حقیقی پرواز شاخص کل را به همراه داشت. پس از گذشت یک ساعت از شروع بازار، از ۳۰۸ نماد بورسی فعال، ۲۱۰ نماد با صف خریدی به ارزش ۴۰۸ میلیارد تومان همراه بودند. این اتفاق در حالی رخ میدهد که روز گذشته در مقاطعی، ارزش صف فروشها در بورس و فرابورس به بیش از ۸۰۰ میلیارد تومان نیز رسیده بود. تغییر ترکیب خالص خرید از سمت حقوقی به حقیقی از نکات با اهمیت معاملات روز سرسبز بازار در یک ساعت نخست بود. امری که به تعادل قیمتها انجامید و موج فروشهای هیجانی را در پی داشت. در نیمه نخست بازار، پراکندگی سفارشهای خرید بدون توجه به عوامل بنیادی بار دیگر تله هیجانی را فعال کرد.
اما با عرضههای زیاد از سوی سهامداران حقوقی در نمادهای پر مخاطب، این موج به تدریج در فاز منفی قرار گرفت.
یکی از نکات حائز اهمیت بازار امروز، توجه ویژه سرمایهگذاران به گزارشهای ۶ماهه منتشر شده شرکتها در سامانه کدال است. تشکیل صفهای خرید سنگین در نمادهایی که عملکرد بسیار خوبی را در نیمه نخست سال داشتند کاملا مشهود بوده است.
میزان بازدهی و ارزش بازار صنایع بورسی از ابتدای سال ۱۳۹۸
رشد فوقالعاده شرکتهای چینی در فهرست ۵۰۰ شرکت برتر جهان
در سال ۲۰۰۸ تنها ۲۹ شرکت چینی با مجموع درآمد ۱.۱ تریلیون دلار در فهرست ۵۰۰ شرکت جهان حضور داشتند، اما در سال جاری میلادی ۱۱۹ شرکت چینی با مجموع درآمد ۷.۹ تریلیون دلار در این فهرست معروف جای گرفتهاند. که این میزان درآمد تقریباً معادل یکچهارم درآمد کل شرکتهای حاضر در این فهرست است.
مجموع درآمد سالانه شرکتهای بزرگ چینی حاضر در فهرست ۵۰۰ شرکت برتر جهان (فهرست موسوم به فورچون جهانی ۵۰۰) به حدود ۸ تریلیون دلار رسیده و این نشاندهنده رشد روزافزون اقتصاد چین است.
بیش از نیمی از شرکتهای چینی حاضر در فهرست ۵۰۰ شرکت برتر جهان، در سه حوزه متمرکز هستند: حوزه مالی (۲۱.۸ درصد)، حوزه انرژی (۱۷.۶ درصد) و حوزه مواد (۱۲.۶ درصد). به طور کلی شرکتهای فعال در حوزههای مالی و انرژی در قیاس با سایر حوزهها سهم بسیار بیشتری در فهرست ۵۰۰ شرکت برتر دارند؛ اما در حوزه مواد شرکتهای جایگاه ممتازی را به خود اختصاص دادهاند، بهطوری که از ۲۴ شرکتی که از این حوزه به فهرست ۵۰۰ شرکت برتر جهان راه یافتهاند، ۱۵ شرکت چینی هستند.
سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه به شرکتهای چینی کمک کرده است که محصولاتشان را بهبود بخشند و به بازارهای جدید راه پیدا کنند. بر اساس آمارهای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) سرمایهگذاری دولت و بخش خصوصی چین در تحقیق و توسعه از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۷ بیش از ۱۰ برابر شده است و این کشور با ۴۴۵ میلیارد دلار مخارج تحقیق و توسعه در سال ۲۰۱۷ از این لحاظ پس از آمریکا در رتبه دوم جهان قرار داشته است. بخش عمده این سرمایهگذاری عظیم (۷۶.۵ درصد آن در سال ۲۰۱۷) از سوی شرکتها تأمین شده است و این یعنی بخش مهمی از منابع مالی تحقیق و توسعه در چین صرف توسعه محصولات مناسب برای بازار شده و بخش کمتری به تحقیقات علمی اختصاص یافته است. (اتاق ایران)
بازار نفت همچنان با کمبود تقاضا مواجه است
با فرارسیدن روزهای سرد پاییز، همچنان بازار جهانی نفت از کمبود تقاضا و مازاد عرضه رنج میبرد و این مسئله در میزان قرارداهای آتی معاملات بورسهای انرژی دنیا کاملاً آشکار است.
برای ششمین هفته متوالی، قیمت جهانی نفت در انواع شاخصها در مسیر نزولی حرکت کرده و هیچ علایمی از رشد را نشان نمیدهد.
تحلیلگران و معاملهگران این بازار بر این باورند تا زمانیکه سمت تقاضا تحریک خاصی از خود نشان ندهد نمیتوان به صعود قیمتها امیدوار بود هرچند که تنشهای ژئوپولتیک هر از چندگاهی نوسانات محدودی را در این بازار ایجاد میکنند.
در بازار جهانی نفت یکی از عوامل تاثیرگذار بر قیمتها، میزان معاملات آتی خرید و فروش در بورسهای انرژی است. گفتنی است تعداد قرارداهای آتی خرید در ماه گذشته با کاهش ۳۰% به کمترین سطح خود از ابتدای سال جاری میلادی رسیده است.
همچنین در سمت مخالف یعنی قراردادهای آتی فروش نفت با رشد فزاینده سه برابری روبرو شده که این امر زنگ خطر بلندی برای عرضهکنندگان نفت بوده و این هشدار را میدهد که سرمایهگذاران علاقهای به داشتن اوراق آتی نفت ندارند.
گفتنی است هم اکنون نسبت قراردادهای آتی خرید به فروش برابر با ۲.۵ بوده که این عدد بسیار کمتر از نسبت عدد ۹ در سه ماهه گذشته است.
در این میان شدت گرفتن عرضه از سوی روسیه متحد اصلی اوپک در روزهای اخیر یکی از دلایل تشدید مازاد عرضه نفت در بازارهای جهانی است. در این رابطه روسیه اعلام کرد در سپتامبر بیش از سقف مقرر تحت توافق اوپک پلاس، نفت تولید کرده است که به دلیل افزایش تولید میعانات گازی در آستانه فرا رسیدن فصل زمستان بوده است. (بلومبرگ)
کاهش حجم معاملات مسکن در نیمه اول سال
حجم معاملات خرید مسکن در کل شهرهای کشور تا حد کمسابقه ۹ هزار واحد در ماه افت کرد. شهریور امسال کمتر از ۱۰ هزار واحد در بازار کشوری معاملات مسکن فروش رفت. این حجم معامله ملکی در کشور، حتی از یک ماه فروش آپارتمان در تهران در شرایط طبیعی بازار هم کمتر است. آمار نیمسال اول بازار مسکن ۹۸ نشان میدهد معاملات خرید در شهرها ۶۵ درصد نسبت به نیمه اول ۹۷ کاهش یافته است. اطلاعات قیمتها نیز از ایست میانگین قیمت مسکن در ۳۰ مرکز استان به تبعیت از تهران حکایت دارد. (دنیای اقتصاد)