ناظر اقتصاد: گزارش ۳۱ اردیبهشت ۹۸ بورس بیانگر افزایش شاخص کل بورس است. شاخصکل بورس با افزایش ۳۲۲۰ واحدی به ۲۱۵,۰۹۱ واحد رسید. ارزش معاملات در بورس ۱۲,۱۰۷ میلیارد ریال (۲۷۲۰ میلیارد ریال مربوط به معاملات بلوکی) و در فرابورس ۶,۸۲۳ میلیارد ریال (تقریبا ۲۰۷۶ میلیارد ریال معامله اوراق صکوک و بلوکی) بوده است. مجموع کل معاملات خرد در بازار بورس و فرابورس معادل ۱۴,۱۳۴ میلیارد ریال بوده است.
افزایش شاخص کل بورس – ۳۱ اردیبهشت ۹۸ بورس
گزارش ۳۱ اردیبهشت ۹۸ بورس بیانگر افزایش شاخص کل بورس است. در پایان معاملات ۳۱ اردیبهشت ۹۸ بورس اوراق بهادار تهران، شاخص کل با افزیش ۳۲۲۰ واحد به رقم ۲۱۵ هزار و ۹۱ واحد رسید. شاخص کل بامعیار هم وزن نیز ۷۸۶ واحد رشد کرده و به رقم ۴۷ هزار و ۵۳۴ واحد رسید.
۳۱ اردیبهشت ۹۸ معاملهگران فرابورس بیش از ۹۶۰ میلیون سهام و حق تقدم در قالب ۱۴۴ هزار نوبت معامله و به ارزش ۶۶۰ میلیارد داد و ستد کردند.
موج فروشی که روز گذشته طیف گستردهای از سهام بورسی را تحت فشار قرار داده بود، در جریان معاملات ۳۱ اردیبهشت ۹۸ ، خود را در قالب تقاضای قویتر نشان داده است. این چرخش استراتژی که عمدتا ناشی از بهبود جو روانی بازار است، شاخص کل را پس از افت یکروزه، دوباره به مسیر صعودی بازگرداند. نماگر اصلی سهام با ارتقای بیش از یکونیم درصدیِ ۳۱ اردیبهشت ۹۸ پس از دو هفته توانست بار دیگر ارتفاع ۲۱۵ هزار واحدی را بازگردد. جو مثبت حاکم بر بازار علاوه بر سهمهای سودآور، در تقویت ارزش سهام مستعد بر اثر اخبار-و نه سود- هم موثر بوده است.
نکتهای که در این میان حائز اهمیت است، حرکت بازار ارز به سمت نوعی تعادل جدید است. نمیتوان انکار کرد که حضور موثر بازارساز در مدیریت التهابات ارزی و وادار کردن دلار به حرکت پیوسته در سراشیب طی ۵ روز گذشته به تلطیف فضای روانی بازار سهام کمک کرد. اما نکته مهمتر که از حیث بنیادی، ارزش سهام دلاری بورس تهران را متاثر خواهد کرد، تثبیت نرخ نیمایی دلار در بالای مرز ۱۰ هزار و پذیرفتن این مساله که صادرکنندگان بورسی بخش عمده کالاها و ارزهای خود را بر مبنای نرخی نزدیکتر به بازار آزاد و یا حتی بالاتر از ۱۱ هزار تومان به فروش برسانند. تحقق این امر به معنای جبران افت نسبی قیمتهای جهانی و همچنین، افزایش توان شرکتهای مرتبط برای شناسایی سود از محل رشد نرخ دلار است.
تصویب بسته سیاستی نحوه برگشت ارز حاصل از صادرات در سال ٩٨
بسته جدید بانک مرکزی برای بازگشت ارز حاصل از صادرات ابلاغ شد. بر این اساس بانک مرکزی در بخشنامه مذکور، مکانیزمهای رفع تعهد ارزی را در سه محور «روش بازگشت ارز صادراتی سال ۹۸ برای پتروشیمیها و سایر بخشها»، «شرایط رفع تعهد ارزی صادرکنندگان در سال ۹۷» و «تکلیف صادرات ریالی به عراق و افغانستان» شرح داده است.
در چارچوب محور اول، سیاستگذار، صادرکنندگان را به دو گروه پتروشیمیها و سایر بخشها تفکیک کرده و تمامی آنها را موظف کرده است که از سه مسیر تعریفشده در بخشنامه، نسبت به رفع تعهد ارزی خود اقدام کنند. مطابق ضوابط جدید رفع تعهد ارزی، پتروشیمیها موظف شدهاند که حداقل ۶۰ درصد از ارز صادراتیشان را در سامانه نیما عرضه کنند؛ این گروه همچنین از این امکان برخوردار است که ۱۰ درصد از ارز خود را بهصورت اسکناس به فروش برساند و مابقی آن را از طریق رویه «واردات در مقابل صادرات خود» به کشور بازگرداند.
از سوی دیگر، در چارچوب مکانیزم جدید تعریفشده، سایر صادرکنندگان (غیر پتروشیمیها) باید حداقل ۵۰ درصد از ارز خود را به سامانه نیما بیاورند. گروههای غیرپتروشیمی همچنین میتوانند تا سقف ۲۰ درصد، ارز صادراتی خود را بهصورت اسکناس در صرافیها عرضه کنند و مابقی ارز خود را با روش «واردات در مقابل صادرات خود یا صادرات سایر اشخاص» به چرخه اقتصادی کشور بازگردانند. اما محور مهم دیگر بسته سیاستی بانک مرکزی ناظر به نحوه رفع تعهد ارزی صادرکنندگان در سال ۹۷ است. بر این اساس، صادرکنندگانی که تاکنون نتوانستهاند ارز خود را بهطور کامل به کشور بازگردانند، از این امکان برخوردار هستند که تا پایان تیرماه امسال، (در چارچوب دستورالعملهای ابلاغی سال ۹۷) نسبت به بازگشت ارز و رفع تعهد خود اقدام کنند.
از سوی دیگر، بر اساس سیاست جدید اعلام شده از سوی بانک مرکزی، ۸۰ درصد از ارزش آمار صادراتی صادرکنندگان به دلیل نحوه محاسبه ارزش پایه صادراتی در عملکرد سال ۹۸ و سال گذشته صادرکنندگان محاسبه و لحاظ میشود. در این محور از دستور سیاستگذار پولی، مقرر شده است، صادرکنندگانی که مطابق مقررات ابلاغ شده در سال گذشته، ارز خود را به چرخه اقتصاد کشور بازگرداندند، برای بهرهمندی از تسهیلات به سازمان امور مالیاتی معرفی شوند. (بانک مرکزی)
افزایش ۹.۵ درصدی قیمت CNG از امشب
شرکت پخش فراوردههای نفتی از افزایش ۵۶.۸ تومانی هر کیلوگرم CNG (معادل ۹.۵ درصد افزایش) از ساعت ۲۴ امشب خبر داد.
شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد: بهمنظور تأمین منابع مالی اجرای الزامات ایمنی و هوشمندسازی جایگاههای عرضه گاز طبیعی فشرده “CNG” و کمک به تعویض مخازن وسایل نقلیه با سوخت گاز طبیعی فشرده “CNG”، از ساعت ۲۴ امشب (۳۱ اردیبهشت ماه) هر کیلوگرم گاز طبیعی فشرده شده (CNG) به قیمت ۶,۵۶۸ ریال عرضه خواهد شد.
بر اساس این اطلاعیه نرخ فروش فعلی سی ان جی به ازای هر کیلوگرم ۶,۰۰۰ ریال است که با اعمال نرخ جدید، افزایش قیمت این سوخت پاک کمتر از ۱۰ درصد خواهد شد که منابع حاصل از افزایش آن نیز صرف اجرای الزامات ایمنی و هوشمند سازی جایگاههای عرضه گاز و کمک به تعویض مخازن CNG خودروها خواهد شد. (ایسنا)
شاخص قیمت کالاهای وارداتی سال ١٣٩٧
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، شاخص قیمت ریالی کالاهای وارداتی در سال ١٣٩٧ برابر با ١٠٢٩,٠ است که نسبت سال قبل، ١١١.۴ درصد افزایش داشته است.
شاخص قیمت کالاهای وارداتی، روند تغییرات قیمت محصولات عرضه شده از خارج به داخل کشور را طی دوره زمانی مشخص نشان میدهد.
با توجه به اینکه قیمت کالاهای وارداتی یکی از مهمترین عوامل تأثیر گذار بر میزان مبادلات خارجی کشورها و نیز یکی از عوامل تعیین کننده رابطه مبادله است، تغییرات آنها از اهمیت بالایی برخوردار است.
شاخص قیمت کالاهای وارداتی (ریالی، ١٠٠=١٣٩٠) در سال ١٣٩٧ برابر با ١٠٢٩,٠ است که نسبت سال قبل، ١١١.۴ درصد افزایش داشته است
شاخص قیمت کالاهای وارداتی (دلاری، ١٠٠=١٣٩٠) در سال ١٣٩٧ برابر با ٢٧٢,٩ است که نسبت به سال قبل، ١۵.٩ درصد افزایش داشته است. (مرکز آمار)